Hihetetlen kincset találtak Tolnában: ennyit ér az évezredes lelet

HelloVidék 2022. június 13. 09:02
A Live Science tudományos lap szerint közel ezer éves ezüstérmét talált egy fémkereső Várdomb közelében. A beszámolóra a Telex figyelt fel, mint írták, a híres norvég viking király, Keménykezű Harald udvarából származó érmére még az év elején bukkant Csikós Zoltán, aki aztán a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak adta át a történelmi emléket.

Ahogy a portál írja, úgyan az érme nincs túl jó állapotban, de így is kivehető rajta, hogy egy norvég „penningről” van szó, amit III. Harald udvarában verhettek Trondheimben 1046 és 1066 között. A keménykezűként és utolsó viking királyként is emlegetett uralkodó neve („HARALD REX NO”, azaz Harald norvég király) mellett feltűnik egy szentháromságot szimbolizáló hármas hurok, azaz egy triquetra az érme egyik oldalán – a másikon pedig egy kettős kereszt, valamint a trondheimi pénzverde, Nidarnes neve.

Egy ilyen penning értéke nagyjából egy korabeli magyar dénárnak felelt meg. Nem ért túl sokat, talán elegendő volt arra, hogy jól lakjon belőle egy család egy napra

– mondta az amerikai lapnak Varga Máté, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum archeológusa. További érdekességek a teljes cikkben olvashatók, ide kattintva.

Címlapkép: Getty Images