Csökkent a roham: hátat fordítanak a magyarok a bankoknak?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Csökkent a roham: hátat fordítanak a magyarok a bankoknak?

A Magyar Nemzeti Bank által publikált számok szerint júliusban valamelyest visszaesett a magyar lakosság hitelfelvételi kedve: bár a nyár közepén is kapósak voltak a legnépszerűbb hitelformák, hosszú ideje először nem szárnyalták túl az előző hónap eredményét. Ettől függetlenül még júliusban is nagyságrendekkel nagyobb összegű személyi kölcsönt fizettek ki a bankok a lakosságnak, mint a tavalyi év azonos hónapjában. Vajon mi áll a folyamatok hátterében?

Közzétette a júliusi hitelezési statisztikáit az MNB, így már a nyári hitelpiaci folyamatokat is egész tisztán láthatjuk. A friss számok tanúsága szerint a hónapok óta tartó intenzív élékülés júliusban kicsit megtorpant - írja a Pénzcentrum.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint ugyanis, míg júniusban még 47,71 milliárd forint volt a magyar háztartásoknak nyújtott forint személyi hitelek új szerződéseinek összege, addig júliusban ez a szám már csak 45,20 milliárd volt. Ez 5 százalékos visszaesést jelent, a hitelforma második rekordhónapja után.

Ahogy a grafikonon is látszik, éves szinten azért a hitelforma júliusban is kifejezetten jól teljesített. Az előző hónapot leszámítva legutóbb 2019 novemberében igényeltek a magyarok több személyi hitelt, mint most júliusban.

A válság közepén, tavaly júliusban jelentett eredményhez képest ugyanis az ilyen hitelek iránti érdeklődés továbbra is igen magas. A kifizetések összegében egy év alatt 57 százalékos növekedés történt.

Júliusban a személyi kölcsönökhöz hasonlóan visszaesett a babaváró kölcsönök és a lakáshitelek iránti kereslet is, bár utóbbi az előző évhez képest szintén jól teljesített. 132,46 milliárd forintnyi lakáshitelt folyósítottak a bankok a lakossági ügyfeleknek. Ez az összeg pedig, bár az előző rekordhónap számaihoz képest ez egy enyhe, 3,1 százalékos csökkenés, a tavaly júliusban kifizetett hitelekhez képest a mostani szám is 70%-os emelkedést jelent.

A júliusban kifizetett 48,74 milliárd forint 12 százalékkal maradt a 2020 azonos hónapjában folyósított 55,92 milliárd forintnyi teljes lakossági hitelösszeg alatt.

Az azért látható, hogy a hitelek iránti érdeklődés továbbra is magasan van és még vélhetőleg csak a durva berobbanásuk utáni konszolidálódás indult el. A magyarok hitelfelvétel iránti lelkesedését táplálhatja anyagi helyzetük javulása is. Ugyanis az Intrum és a GKI legújabb negyedéves lakossági fizetőképességi indexe szerint az elmúlt félévben ugrásszerűen feljavult a magyar háztartások pénzügyi helyzete. A jövedelmeket, megtakarításokat, adósságokat és más mutatókat egyesítő mérőszám 2021 második negyedévében átlagosan 47 pont volt, ami már alig marad el a pandémia előtti két negyedév átlagától.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitelezés

banki hitel

lakáshitel

babaváró hitel