Így terelnék a fiatalokat az agráriumba: komoly támogatást kapnak

MTI   
  Megosztom
Így terelnék a fiatalokat az agráriumba: komoly támogatást kapnak

A magyar mezőgazdaságban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van - mondta az agrárminiszter a 32. Bábolnai Gazdanapok megnyitóján.

Nagy István hozzátette, az agrárvállalkozások akkor lehetnek versenyképesek, ha gyakorlatukba átültetik a legkorszerűbb módszereket, ezért a jövő a precíziós gazdálkodásé. A miniszter kiemelte: az agrárgazdaság korszakváltását Magyarország digitális agrárstratégiája segíti, amely elsőként készült el Európában. Az adatok gyűjtésével, elemzésével és közreadásával, valamint a technológiai folyamatok automatizálásával növelhető a termelés és teljesíthetők a környezetvédelem feltételei.

A minisztérium a nemzedékváltásra is kiemelt figyelmet fordít, mivel a gazdatársadalomban az 55 év felettiek aránya meghaladja az 50 százalékot, míg a 35 évnél fiatalabbak aránya mindössze 6,1 százalék - mondta a tárca vezetője. Nagy István elmondta, a nemzedékváltó mezőgazdasági termelőket segítő Fiatal gazda programban több mint 40 milliárd forintos támogatásról született döntés 1040 gazdálkodó beruházásaihoz kapcsolódva.

A miniszter kiemelte, az agrár-felsőoktatásban részt vevők száma 2018-ban közel 10 ezer fő volt, ez európai viszonylatban is jelentősnek mondható. Gyakorlatba átültetett tudásuk által a magyar agrárium a jövőben az európai mezőgazdaság élvonalához tartozhat.

A megnyitó után miniszteri különdíjat vehetett át a kukorica-betakarító adapterek magyar fejlesztésében elért eredményekért a Linamar Hungary Zrt. Oros Divíziója. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját a Sokoró Ipari és Kereskedelmi Kft. kapta a talajművelő eszközök gyártása és az utánpótlás-nevelésben elért eredményeiért. A rendezők és szervezők különdíját az Agrotec Magyarország Kft. vehette át.

A 32. Bábolnai Gazdanapokat idén közel 20 ezer négyzetméteren, több mint 200 kiállító részvételével rendezik, a programsorozat a 79. OMÉK társrendezvénye. A rendező a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a kiállítás szervezője.

Az első nap a határon túli gazdák napja, akik a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról és a Felvidékről látogatnak el Bábolnára. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen várják a gazdákat, akik megismerkedhetnek a technológiai újdonságokkal és a szaktanácsadói ponton lehetőségük lesz konzultálni szakmai kérdésekről.

A korábbi évek hagyományainak megfelelően folytatódik a SMARTFARM konferenciasorozat több mint 50 cég és intézmény közreműködésével. Az idei év újdonsága, hogy a legújabb "okos" talajművelő eszközöket egy több mint 30 méteres interaktív talajszelvényben mutatják be, egymással összehasonlító módon.

Az idei Gazdanapok különlegessége, a traktor-tesztvezetési lehetőség, valamint a rakodógép-kezelők "dühöngője". Egy társaság mindennap drónbemutatót tart a kiállítás füves területén, ahol a permeteződrónok használatával ismerkedhetnek a látogatók.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

agrár

mezőgazdaság

gazdaság

termelés

versenyképesség