Lassan esernyőt kell nyitni az utazáshoz? Videón, ahogy elönti a víz a vidéki buszt

Szurok Dávid   
  Megosztom
Lassan esernyőt kell nyitni az utazáshoz? Videón, ahogy elönti a víz a vidéki buszt


Egészen elképesztő videó látott napvilágot egy pécsi buszról, amit a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet osztott meg közösségi oldalán. A felvételen jól, látszik, ahogy egy a friss műszaki vizsgával rendelkező busz felszálló ajtajánál zuhog be az esővíz. Dobi István a szervezet vezetője a HelloVidék megkeresésére elmondta, hogy ez már nem az első eset, ahol ilyen műszaki tartalommal adják ki a buszokat a forgalomnak.

Hiába indultak grandiózus fejlesztések az elmúlt időszakban a Volánbusz járműparkjának korszerűsítése miatt, a Volán még az új autóbuszok beszerzésével se tudta elérni azt, hogy a magas átlagéletkorú autóbuszok számát a társaság a szükségesnek megfelelő számban csökkenteni tudja.

Dobi István lapunknak kiemelte a Volánbusznál jelenleg közel 6000 db. autóbusz van a forgalomban, az új járműbeszerzések ellenére a társaságnál azonban még mindig előfordulhat az, hogy ilyen rossz állapotú autóbuszokkal is végeznek közszolgáltatást, mint az a pécsi autóbusz, ami egy esős napon így beázik.

Az eset óriási felháborodást váltott ki a szervezet közösségi oldalán, volt, aki hozzászólásában azt írta, minden áldott nap ezt tapasztalja. Le van adva az autóbusz, a javító könyvbe be van írva, hogy az alkatrész kicserélve, ám a javítás utáni napokban szintén ugyanazokkal a hibákkal érkeznek vissza a buszok a szervízbe, mint korábban.

A Volánbusz gépjárműparkja még nem érte el azt a szintet, ami alapján kijelenthető lenne, hogy a társaság megfelelő színvonalon látja el a közszolgáltatást

- hívta fel a figyelmet Dobi István.

Mint mondta, az autóbuszok átlagéletkorát alig 10 év alá szorították, de ez még mindig magas, vagyis nagyon sok magas életkorú autóbusszal is dolgozunk.

Dobi István hozzátette: a Volánbusz készül a piacelszabadításra, tehát érdeke az autóbusz állományának fiatalítása, azért, hogy megfeleljen a pályázati kiírásban foglaltaknak. Ennek megfelelően folyamatosak a járműbeszerzések. A Tüke Busz a gazdálkodási helyzetének megfelelő fejlesztéseket tud végrehajtani, ami korlátozott, hiszen már a napi működését is nehezen finanszírozza.

Az ilyen hibával a forgalomnak kiadott autóbuszok, csak a terület műszaki vezetésének a hanyag magatartására vezethető vissza. Egy felelős műszaki vezető nem engedi meg azt, hogy ezzel, vagy ehhez hasonló hibákkal egy autóbusz a javítóbázist elhagyja.

- tette hozzá.

A Volán háza táján nem új keletűek ezek a problémák, tavaly nyáron ennél jóval súlyosabb esetek is előfordultak a társaságnál. Tavaly augusztusban teljesen kiégett a Volán Budapestről Ózdra közlekedő autóbusza az M3-as autópályán, Mogyoród A járaton mintegy húszan utaztak, személyi sérülés nem történt. Az autóbusz-vezető azonnal leszállította az utasokat, és megkezdte a tűz oltását, de nem járt sikerrel.

Szeptemberben ugyancsak komoly tűzeset történt miután az Eger melletti Demjén közelében a kora reggeli órákban kigyulladt a társaság egyik, még az Agria Volán időszakából származó Alfa Regio típusú autóbuszának motortere. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a tűzoltók rövid időn belül megfékezték a lángokat.

Dobi István kérdésünkre elmondta, hogy minden autóbusznál, ahol tűz ütött ki, az műszaki problémára volt visszavezethető.

Mivel a műszaki telephelyeken is tapasztalható a szakmát elhagyók magas száma, ami létszámhiányt okozott és a jól képzett munkavállalók váltanak leghamarabb, ezért kijelenthető, hogy az autóbusztüzek bekövetkezésének lehetősége, a jövőben is adott

- zárta.

Frissítés! (2024.05.22.) - A VOLÁNBUSZ Zrt. kommentárja

Cikkünk megjelenése után az alábbi nyilatkozatott juttatta el szerkesztőségünknek a VOLÁNBUSZ Zrt. Kommunikációs Igazgatósága; a kommentárt változtatás nélkül közöljük:

"Az érintett jármű utoljára idén április 16-án esett át műszaki vizsgán, amelyen – illetve az azt megelőző vizsgafelkészítés és mosás során, továbbá egészen május 8-ig – nem tapasztaltunk ilyen jellegű meghibásodást. A javításról a beázás észlelése után azonnal intézkedtünk, teljes terjedelmű korrózió-eltávolítással, foltozással, tömítőanyag-felvitellel és újrafestéssel. Sem a javítást követő, május 13-i próbamosás során, sem azóta nem jelentkezett a beázás.

A cikkben említett tűzesetekkel kapcsolatban tájékoztatjuk Önöket, hogy a szigorú rendszerben végzett karbantartás és üzemeltetés során a kötelező szervízek periódusánál lényegesen gyakrabban átvizsgáljuk autóbuszainkat szakműhelyekben. A vizsgálat kiterjed a járművek elektromos, üzemanyag-ellátó, kipufogó- és fűtőrendszereire, valamint az esetleges olajszennyezettségre, tehát minden olyan területre, amely tűzesetet okozhat. Újabb autóbuszaink többségében automata tűzoltó-berendezés található, a régebbi járműveink pedig a jogszabályoknak megfelelően poroltó készülékekkel vannak felszerelve. Minden tűzoltóeszköz periodikus felülvizsgálatát elvégezzük az előírások szerint. Mindezek ellenére is előfordulhatnak váratlan meghibásodások okozta tűzesetek. Ezek kezelésére, az autóbuszok gyors és biztonságos kiürítésére, a keletkezett tűz hatékony oltására gépkocsivezetőinket rendszeresen oktatjuk.

A 2018-ban indult jármű-fiatalítási programban eddig országszerte 2500 új autóbuszt állítottunk forgalomba, a flotta több mint 40 százaléka megújult. Baranya vármegyében csak az elmúlt 4 évben az állomány 25%-át cseréltük le. Az újonnan üzembe állított autóbuszoknak köszönhetően ugyanannyi, 20-25 évesnél régebbi járművet selejteztünk, de még van néhány 20 évesnél idősebb busz, köztük a cikkben érintett jármű. Az állomány jelenlegi átlagéletkora 10,81 év."

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

autóbusz

meghibásodás

volán