Elképesztő pusztítás, tarra vágták a nádast: rengeteg madár pusztult el Vecsésen

HelloVidék 2021. június 23. 09:32
A költési időszak még javában zajlik, ez viszont nem zavarta a vízügyet, hiszen a Gyáli-csatorna egy szakaszán szinte tövig nyírta a növényzetet. A probléma ezzel annyi, hogy így elpusztultak a nemrég kikelt madarak és tojások is. A helybéli lakosok sem értik miért most kellett elvégezni a munkálatokat.

Szinte mindennap rendszeresen járunk ki a határba. Múlt kedden is kint voltam, láttam, hogy dolgoznak a csatornánál, először azt hittem, hogy csak a rézsűt kaszálják, de kiderült, hogy a vízfelületen is mindent tarra vágtak. Síró madarakat hallottunk, majd másnap láttam, hogy egy nádirigó pár kereste a fészkét, a tőkés récék pedig árnyékot kerestek, a madárdal pedig megszűnt egyik napról a másikra

- mondta Lengyel Hajnalka a Telexnek, aki a Facebookon szerveződő Vecsési Madárles csoport alapító tagja.

Ahogy a portál írja, a civilek nem tudják megbecsülni sem, hogy mennyi madárfióka és tojás eshetett áldozatul a munkálatoknak, mint mondják a gépek felismerhetetlenségig ledaráltak mindent, és a levágott anyag egy részét vissza is dobták a csatorna vizébe. A helyi lakosok szerint nem találtak beazonosítható fészekmaradványokat és tetemeket, ezért feljelentést sem tudnak tenni természetkárosítás miatt.

A portál kereste az Országos Vízügyi Főigazgatóságot (OVF), de kérdésükre azt közölték, hogy

a Gyáli 1. főcsatornán 2011-ben körülbelül 25 kilométeres szakaszon rekonstrukciós munkákat végzett a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (KDVVIZIG), és ennek a projektnek fenntartási kötelezettségei vannak.

Hozzátették, hogy a KDDVIZIG 360 kilométernyi csatornát tart fenn, és a fenntartási munkák biztosítják a vízelvezetést, a folyamatos vízmozgást, utóbbival a vízminőség romlását is megakadályozzák.

Az igazgatóság vagyonkezelésében lévő csatornaszakaszon Natura 2000 védettség nincs, azonban folyamatos egyeztetéseket folytatunk a területileg illetékes nemzeti parkokkal, hiszen nem a természet károsítása a cél, hanem az emberi élet és vagyonvédelem biztonsága, a jogszabályi kötelezettségek betartása mellett

- közölték a Gyáli-csatornáról, ami szennyvíztisztító telepek tisztított szennyvizek befogadója is, így feliszapolódás és szervesanyag-terhelés is jellemzi.

A lap arról is kérdezte a szakembereket, hogy miért pont költési időszakban végzik a csatornafenntartási munkálatokat, de ezt nem indokolta meg az OVF, és arra sem kaptak választ, hogy a növényzet levágása után még milyen munkafolyamatok várhatóak. A Telex információi szerint a helyiek viszont úgy tudják, hogy a medret is kotorni fogják a vízügyesek.

Az üggyel kapcsolatban a területileg illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnál is érdeklődtek, hogy a munkálatok előtt egyeztetett-e a vízügy velük, de csak azt tudták meg, hogy sok lakossági panasz érkezett a nemzeti parkhoz a vecsési munkák miatt.

Címlapkép: Getty Images