Külföldi nyaralást tervezel? Ilyen árakra számíts a koronavírus-járvány miatt

Pénzcentrum 2020. június 11. 10:01
A legnépszerűbb nyaraló úti célok várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan Horvátország, Görögország, Törökország, Bulgária, Egyiptom és Tunézia lesznek.

Habár ez a nyarunk feltehetően egészen más lesz, mint azt eredetileg elterveztük, úgy tűnik, sokakat nem tántorít el a semmiféle járvány, és szívesen utaznak ne csak itthon, de akár külföldre is. A Pénzcentrum megkereste a Magyar Utazási Irodák szövetségét, és több utazási irodát is, és úgy tűnik, a magyarok bátrabbik fel ismét készen áll a határon túli vidékek felfedezésére.

Ezekben a pillanatokban kezd éledezni a belföldi turizmus, a különféle felmérésekben a megkérdezettek nagyobb része hazai kikapcsolódás tervez, de azért vannak szép számmal, aki idén is távolabb, akár a tenger mellett töltenék el a szabadságukat. Egységes európai álláspont híján sok a bizonytalanság, ami nehezen követhető helyzetet eredményez. Ám sorra nyílnak meg a határok, tegnap óta már azt is tudjuk például, hogy hogy június 12-től már a Horvátországból hazatérőknek sem kell karanténba vonulniuk.

Sokan aggódtak azok közül, akik még a járvány európai kitörése előtt fizették be utazási irodán keresztül a nyaralásukat, ám úgy döntöttek, mégsem utaznak: mi lesz a pénzükkel? Korábban egy hibás sajtóértelmezés miatt keringett egy téves információ, miszerint ők visszaigényelhetik a befizetett előleget készpénzben, ám ez valójában nem így van.

Valójában nem változott az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben továbbra is csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget az utazásszervező, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja. Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadóak. Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak

- nyilatkozta Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője. Ám hozzátette, hogy törlésekre, lemondásokra inkább a húsvét előtti időszakban került sor, azóta jóval kevesebbet tapasztalnak.

Jelenleg is több 10 ezer főnyi foglalásállománnyal rendelkeznek a hazai utazási irodák, és megindultak az érdeklődések, korlátozott mértékben a foglalások is. Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre.

Mindazonáltal a szakember azt javasolja, hogy érdemes nézni az irodák kínálatát, az érdeklődők biztosan találnak kedvező utazási ajánlatokat. A legnépszerűbb nyaraló úti célok várhatóan az elmúlt évekhez hasonlóan Horvátország, Görögország, Törökország, Bulgária, Egyiptom és Tunézia lesznek.

A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images