Özönlenek ezekbe a bankokba a nyugdíjasok: mutatjuk, miért

Pénzcentrum   
  Megosztom
Özönlenek ezekbe a bankokba a nyugdíjasok: mutatjuk, miért

A járvány hatására egyre népszerűbb lett a kártyás fizetés és az online utalás az idős magyarok körében is. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a pénzügyi szokások megváltozásával megemelkedhet a számlavezetési díj: ilyenkor érdemes egy olyan számlacsomagra váltani, amely jobban illeszkedik az egyéni igényekhez, pénzkezelési szokásokhoz. Akár havi több ezer forint is elfolyhat egy rosszul megválasztott bankszámla csomag miatt. A Pénzcentrum most megkérdezte a hazai bankokat, milyen számlacsomagokat ajánlanának nyugdíjas ügyfeleiknek.

A bankszámla kiválasztása

Megkérdeztük a hazai bankokat, mit javasolnak a nyugdíjas ügyfeleiknek: hogyan válasszanak bankszámlát? A válaszok alapján döntő tényező lehet számlacsomag választásnál, hogy milyen pénzügyi szokásai vannak a nyugdíjasoknak, mekkora a jövedelem, vagy milyen megtakarítási lehetőségekkel szeretnének élni.

A Takarékbankban a 65 éves vagy idősebb ügyfelek aránya 29 százalékos, akiknek bankszámla választáskor ugyanazokat a tényezőket fontos figyelembe venniük, mint a 65 év alattiaknak a bank szerint:

  • Érkezik-e rendszeresen jövedelem a számlára, ha igen mekkora összegben, inkább készpénzzel történő fizetést részesíti előnyben az ügyfél, vagy a kártyás vásárlásokat.
  • Használ-e telebankot, netbankot, mobilbankot vagy ragaszkodik a személyes, bankfióki ügyintézéshez.
  • Havonta kb. hányszor indít utalást, csoportos megbízást teljesít-e a számláról.

Minél több szolgáltatást vesz egy ügyfél igénybe, annál jobban jár egy komplexebb csomagban, ezért célszerű a választáskor az igényeket átgondolni, és ha szükséges, változtatni a kényelmi/biztonsági szempontokat is figyelembe véve (pl. egy csoportos beszedési megbízás vagy a kártyás vásárlás kényelmesebb és biztonságosabb, mint a készpénz) - válaszolta kérdésünkre a Takarékbank.

Az MKB elmondása szerint ügyfeleiknek közel ötöde 65 év feletti, azonban az azonos életkor nem jelent azonos bankhasználati szokásokat és attitűdöt. Így ennek a korosztálynak is az egyéni affinitásnak és bankolási szokásoknak megfelelő szolgáltatáscsomag választását javasolják.

Az UniCredit Banknál számlavezető ügyfeleknek mintegy 15 százaléka 65 év feletti. A számlaválasztásnál mindig azt javasolja a bank az érdeklődőknek, ügyfeleinknek, hogy saját bankolási szokásaik, azaz a konkrét pénzügyi igényeik, a rendszeres pénzmozgásaik, az igénybe vett szolgáltatásaik legyen számukra a kiindulási pont. Az ezek alapján számukra leginkább megfelelő és kedvező csomagot érdemes választaniuk.

A fiókhálózat nélkül, elsődlegesen digitális csatornákon szolgáltató Gránit Bank ügyfélköre jellemzően az elektronikus bankolást előnyben részesítő lakossági körből kerül ki, viszont a 65 év feletti ügyfelek aránya ennek ellenére 7 százalékot tesz ki.

Az OTP Bank a megfelelő számlacsomag kiválasztása során a bankolási szokásoknak (pl. internet- és mobilbank használat, átutalások, kártyás vásárlások) megfelelő, személyre szabott ajánlatokat kínál ügyfeleinek. Ezekkel a használati szokásokhoz igazítható számlacsomagokkal, havi szinten módosítható kedvezményes számlacsomag elemekkel és az elektronikus csatornák használatával csökkenthetőek a bankolási költségek.

A bank tapasztalatai szerint már az idősebb korosztály körében is egyre elterjedtebb az elektronikus csatornák használata, és a jelenlegi pandémiás helyzetben egyre elterjedtebbek a készpénzmentes fizetési módok, így az idősebb korosztály körében is népszerűvé vált a kártyás vásárlás.

Az Erste Bank válasza szerint, bankszámla választásnál – függetlenül attól, hogy nyugdíjasról, felnőttről vagy diákról van szó – mindig azt veszik figyelembe, hogy mik az ügyfél bankszámla használati szokásai. A Budapest Bank esetében is a pénzügyi szokások a döntőek, illetve több jövedelem és megtakarítási elvárási szinttel rendelkező és elvárási feltétel nélküli csomagjuk is van.

Nyugdíjasok számára ajánlott bankszámlák

Azt is megkérdeztük a hazai bankoktól, hogy milyen konkrét, kedvező számlacsomagot ajánlanának egy olyan ügyfélnek, aki főként készpénzzel fizet a boltban, csekken a postán (tehát nem utal, nem használja az internetbankot, nincs csoportos beszedése, stb.), illetve egy másik ügyfélnek, aki egyre inkább kártyával fizet, és a csekkeket átutalásra, csoportos beszedésre váltaná, használná az internetbankot is.

OTP

Az OTP amennyiben az ügyfél a hagyományos bankfióki ügyintézést részesíti előnyben, a Klasszikus számlacsomag választását javasolja. A számlacsomag havi költsége* (a mindenkor hatályos Hirdetményben foglalt akciós számlavezetési díj feltételeinek történő megfelelés esetén) jelenleg 490 forint, mely tartalmazza az akciós számlavezetési díjat, a díjmentes OTPdirekt szolgáltatást kizárólag lekérdező jogosultsággal, valamint a havi 30 ezer forintos limiten belül a csoportos beszedési megbízások teljesítését.

A digitális csatornák használatát előnyben részesítő ügyfelek számára az Aktív számlacsomagot javasolják, melynek havi költsége* 818 Ft, mely tartalmazza az akciós számlavezetési díjat, az OTPdirekt szolgáltatást, valamint a korlátlan számú elektronikus úton kezdeményezett eseti és állandó átutalás összesen havi 100 ezer forintig. Mindkét számlához kapcsolódó betéti kártya kibocsátási díja jelenleg 2244 forint, a számlához elsőként igényelt kártya első éves díja akciósan díjmentes, 2. évtől évente 5064 forint.

*A mindenkor hatályos Hirdetményben foglalt akciós számlavezetési díj feltételeinek történő megfelelés esetén.

A cikk ide kattintva folytatódik.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bank

pénzcentrum

bankszámla

számlavezetés

számlavezetési díj

számlacsomag

pénzintézet

pénzkezelés