Hatalmas bajt okozhat a koszos ágynemű, szőnyeg és függöny: az egészségünk múlhat rajta

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas bajt okozhat a koszos ágynemű, szőnyeg és függöny: az egészségünk múlhat rajta

Tavasszal rengetegen vágnak bele nagytakarításban, amikor otthonuk minden egyes részletét alaposan megtisztítják, főleg azokat a tárgyakat, területeket, amikre a hétköznapokban kevesebb figyelmet szentelnek. Ilyen például a szőnyegek, textíliák felfrissítése, vagy épp a függönyök cseréje. Arra viszont kevesen gondolnak, hogy a régóta porosodó szőnyeg vagy sötétítők bizony akár fel is erősíthetik az allergiás tüneteket, a bennük megtapadó por és pollen miatt. Hogyan érdemes őket tisztítani és milyen rendszerességgel ajánlott? Ennek jártunk most utána.

Végre itt a tavasz, ami azt jelenti, hogy újra eljött az évnek az az időszaka, amikor elővesszük az összes tisztítóeszközt és -terméket, és elkezdjük az egész ház mélytisztítását. De miért lehetnek veszélyesek a tisztítószerek?

Mosószerek, tisztítószerek, fehérítő, hipó, mosogatószer, öblítő, duguláselhárító, festékek, lakkok, illatosítószerek, rovarcsapdák, rágcsálómérgek, fagyálló, szélvédőlemosó, penész elleni szerek… A listát szinte a végtelenségig folytathatnánk. Ezek a szerek, ha nem megfelelően bánunk velük, súlyos, sőt, akár életveszélyes egészségügyi problémát okozhatnak!

Az emberek gyakran nem tudják, miért fontos, hogy megismerjék ezeket a szereket. A legtöbben a veszélyt jelző piktogramok jelentését sem ismerik. A használati utasítást elolvassák, de a megfelelő tárolás és a hulladékkezelés módját nem mindig ismerik. Ezért is fontos a lakossági felhasználók vegyi anyagokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése. Mire érdemes figyelni például a csomagoláson vagy a flakonokon? Erről többet korábbi cikkünkben olvashatsz, ide kattintva.

Így tehát, mielőtt kimondhatatlan vegyszereket tartalmazó tisztítószerek után nyúlnánk, gondoljuk át a következőket: tudtad, hogy természetes tisztítóanyagok használatával csillogóan tiszta otthont érhetsz el? Kutatások azt mutatják, hogy a természetes anyagokkal való takarítás csökkentheti a hagyományos termékekkel kapcsolatos légúti egészségügyi problémák kockázatát. Mi több, ez a környezet számára is kímélőbb lehet. Szóval mielőtt megragadnál egy üveg fertőtlenítőszert, böngészd végig a HelloVidék korábbi listáját, mely segítségedre lesz a tavaszi nagytakarítás során.

Takarítani nem csak a rend miatt szükséges

Takarítani nem csak azért szükséges, hogy otthonunk titsza és rendezett legyen. Magyarországon is rengetegen szenvednek allergiától. Például a pollenallergia kiemelten sok embert érint hazánkban. A Nemzeti Népegészségügyi Központ friss jelentése szerint a pollenterhelés az elkövetkező napokban a csapadék és a lehűlés hatására várhatóan lecsökken. A szakemberek szerint bár visszaesett a pollenterhelés, továbbra is tart a pollenszezon legerősebb időszakába - egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban.

  • A tölgy pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a fenyőféléké, az eperfaféléké, a kőrisé, a platáné, a dióé a nyíré, valamint a ciprus- és tiszafafélék országosan közepes, esetenként elérheti a magas szintet.
  • Országosan alacsony-közepes koncentrációban lehet jelen, a komlógyertyán, a juhar, a fűz, valamint már a bükk és a vadgesztenye virágpora.
  • A fák közül csökkenő mennyiségben, de még jelen van néhány szem a gyertyán, a nyár, az éger és a szil pollenjéből is.
  • Alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a sásfélék és a gyékény pollenje, továbbá a kora nyári allergének közül már a csalánfélék, a pázsitfűfélék, a libatopfélék, a lórom, az ernyősvirágzatúak, valamint az útifű virágpora is – ez utóbbiak mennyisége várhatóan fokozatosan emelkedik.
  • A kültéri allergén gombák spóraszáma az alacsony-közepes tartományban alakulhat.
Forrás: ANTSZ
Forrás: ANTSZ

Nagy bajt okozhat a mosatlan ruha, ágynemű és lakástextil

Többször írtunk már arról, hogy egyre több az allergiás, de még az egyszerű praktikákat sem vetik be a tünetek ellen. Ahogy arról már beszámoltunk, a korábbi adatokhoz képest is nagyobb gondnak tűnik Magyarországon a pollenallergia: egy friss, országos kutatás szerint immár a hazai 15-59 éves lakosság 30%-át érinti ez a probléma.

Minél idősebb valaki, annál jobban odafigyel arra, hogy a pollenszezonban gyakoribb mosással, ágyneműcserével, takarítással is megkönnyítse az allergiás hétköznapokat, míg a legkevésbé a diplomások és a fővárosiak alkalmazzák ezeket az egyszerű módszereket.

A kutatás adatai szerint a pollenallergiások nem egészen fele mossa gyakrabban a ruháit a szezonban. A nők és az 50 év felettiek gyakrabban nyúlnak ehhez a megoldáshoz, ami a legkevésbé népszerűnek a diplomások és a fővárosiak körében számít. Azért, hogy otthon ne a pollenekkel szennyezett utcai ruhájában legyen, a megkérdezett allergiások kétharmada szokott átöltözni hazaérkezéskor. Ez a módszer messze átlagon felül népszerű az 50 évnél idősebbek körében, hiszen 10-ből 9-en cselekednek így.

A pollenallergiások között körülbelül azonos arányban vannak azok, akik a pollenszezonban hetente (38%) vagy kéthetente (37%) cserélik az ágyneműt. A heti gyakoriságú ágyneműcsere az átlagosnál népszerűbb megoldásnak számít a férfiak, a 40-49 éves korosztály, valamint a városok és községek lakói körében, míg a nők, illetve a 30 év alattiak és az 50 év felettiek inkább a kétheti váltásra szavaznak. A megkérdezettek ötöde havonta cseréli frissre az ágyneműjét.

A ruhákhoz és az ágyneműhöz képest kevesebb figyelem irányul a lakástextilek gyakoribb tisztítására, pedig ezek is jelentős pollencsapdának számítanak. Pollenszezon ide vagy oda, ilyenkor az allergiával küzdő válaszadók kevesebb mint fele (41%) tisztítja gyakrabban a függönyöket, plédeket. Ez a módszer a 40 év felettiek, a szakmunkás végzettségűek, valamint a megyei jogú városokban lakók körében az átlagosnál népszerűbb, míg a legkevésbé a 30 év alattiak, a diplomások és a fővárosiak esetében.

Közismert jótanács, hogy a pollenszezonban portalanítsuk gyakrabban a lakást, illetve mossuk sűrűbben az ágyneműhuzatot, különösen a párnahuzatot; ezért is meglepő, hogy az allergiások jelentős hányada nem használja ezeket a praktikákat. Fontos, hogy ilyenkor a szárítást, az ágynemű szellőztetését ne a szabadban végezzük. Jól jön tehát az allergia elleni harcban, ha szárítógépet, szárítóval kombinált mosógépet, illetve gőzölős mosógépet használunk: ez utóbbi funkciót a „Steam” megnevezés jelöli a készülékeken. Az öblítő kiváltására is bevethető forró gőz nem csak bőrbarát megoldás, de a ruhákban és plüssjátékokban megbújó allergének akár 99,9%-át is eltávolítja.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pollen

pollen allergia

pollenjelentés

pollenkoncentráció

allergia