Itt az EU javaslata: biomasszával űznék el a magyar rezsidémont

HelloVidék   
  Megosztom
Itt az EU javaslata: biomasszával űznék el a magyar rezsidémont

Az Európai Bizottság főigazgatója tegnap budapesti konferenciáján összehangolt erőfeszítéseket sürgetett a sikeres biomassza alapú gazdaság létrehozása érdekében. A bioenergia-gazdaság az Európai Unió egyik legfontosabb ágazataként 18 millió embert foglalkoztat, éves forgalma 2 trillió euró.

"A biomassza alapú gazdaság a nemzeti politikák látókörében" címmel tartottak szakmai konferenciát Budapesten az Agrárminisztérium és az Akadémia szervezésében. A megbeszélésen a közép- és kelet-európai nemzeti és regionális szintű biogazdasági stratégiák fejlesztésének lehetőségeit tárgyalták, ami szorosan kapcsolódik az EU nemrégiben közzétett bioenergia stratégiájához.

2018. október 11-én az Európai Bizottság olyan tervezetet terjesztett elő a fenntartható és körkörös biomassza alapú gazdaság kialakítására, amely Európa társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságát szolgálja. A Bizottság 2019-ben 14 konkrét intézkedést indít el a hatóságok és az ipar összehangolt munkájával, a bioalapú ágazatok erősítésére és a bioenergia-termelő gazdaságok minél gyorsabb bevezetésére egész Európában. A biogazdaság ökológiai korlátainak megértése is az elérendő célok között van.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a konferencián elmondta, hogy Közép-Kelet-Európa erdőgazdálkodási, halászati és mezőgazdasági tevékenységének köszönhetően alapvetően gazdag biomassza-kapacitással rendelkezik, bár jelentős a fel nem használt vagy alulhasznosított biomassza, legyen szó élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioüzemanyag vagy energiahasznosítási irányról.

Magyarországon a teljes biomassza készlet 350-360 millió tonnára becsülhető, évente közel 60 millió tonna növénytermesztési és állattenyésztési termék és melléktermék, valamint 9 millió tonna újratermelődő biomassza keletkezik az erdőkben, melyet csak részlegesen hasznosítunk. Az államtitkár szerint aktív és az európai unió által is támogatott kutatás-fejlesztési tevékenység nélkül ezeket a lehetőségeket a vidéki térségeken csak nehezen lehet kihasználni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

biomassza

biogazdálkodás

mezőgazdaság

erdészet

halászat