Nagyon nem mindegy, mennyi zsebpénzt kap a gyerek: ezt sok szülő elrontja

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon nem mindegy, mennyi zsebpénzt kap a gyerek: ezt sok szülő elrontja

Hamarosan itt a szeptember, és sok gyermek elkezdi az iskolát, vagy éppen folytatja tanulmányait. Ilyenkor újra átgondolja a legtöbb szülő, hogyan és mennyi pénzt adjon a gyerekének saját felhasználásra, vagyis zsebpénznek. Ennek az összege nagyban függ attól, hogy az általános vagy a középiskolát kezdi-e el a gyermek, de még a fiatal felnőtteknél, vagyis az egyetemistáknál is előfordul, hogy tanulmányaik idejére a szülők anyagi támogatására szorulnak. Utánajártunk, mikortól és hogyan érdemes zsebpénzt adni az iskoláskorú gyermekeknek, valamint milyen lehetőségei vannak a banki takarékoskodásnak.

A zsebpénz nagyon hasznos dolog, ugyanis a gyermek megtanulja a kezelésével a pénz értékét, és ha elkótyavetyéli az összeset, várnia kell a következő hónapig. Egészen kis kortól megtanulnak így takarékoskodni és ésszel gyűjteni a gyerekek arra, amire vágynak, és ezeknek a tapasztalataiknak a felnőtt életükben is nagy hasznát veszik majd.

Mikortól és hogyan érdemes zsebpénzt adni?

Heti vagy havi rendszerességgel akkortól érdemes zsebpénzt adni a gyereknek, amikor már tud számolni, vagyis iskolás kor előtt semmiképp. Ilyenkor inkább mi gyűjtsünk a gyereknek egy bankszámlára vagy valamilyen előtakarékossági konstrukcióban, de az is jó megoldás lehet, ha egy malacperselybe beleteszünk közösen, a gyerekkel együtt rendszeresen valamennyit, és ha szeretne egy csokit a boltban például, megnézzük, mennyi van a perselyben, és ő maga is megveheti, amikor együtt elmegyünk vásárolni. Ez még persze nem zsebpénz, de megelőzheti a "hivatalosan" adott zsebpénz időszakát egy ilyen játékos jellegű, közös spórolás. Ha testvérek vannak, az még jobban fogja ösztökélni a kicsiket a malacpersely telipakolására.

A magyar lakosság kétharmada úgy látja, hogy a gyermek pénzügyi nevelése főként a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. Az NRC piackutató cég reprezentatív felméréséből az derült ki, hogy a 10-14 éves gyereket nevelő szülők 86 százaléka jellemzően heti rendszerességgel ad zsebpénzt. A zsebpénzt egyértelműen a napi apróbb kiadások fedezésére szánják a szülők. 52 százalékuk az iskolai büfében való vásárlásra, 48 százalékuk szórakozásra, mozira, míg 43 százalékuk a hobbihoz és sportoláshoz szükséges kisebb dolgok megvásárlására adnak egy bizonyos összeget.

A zsebpénznél fontos, hogy rendszeres legyen, összegben és időtávban is. A kicsiknél még a heti rendszeresség az ajánlott, mert ezt az időtávot jobban átlátja, kezelhetőbb számára. Felső tagozat elején már áttérhetünk a havi zsebpénzre

- mondta korábban a Pénzcentrumnak Himmer Csilla, pénzpedagógus, pénzügyi coach. A zsebpénz az egyik legjobb eszköz a gyermekek pénzügyi neveléséhez kisebb és nagyobb korban egyaránt. Akár havi, akár heti rendszerességgel adjuk, fontos meghatározni, mire mennyit adunk, és ahelyett, hogy kicentiznénk - tehát pontosan annyit adnánk, amennyire szükség van, érdemes akár pár száz forinttal többet adni, ezzel takarékosságra buzdítva a fiatalt.

Zsebpénz vagy költőpénz?

Sok szülő nem ad rendszeresen zsebpénzt a gyermeknek: mindent ő vásárol meg, amire a gyermeknek szüksége van, vagy csak bizonyos alkalmakkor ad. Ez viszont azt jelenti, hogyha a gyermeknek szüksége van bármire, a szülőhöz kell folyamodnia pénzért, és nem hoz saját döntéseket sem, hanem mindig ott van a szülői kontroll. Ez kisgyermekek esetén nem is jelent feltétlenül problémát, de a nagyobbakat már lehet a zsebpénzzel arra ösztönözni, hogy döntsenek felelősen.

A zsebpénz fontos a gyerekek számára, a saját kis megtakarításukból, havi "fizetésükből" gazdálkodva időben megtanulják azt, hogy milyen a jól működő pénzgazdálkodás. Amikor a szülő zsebpénzt ad a gyermekének, gyakorlatilag fizetést ad neki, ami bizonyos fokú gazdasági önállóságot jelent a gyerek számára, aki élvezi ezt az önállóságot. De ha a szülő túlkontrollálja, hogy mire költi, folyton beleszól, és mindenféle szankciókra használja a zsebpénz adását vagy épp a megvonását, azzal pont a lényegét annullálja a dolognak

- mondta el Porkoláb Éva iskolapszichológus a HelloVidék megkeresésére.

Az iskolai kirándulásra vagy egy hétvégi programra egyszeri alkalommal odaadott összeg nem összetévesztendő a zsebpénzzel, ez ugyanis "csak" költőpénz. Ilyenkor ne érveljünk azzal a gyereknek, hogy miért nem spórolta össze a zsebpénzéből a költőpénzét, mert egy kisiskolás még nem tartja észben, hogy három-négy hónap múlva kirándulni megy, és arra előre gyűjtsön. Viszont egy felsőstől már elvárható ez, ha előtte tisztázzuk vele a zsebpénz szabályait, és az összeg is akkora, amiből erre is futja neki. Érdemes a zsebpénz adásakor előre eldöntenie a szülőnek is, hogy az a gyerek egyes kis költéseit is fedezni hivatott, vagy inkább nagyobb dolgokra, "hobbikiadásokra" szánja. Ha ez utóbbi, akkor elegendő egy kisebb, havi három-négyezer forintos összeget adnia, a többit pedig aktuálisan költőpénzként rábízni a gyerekre. Ha viszont a zsebpénzt szinte az összes kiadására szánjuk, havi tízezer forint alatt nem ússzuk meg. De ez utóbbit csak akkor ajánljuk, ha a gyerek időközben nagyon megtanulta a zsebpénz kezelését, mondhatni kis pénzügyi zseni, aki nem csábul el esetlegesen sem a boltban, sem az interneten valami hívogató és trendi dologra.

Ajándékba kapott pénz

Idővel a játékok helyett vagy azok mellé egyre többször kap a gyerek a nagyszülőktől, rokonoktól pénzt, amivel kisgyerekként még nem biztos, hogy tud mit kezdeni. Ilyenkor beszélgessünk el vele arról, van-e elképzelése, mit vásárolna belőle, vagy inkább spórolni szeretne-e mondjuk egy biciklire. Kisebb korban szeretik a gyerekek a fémpénzeket perselybe gyűjteni, úgy kézzelfogható a számukra is a vagyonuk növekedése. Ha pedig együtt elmegyünk fagyizni, akár fizethet is belőle a kicsi, biztosan élvezni fogja, hogy ő a család aktuális "pénzügyese". Nagyobbak esetében érdemes megfontolni egy bankszámla nyitását, ahol már láthatja, szükség esetén akár internetes vásárlásra is felhasználhatja azt a gyerek.

A Takarékbank pénzügyi szakértője a HelloVidék kérdésére elmondta, hány éves kortól ajánlják és milyen formában, hogy a szülő bankszámlát nyisson gyermekének.

Azt javasoljuk a szülőknek, hogy minél előbb nyissanak bankszámlát gyermekeiknek, hiszen a pénzkezelés is az alapismeretünk, alaptudásunk része kell, hogy legyen. A Takarékbankban így korhatár nélkül nyitható bankszámla a kiskorú gyermek részére, akár díjmentes számlavezetés mellett. Ez felfogható úgynevezett zsebpénz számlának is, amellyel a gyermek már gyermekkorában egyfajta önállóságot kap a pénzügyekben. Abban az esetben, ha a szülő/gondviselő Takarék Lakossági Bankszámla+ szal, Takarék Díjfaragó Lakossági Bankszámlával vagy Takarék Aktivitás Lakossági Bankszámlával rendelkezik, és a gyermeke számára is nyit Takarék Lakossági Bankszámla+-t Csemete kedvezménnyel, akkor Családi kedvezménnyel díjmentes számlavezetésre lesz jogosult a gyermek.

A Takarékbankban saját számla nyitható a gyermekek és fiatalok számára, amelyekhez speciális bankkártyákat biztosítanak. A kiskorú gyermek 14. életévének betöltéséig bankszámlát csak a törvényes képviselője (szülője, gondviselője) hozzájárulásával nyithat, és a bankszámla felett fiókban, kizárólag törvényes képviselője rendelkezhet. 14 és 18 év közötti fiatalkorú már önállóan rendelkezhet a bankfiókban is a bankszámlája felett, de a szerződéskötéshez szintén kérik a törvényes képviselőjének (szülője, gondviselője) aláírását, kezességvállalását.

A Takarékbankban 10 éves kortól igényelhető bankkártya gyermekek számára, a bankszámlákhoz, bankkártyákhoz SMS szolgáltatás igényelhető. SMS KártyaFigyelő szolgáltatás esetében a főkártya birtokosa (aki általában a számla tulajdonosa) jogosult a társkártya birtokosa által generált forgalomról is SMS értesítést kérni, azaz igény esetén ugyanarról a tranzakcióról kaphat SMS-t a gyermek és a szülő is. TranzakcióFigyelő SMS szolgáltatást az ügyfelek bankszámlánként 3 telefonszámra is kérhetnek. A bankkártyákhoz alapbeállításként tartoznak vásárlási és ATM készpénzfelvételi limitek is, amelyeket a számlatulajdonos, kártyabirtokos saját igénye szerint, akár Netbankon, Mobilbankon keresztül is módosíthat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zsebpénz

iskolások

gyerekek

bankszámla

költőpénz

iskolakezdés

iskola

bankszámla

számlacsomag

takarékbank

pénz

iskolakezdes2021tbank