Lassan esernyőt kell nyitni az utazáshoz? Videón, ahogy elönti a víz a vidéki buszt

Szurok Dávid   
  Megosztom
Lassan esernyőt kell nyitni az utazáshoz? Videón, ahogy elönti a víz a vidéki buszt


Egészen elképesztő videó látott napvilágot egy pécsi buszról, amit a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet osztott meg közösségi oldalán. A felvételen jól, látszik, ahogy egy a friss műszaki vizsgával rendelkező busz felszálló ajtajánál zuhog be az esővíz. Dobi István a szervezet vezetője a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy ez már nem az első eset, ahol ilyen műszaki tartalommal adják ki a buszokat a forgalomnak.

Hiába indultak grandiózus fejlesztések az elmúlt időszakban a Volánbusz járműparkjának korszerűsítése miatt, a Volán még az új autóbuszok beszerzésével se tudta elérni azt, hogy a magas átlagéletkorú autóbuszok számát a társaság a szükségesnek megfelelő számban csökkenteni tudja.

Dobi István lapunknak kiemelte a Volánbusznál jelenleg közel 6000 db. autóbusz van a forgalomban, az új járműbeszerzések ellenére a társaságnál azonban még mindig előfordulhat az, hogy ilyen rossz állapotú autóbuszokkal is végeznek közszolgáltatást, mint az a pécsi autóbusz, ami egy esős napon így beázik.

Az eset óriási felháborodást váltott ki a szervezet közösségi oldalán, volt, aki hozzászólásában azt írta, minden áldott nap ezt tapasztalja. Le van adva az autóbusz, a javító könyvbe be van írva, hogy az alkatrész kicserélve, ám a javítás utáni napokban szintén ugyanazokkal a hibákkal érkeznek vissza a buszok a szervízbe, mint korábban.

A Volánbusz gépjárműparkja még nem érte el azt a szintet, ami alapján kijelenthető lenne, hogy a társaság megfelelő színvonalon látja el a közszolgáltatást

- hívta fel a figyelmet Dobi István.

Mint mondta, az autóbuszok átlagéletkorát alig 10 év alá szorították, de ez még mindig magas, vagyis nagyon sok magas életkorú autóbusszal is dolgozunk.

Dobi István hozzátette: a Volánbusz készül a piacelszabadításra, tehát érdeke az autóbusz állományának fiatalítása, azért, hogy megfeleljen a pályázati kiírásban foglaltaknak. Ennek megfelelően folyamatosak a járműbeszerzések. A Tüke Busz a gazdálkodási helyzetének megfelelő fejlesztéseket tud végrehajtani, ami korlátozott, hiszen már a napi működését is nehezen finanszírozza.

Az ilyen hibával a forgalomnak kiadott autóbuszok, csak a terület műszaki vezetésének a hanyag magatartására vezethető vissza. Egy felelős műszaki vezető nem engedi meg azt, hogy ezzel, vagy ehhez hasonló hibákkal egy autóbusz a javítóbázist elhagyja.

- tette hozzá.

A Volán háza táján nem új keletűek ezek a problémák, tavaly nyáron ennél jóval súlyosabb esetek is előfordultak a társaságnál. Tavaly augusztusban teljesen kiégett a Volán Budapestről Ózdra közlekedő autóbusza az M3-as autópályán, Mogyoród A járaton mintegy húszan utaztak, személyi sérülés nem történt. Az autóbusz-vezető azonnal leszállította az utasokat, és megkezdte a tűz oltását, de nem járt sikerrel.

Szeptemberben ugyancsak komoly tűzeset történt miután az Eger melletti Demjén közelében a kora reggeli órákban kigyulladt a társaság egyik, még az Agria Volán időszakából származó Alfa Regio típusú autóbuszának motortere. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat.

Dobi István kérdésünkre elmondta, hogy minden autóbusznál, ahol tűz ütött ki, az műszaki problémára volt visszavezethető.

Mivel a műszaki telephelyeken is tapasztalható a szakmát elhagyók magas száma, ami létszámhiányt okozott és a jól képzett munkavállalók váltanak leghamarabb, ezért kijelenthető, hogy az autóbusztüzek bekövetkezésének lehetősége, a jövőben is adott

- zárta.

Frissítés! (2024.05.22.) - A VOLÁNBUSZ Zrt. kommentárja

Cikkünk megjelenése után az alábbi nyilatkozatott juttatta el szerkesztőségünknek a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatósága; a kommentárt változtatás nélkül közöljük:

"Az érintett jármű utoljára idén április 16-án esett át műszaki vizsgán, amelyen – illetve az azt megelőző vizsgafelkészítés és mosás során, továbbá egészen május 8-ig – nem tapasztaltunk ilyen jellegű meghibásodást. A javításról a beázás észlelése után azonnal intézkedtünk, teljes terjedelmű korrózió-eltávolítással, foltozással, tömítőanyag-felvitellel és újrafestéssel. Sem a javítást követő, május 13-i próbamosás során, sem azóta nem jelentkezett a beázás.

A cikkben említett tűzesetekkel kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket, hogy a szigorú rendszerben végzett karbantartás és üzemeltetés során a kötelező szervízek periódusánál lényegesen gyakrabban átvizsgáljuk autóbuszainkat szakműhelyekben. A vizsgálat kiterjed a járművek elektromos, üzemanyag-ellátó, kipufogó- és fűtőrendszereire, valamint az esetleges olajszennyezettségre, tehát minden olyan területre, amely tűzesetet okozhat. Újabb autóbuszaink többségében automata tűzoltó-berendezés található, a régebbi járműveink pedig a jogszabályoknak megfelelően poroltó készülékekkel vannak felszerelve. Minden tűzoltóeszköz periodikus felülvizsgálatát elvégezzük az előírások szerint. Mindezek ellenére is előfordulhatnak váratlan meghibásodások okozta tűzesetek. Ezek kezelésére, az autóbuszok gyors és biztonságos kiürítésére, a keletkezett tűz hatékony oltására gépkocsivezetőinket rendszeresen oktatjuk.

A 2018-ban indult jármű-fiatalítási programban eddig országszerte 2500 új autóbuszt állítottunk forgalomba, a flotta több mint 40 százaléka megújult. Baranya vármegyében csak az elmúlt 4 évben az állomány 25%-át cseréltük le. Az újonnan üzembe állított autóbuszoknak köszönhetően ugyanannyi, 20-25 évesnél régebbi járművet selejteztünk, de még van néhány 20 évesnél idősebb busz, köztük a cikkben érintett jármű. Az állomány jelenlegi átlagéletkora 10,81 év."

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

autóbusz

meghibásodás

volán