Erre már sokan vártak: átadták az új autóút első szakaszát

MTI 2020. október 22. 18:02
Az új útszakasz elkészültével közelebb kerül megvalósításához az a cél, hogy minden településről 30 percen belül elérhető legyen a gyorsforgalmiút-hálózat.

Átadták az M76-os autóút első szakaszát,

Ennek elkészültével közelebb kerül megvalósításához az a cél, hogy minden településről 30 percen belül elérhető legyen a gyorsforgalmiút-hálózat - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára csütörtökön Balatonszentgyörgyön.

A vidéki nagyvárosok és a kiemelt gazdasági térségek közötti gyorsabb és kényelmesebb eljutás megteremtése után az országos körgyűrűk elemeinek kiépítése következhet. Ezek egyike a leendő M9-es, ami Sopronból Szombathelyen, Zalaegerszegen, Keszthelyen, Kaposváron, Pécsen, Mohácson, Szegeden, Békéscsabán és Debrecenen át vezet majd Nyíregyházáig.

Az M76-os most átadott ütemének köszönhetően nemcsak Zalaegerszeg és Keszthely elérhetősége javul, de csökken az átmenő forgalom Balatonszentgyörgyön és Batthyánypusztán, a kerékpárosoknak az autópálya felett épült felüljáróval pedig biztonságosabbá válik számukra a közlekedés.

A Balatonszentgyörgy, Zalaegerszeg és Körmend összeköttetését biztosító M76-os autóút első, 5,6 kilométeres szakasza egyben a leendő M9-es gyorsforgalmi körgyűrű része is lesz majd. Az M7-es holládi csomópontjától induló új szakaszon 110 kilométeres sebességgel haladhatnak a személygépkocsik.

Ágostházy Szabolcs az M7-es és Balatonszentgyörgy között kiépített kétszer kétsávos autóút avatásán arról beszélt, hogy a 3200 milliárd forintos költségvetésű útprogram 2016-os indításakor a magyarországi települések fele és a lakosok közel háromnegyede esetében volt lehetőség valamelyik autópálya fél órán belüli elérésére. Azonban 2025-re már a hazai települések háromnegyedére, illetve tízből kilenc magyar emberre lesz igaz, hogy harminc perces távolságra lakik a gyorsforgalmiút-hálózattól.

Címlapkép: Getty Images