Ősszel sincs nyugalom a Balatonnál: durva, mennyien látogatnak most a magyar tengerhez

HelloVidék 2023. október 2. 20:09

Városnézéssel, túrázással, bor-, gasztro- és wellnessprogramokkal, valamint kerékpározással töltik idejüket azok, akik a következő hónapokban utaznak a Balatonhoz – derült ki a Petőfi Kulturális Ügynökséghez kapcsolódó felmérésből. Az online kérdőívet kitöltők több mint fele idén ősszel is ellátogat a tóhoz.

Balatonfüred, Tihany, Siófok, Keszthely, Szigliget, Fonyód és Badacsonytomaj települések állnak a toplista elején, miszerint a legtöbb ember ezekben a Balaton-parti városokban töltene el a legszívesebben egy őszi hétvégét a felmérés szerint. A felmérésben - amit több mint 1600-an töltöttek ki - szerepeltek kihagyhatatlan programokkal, balatoni fesztiválokkal, valamint a legkedveltebb balatoni úti célokkal kapcsolatos kérdések is.

Az eredményekből kiderül: a válaszadók több mint 54 százaléka úgy tervezi, hogy idén ősszel is ellátogat a Balatonhoz. A hűvösebb időben a legtöbben városnézéssel vagy túrázással töltik az idejüket, míg mások wellnesseznek, „boros” programokon, gasztrotúrákon vesznek részt, kerékpároznak vagy kulturális programokra látogatnak el. Továbbá az is kiderült az eredményekből, hogy a a válaszadók negyede évente 7-10 napot, 30 százalék ennél kevesebbet, 38 százalékuk pedig több időt tölt a tónál, a kérdéseket kitöltők 8 százaléka pedig Balaton-parti településen él.

Egyre népszerűbb úti cél ősszel és tavasszal is, sőt, a válaszadók 27 százaléka mind a négy évszakban talál alkalmat arra, hogy pár napig a Balatonnál pihenjen. Arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc balatoni településük, a válaszadók többsége Balatonfüredet, Tihanyt, Siófokot, Keszthelyt említette, de Balatonlelle és Fonyód is sok szavazatot kapott. A megkérdezettek csaknem fele egyébként egyformán kedveli a két partot. Igaz, sokaknak határozottabb az ízlésük ezen a téren: 30 százalék a déli, 24 százalék pedig az északi partra utazik szívesebben.

Címlapkép: Getty Images