Elárasztották a bakancslistás helyeket a turisták: ide kirándul most a legtöbb magyar

HelloVidék 2022. június 5. 14:18
A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma márciusban 1,427 milliót tett ki, több mint öt és félszeresére nőtt 2021 márciusához képest, 2019 azonos hónapjához mérten azonban 28 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron hat és félszeresére, 32 milliárd forintra nőtt a tavalyi bázisidőszakhoz képest. Cikkünkben most annak jártunk utána, melyek voltak a leglátogatottabb attrakciók országszerte.

Idén január-márciusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négyszeresével több, összesen 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek háromszorosával, a külföldiek hatszorosával több (1,8, illetve 1,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek első negyedévi összes bruttó árbevétele folyó áron több mint hatszorosával nőtt, és 78 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a szállásdíjbevételek több mint hatszorosával 43 milliárd forintra bővültek, a vendéglátásból származó bevételek több mint öt és félszeresével 19,3 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig több mint nyolcszorosával 15,6 milliárd forintra nőttek idén január-márciusban.

A márciusi adatok szerint a belföldi vendégéjszakák száma 747 ezer, a külföldieké 680 ezer volt. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony tavalyi bázis következtében – 2022. márciusban több mint négy és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23 százalékkal elmaradt a járvány előtti, 2019. márciusitól

– közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 31 százalékkal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál. Márciusban a belföldiek az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, a vendégek száma (330 ezer) az egy évvel korábbi több mint hatszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,1, illetve 1,8-szeresére nőtt a tavaly márciusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest-Közép-Duna-vidék voltak, mindkettőben a belföldi vendégéjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma több mint tízszeresére, 277 ezerre emelkedett. A külföldiek a vendégéjszakák 87 százalékát szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest-Közép-Duna-vidék volt, ahol az éjszakák kétharmadát regisztrálták.

A KSH adatai szerint a szálláshelyek összes bruttó árbevétele márciusban folyó áron hat és félszeresére, 32 milliárd forintra nőtt a tavalyi bázisidőszakhoz képest. SZÉP-kártyával a kereskedelmi szálláshelyeken több mint tizenhétszer annyit, 1,8 milliárd forintot fizettek a kártyatulajdonosok.

Az év harmadik hónapjában 1872 kereskedelmi szálláshely, köztük 719 szálloda és 764 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében. A szálláshelyeken az összes vendégéjszaka 52 százalékát belföldi vendégek töltötték el.

Mit mutatnak a legfrissebb adatok?

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint, a vendégéjszakák száma 2021 márciusához képest több mint öt és félszeresére nőtt, 2019 azonos hónapjához mérten 28%-kal csökkent. A belföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken1 (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis következtében – 2022. márciusban több mint négy és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23%-kal elmaradt a Covid19-járvány kitörése előtti, 2019. márciusi értéktől. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 31%-kal kevesebb volt a 2019 azonos időszakinál.

2022. márciusban az előző év azonos hónapjához képest:

A belföldi vendégek száma több mint hat és félszeresére, a vendégéjszakáké több mint négy és félszeresére növekedett. A vendégek száma 330 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 747 ezer volt. Az éjszakák 78%-át szállodákban töltötték, számuk az egy évvel korábbihoz viszonyítva több mint hatszorosára emelkedett. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken a forgalom 2,1, illetve 1,8-szeresére nőtt a tavaly márciusihoz képest. A legnépszerűbb turisztikai régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak, mindkettőben a belföldivendég-éjszakák közel ötödét regisztrálták.

A külföldi vendégek száma több mint tízszeresére, a vendégéjszakáké hétszeresére emelkedett. A szálláshelyekre érkezett 277 ezer vendég összesen 680 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégéjszakák 87%-át szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt, ahol a külföldivendég-éjszakák kétharmadát regisztrálták.

A május 16-22-i héten legnagyobb változást mutató attrakciók:

*Az MTÜ által definiált 175 attrakció látogatottsági adata alapján

A május 16-22-i héten a legnagyobb csökkenés a szentendrei Postás szabadstrand (-59,4%), valamint a Nagymarosi strand környékén (-45,5%) valósult meg. A top 5 csökkenést mutató attrakció mind a Budapest környéke turisztikai térségben vagy Budapesten található.

Ezzel szemben a budapesti Gyermekvasút környékén több mint négyszer (+325,9%), a szintén a fővárosban található Citadella közvetlen környezetében pedig közel négyszer annyian (+294,7%) fordultak meg, mint egy héttel korábban. A strandidőnek köszönhetően a fürdőzésre alkalmas helyszínek (Szent Gellért Gyógyfürdő, Gergelyiugornyai szabadstrand) látogatottsága is számottevően növekedett.

Címlapkép: Getty Images