Itt a mesterterv: ezekkel az ötletekkel tennék válságállóvá Baranyát

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Itt a mesterterv: ezekkel az ötletekkel tennék válságállóvá Baranyát

Válság után válságban címmel állított össze egy javaslatcsomagot a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara. Ezek összesen négy célterületre fókuszálnak: fejlesztéspolitikai javaslatok, források és támogatások, adminisztráció és humánerőforrás. A javaslatcsomag célja az új koronavírusjárványból való sikeres kilábalás hathatós segítsége, a helyi igényekre és lehetőségekre fókuszálva, ám az országos gyakorlatban is alkalmazhatóvá tétele. A kamara minden javaslatát elküldte a nemzeti kamara és felelős minisztériumok irányába. A HelloVidék ezekről az ötletekről kérdezte Rabb Szabolcsot, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkárát.

A javaslatcsomag szerint a már működő Baranyai Iparfejlesztési Program egésze mintaprojektként azonnal elindítható, hiszen azt korábban minden helyi, releváns intézménnyel egyeztették a szakemberek. Ahogy arra rámutattak, a felmért, közel negyven vállalkozás fejlesztési projektjei egy gyors frissítést követően azonnal támogathatók, a programban leírt módszerrel és eszközökkel. A program forrásigénye Baranyára vonatkoztatva 50 milliárd forint.

Ez a támogatás gyors és hatékony lehetőséget jelentene a bevételt termelő, eddig is fejlesztési és részben export tevékenységet is végző gépipar, elektronikaipar, egészségipar, környezetipar, kreatív ipar számára. Ez összhangban van a világ globális trendjeivel és a tudásgazdaságot erősíti, arra épít. A program gyors tempóban megragadja az érintett kis- és középvállalkozások, illetve nagyvállalatok adottságait, feszítő sebességgel támogatja az elrugaszkodást, új termékek és szolgáltatások fejlesztése révén a hazai és nemzetközi piacon történő megjelenést, tevékenységet. Közvetlen forrásokat, vissza-nem és visszatérítendő támogatást jelent, épít a kreativitásra, kooperációs képességre, értékláncok részben önmaga gerjesztett építésére. Felelősséget jelent és eredményez minden a fejlesztéspolitikában résztvevő szereplőnek, függetlenül attól, hogy a politika szervezője vagy a fejlesztések haszonélvezője

– mondta Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Baranyában a Pécsi Tudományegyetem is a gazdasági élet fontos szereplője, ezért az egyetemi fejlesztéseknek is kiemelt jelentősége van, amire a szakemberek fontos hangsúlyt helyeznek, ám némi kitétellel. Ahogy a javaslatcsomagban fogalmaznak, az egyetemi fejlesztések akkor jelentenek valódi, a helyi gazdaságra építő és vele kooperáló támogatást, ha ezek a fejlesztések „nem pontszerűen végrehajtott zárt rendszerek”, hanem a helyi gazdaságra építő, azokat kötelezően bevonandó programok.

Javasoljuk az egyetemközpontú fejlesztési forrásoknál az információ- és kommunikációtechnológiai, a feldolgozóipari, az élelmiszeripar, valamint az egészségipari gazdasági szereplők kötelező bevonását, az egyes fejlesztéseknél a vállalkozások számára központi támogatás nyújtását, amely támogatást megbízásos jogviszonyban a választott egyetem végzi el. Képesnek kell lenni kapcsolódni a nemzetközi értékláncokhoz, amelyek rövidebbek lesznek, mint a válság előtt. Ehhez sok nemzetközi lehetőség és felhordás szükséges, például a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezette és kamarák, vállalkozásfejlesztési alapítványok által működtetett Enterprise Europe Network hálózat, amely hatvan ország üzleti és innovációs együttműködése

– mutatott rá a fejlesztéspolitikai javaslatok második részére a főtitkár.

Hozzátette, a körkörös gazdaság valódi pénzügyi támogatása az anyagok, új energiák és a kapcsolódó fejlesztések koordinálása. Ahogy a szakember fogalmazott, a vállalati kezdeményezések összefűzve történő támogatása, a helyi beszállítók minél magasabb szintű bevonásával kiemelt fontosságú. A javaslatcsomagban szerepelt még a klaszterek és a beszállítói közösségek szervezés es támogatása, illetve az állami megrendelések volumenének növelése, illetve a megrendelések ügyintézésének gyorsítása.

Iparágakon átívelő közös termék és szolgáltatásfejlesztéseket szükséges támogatni, ehhez kell a támogatási rendszert igazítani és fejleszteni. Szükséges a fejlesztési folyamatok folytonosságára építő pályázati programok kialakítása is, akár egy lépcsőzetes programmal, amelyben nulla-egy egység fejlesztési indukció elemzése, egy-öt egység fejlesztés és prototípus, hat-tíz egység piacra vitel és export támogatás lenne. A nehéz helyzetbe került, esetleg korlátozás alatti szektorok számára gyors és hatékony beruházási és eszközvásárlási hitelekre van szükség, illetve ezek gyorsított banki eljárásainak kezdeményezésére. Fontos a korlátozás alá került szektorok normatív támogatása, a normatív támogatás rendszerének kialakítása, de a Széchenyi Kártya rendszer további bővítése és a válság-konstrukciók fenntartása is

– magyarázta a források és támogatások kapcsán Rabb Szabolcs.

A javaslatcsomag második pontjában a kamara feltüntette a szervezeti és termékinnováció támogatásásnak szüksége, egyszerű voucher jellegű finanszírozási programokkal. Ahogy arra kitértek, a szervezetek fejlesztése azért is fontos, mert a kis- és középvállalkozások esetében sokszor pont a definiálatlan folyamatok állítanak gátat a hatékonyság fejlesztése és a digitalizáció elé. Felvetették egy úgynevezett „COVID” állampapír kidolgozásának és kibocsátásának lehetőségét, illetve a nehéz helyzetbe került, finanszírozásképtelen cégek megmentését, megyei vállalati felvásárlási alap létrehozásával.

Kiemelten fontos lenne a feketepiaci szereplők határozott szűrése és a tevékenység gyakorlásától történő eltiltása, de még ennél is kiemeltebb a törvényesen működő vállalkozások széleskörű támogatása, amely a magasabb adóbefizetésben realizálódik.

Javasoljuk az adminisztrációs terhek csökkentését és egyszerűsítését, de a valódi egyablakos ügyintézési rendszer kialakítását is. Úgy gondoljuk, hogy a közbeszerzési törvényben kell előnybe hozni a helyi beszállítókat és a kapacitással rendelkező potenciális teljesítőket, például a helyben fizetett helyi iparűzési adó, vagy mondjuk a helyi munkaerő megléte mentén

– írta a kamara az adminisztrációt érintő javaslatcsomagban.

Továbbá, a humánerőforrás területének jelentőségét is hangsúlyozták a csomagban, amelyben szorgalmazzák a céges igényekre választ adó rövid ciklusú átképzéseket és tréningeket, ezek támogatását. Meghatározónak tartják a szakmák népszerűsítését, a korszerű és egységes kamarai-vállalati pályaorientációval együtt. Itt kapna jelentőséget a visszavándorlást növelő, elvándorlást csökkentő közös programok indítása. Mindezek mellett mérvadó lenne a szakképzési centrum tagiskolák fejlesztése, összevonása az egyetemi fejlesztésekkel; párhuzamosan szakképzési képzőközpont kialakítása az egyetemi karok, vállalkozói parkok és laborok egységében. A szakemberek szerint sokat számítana a fiatal mérnök és természettudományos oktatók képzése, illetve a speciális tanári életpályamodellek fejlesztése. Végül, de nem utolsó sorban nélkülözhetetlennek tartják az újraindulást követően a munkaerőfelvételt képzésekkel és bértámogatással támogatni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

jeki gabriella

baranya megye

fejlesztés

javaslatok

pécs-baranyai kereskedelmi és iparkamara

támogatások

javaslatcsomag