Veszély leselkedik ránk a konyhában? Ezek a szerek bizony káros anyagot tartalmazhatnak

HelloVidék   
  Megosztom
Veszély leselkedik ránk a konyhában? Ezek a szerek bizony káros anyagot tartalmazhatnak

Talán nem is sejtjük, hogy a háztartásunkban megtalálható tisztítószerek, mosószerek mennyi veszélyes anyagot tartalmazhatnak. Az egészségünkre és környezetünkre ártalmas vegyi anyagok szinte mindenhol ott vannak. Fontos, hogy a megfelelő tárolásra és a biztonsági előírásokra odafigyeljünk, hiszen csak így kerülhetjük el az egészségügyi problémákat. Összegyűjtöttünk pár szakértői tippet, aminek a segítségével minimalizálhatjuk a kockázatot!

Mik jelenthetnek veszélyt az otthonunkban?

Mosószerek, tisztítószerek, fehérítő, hipó, mosogatószer, öblítő, duguláselhárító, festékek, lakkok, illatosítószerek, rovarcsapdák, rágcsálómérgek, fagyálló, szélvédőlemosó, penész elleni szerek… A listát szinte a végtelenségig folytathatnánk. Ezek a szerek, ha nem megfelelően bánunk velük, súlyos, sőt, akár életveszélyes egészségügyi problémát okozhatnak!

Sajnos a saját környezetemben is azt tapasztalom, hogy az emberek gyakran nem tudják, miért fontos, hogy megismerjék ezeket a szereket. A legtöbben a veszélyt jelző piktogramok jelentését sem ismerik. A használati utasítást elolvassák, de a megfelelő tárolás és a hulladékkezelés módját nem mindig ismerik. Ezért is fontos a lakossági felhasználók vegyi anyagokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése

– emelte ki Szabó Bence, az országos Nagy Kémiai Biztonsági Felmérést végző InnovaTox Kft. ügyvezetője. Hozzátette, a felmérésben megkérdeztek több száz vegyi anyagokkal foglalkozó céget.

10+1 tanács a lakosságnak a felmérésben résztvevő cégektől:

  • 1. Mindig olvassuk el a készítmény címkéjét és ennek megfelelően járjunk el!
  • 2. Ha kiürül a flakon, bő vízzel többször és alaposan öblítsük azt ki, csak így dobjuk a kukába! Töményen sose juttassuk a csatornarendszerbe!
  • 3. Ha tehetjük, kérjük el vásárláskor a biztonsági adatlapot is. A nagyobb forgalmazók honlapján ezek az információk bárki számára elérhetőek.
  • 4. Ha tehetünk, válasszunk alternatív megoldásokat vegyszerek helyett!
  • 5. Ha szükséges, használjunk védőfelszerelést!
  • 6. Soha ne kísérletezzünk különböző vegyszerek kombinálásával, ez ugyanis mérgezéshez vezethet!
  • 7. Ha bőrre kerül a vegyszer, azonnal öblítsük bő vízzel! Sürgős esetben hívjuk az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálatot (+36 80 201 199), ahol szakemberek várják a hívásunkat.
  • 8. Ha nagy a baj, az orvoshoz mindig vigyük magunkkal a terméket vagy a címkét, hogy be tudja azonosítani a szer hatóanyagait!
  • 9. Fontos a megfelelő tárolás: kisgyermekektől, állatoktól biztonságosan elzárva tartsuk az otthonunkban fellelhető vegyszereket!
  • 10. Tilos keverni az élelmiszeres és a vegyi anyagos edényeket! Ne töltsük át a mérgező anyagokat a joghurtos flakonba!
  • +1 szakértői tanács: Nem kell félni a vegyi anyagoktól, de megismerni őket kötelező! Ne vigyük túlzásba a szerek használatát, ha pedig használjuk ezeket a kemikáliákat, tegyük azt körültekintően!

A kémiai biztonság a minket körülvevő vegyi anyagok kezelésének, tárolásának, szállításának megfelelő és kockázatmentes módja. Ez tulajdonképpen jogszabályok által szigorúan szabályozott rendszer. A munkavállalók, a lakosság és a környezet megóvása miatt egyaránt fontos.

A vállalatoknak is van hova fejlődniük

A cég friss felmérése azoknak a cégeknek készült, akik vegyianyagot forgalmaznak, gyártanak vagy felhasználnak. A válaszadásban több százan vettek részt. A felmérés eredménye sok esetben aggasztó: a cégek harmadánál semmiféle kémiai biztonsági képzés nincs, nem állnak rendelkezésre a megfelelő dokumentumok, és előfordul, hogy nem rendelkeznek a szükséges engedélyekkel sem. Ezekre a hiányosságokra a hatóság is egyre nagyobb figyelmet fordít: várható, hogy azokra a helyekre, ahol még nem járt ellenőr (a válaszadók fele) hamarosan ellátogat majd.

Minden vegyi anyaghoz tartozik egy biztonsági adatlap, és életbevágó, hogy ebben hiteles és releváns információk szerepeljenek. És az is nagyon fontos, hogy ne a fiókban porosodjon, hanem a dolgozók tanulmányozzák és használják a munkájuk során. Sok esetben a cégek maguk próbálják összeállítani a biztonsági adatlapot, de ha nem megfelelő, esetleg valótlan információk kerülnek bele, akkor az bírságot is vonhat maga után

– árulta el Juhász Éva, vegyészmérnök, kémiai biztonsági tanácsadó, cég szakmai vezetője. Mint mondta, az egyik legnagyobb gond, hogy a vállalatoknál gyakran nincs megfelelő erőforrás cégen belül. A munkavédelmi szakember alkalmazása kötelező ugyan, de ő nem biztos, hogy rendelkezik a kémiai biztonsági specifikus tudással. Épp ezért, azoknak a vállalatoknak, akik úgy érzik, hogy szeretnének fejlődni a kémiai biztonság területén, érdemes hiteles szakértővel felvenni a kapcsolatot.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vegyi anyagok

veszélyes anyagok

takarítás

takarítószer

mosószer

káros anyagok