Mindent hitelből oldanak meg a magyarok? Erre vesznek fel legtöbben pénzt

HelloVidék   
  Megosztom
Mindent hitelből oldanak meg a magyarok? Erre vesznek fel legtöbben pénzt

Továbbra is sokan hitelből finanszírozzák a céljaikat és ehhez más pénzintézettől is készek hitelt felvenni, mint a számlavezető bankjuk - derül ki a K&H összefoglalójából. 

A korábbi évekhez képest bizonytalanabbá vált tavaly a gazdasági környezet a magánszemélyek számára is. Az árak folyamatos emelkedése miatt a mindennapi kiadások emelkedtek, az infláció megfékezése érdekében a jegybank többször is kamatot emelt. A keresetek viszont kevésbé tudtak nőni. A korábbinál magasabb kamatkörnyezetben is sokan igényeltek hitelfinanszírozást a K&H-tól

- derül ki a pénzintézet összefoglalójából.

Babaváró és a többiek

A múlt év során a banktól lakáshitelt felvevők 40 százaléka korábban nem a banknál volt, vagyis 10 lakáshiteles ügyfélből 4 számlavezető bankot is váltott a hitelfelvétel mellett. A babaváró támogatást igénybe vevők körében 31 százalék váltott egyben számlavezető pénzintézetet is, ugyanakkor a személyi kölcsön esetében csak 13 százalék az új ügyfelek aránya, ezt a kölcsönt leginkább a számlavezető bankjuktól veszik fel az emberek. A múlt év során a megkötött szerződések számát nézve a banknál a jelzáloghitelek részesedése 21 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 29 százalékkal. A babaváró támogatás aránya 15 százalékról 14 százalékra csökkent, a személyi kölcsönöké pedig 55 százalékról 65 százalékra nőtt. Tavaly közel ugyanannyi folyószámla hitelkeret szerződést kötött a bank, mint amennyi új hitelkártya került kibocsátásra.

A fenntarthatóságot kiemelten kezelő bankintézet a zöldhitelezésben is fontos lépést tett a múlt év során. Piacra lépett egy olyan lakáshitellel, amelyet energiatakarékos ingatlan megvételére lehet felhasználni vagy olyan korszerűsítésre, amelynek eredményeként csökkent az adott lakás energiafogyasztása. A zöld hitelcél miatt ezeket a hiteleket kamatkedvezménnyel kínálja, így annak a kamata elmarad a piaci átlagtól.

Molnár Gergő, a K&H lakossági marketing vezetője az adatokat kommentálva azt mondta:

Felemásan alakult a múlt év a lakossági hitelezés szempontjából. Az év elején még alacsonyabbak voltak a piaci hiteleknél kamatok, így a kereslet is nagyobb volt az év második feléhez képest. A babaváró támogatás iránt stabil maradt a kereslet, hiszen egy szabad felhasználású hitelkonstrukcióról van szó, amelynek a maximális összege 10 millió forint és a teljes futamidő alatt kamatmentes, ha 5 éven belül születik legalább egy gyermek a családban. Ezen kívül a gyermek születését követően kérhető a hitel törlesztésének 3 évig tartó szüneteltetése is. Az állam a második gyermek megszületésekor az aktuális tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyermek érkezését követően pedig a teljes adósságot átvállalja. Az induló havi törlesztés is igen kedvező, nem lehet magasabb 50 ezer forintnál, ezek a feltételek pedig kimondottan kedvezőek a jelenlegi környezetben. A személyi kölcsönök részesedése a lakossági hitelezésen belül ugyan nőtt, de az átlagos összegük valamivel csökkent

Hozzátette: Az év elején még elérhető volt a szintén kamattámogatott zöld lakáshitel konstrukció, amelyet energiatakarékos lakóingatlanokhoz lehetett felvenni, ám ez erre jutó jegybanki keret hamar elfogyott, így csak az év első hónapjaiban nyújtott extra keresletet a piacon. Az átlagos hitelösszegek nem sokat változtak 2021-ről 2022-re, csak a személyi kölcsönöknél volt megfigyelhető csökkenés amiatt, hogy még inkább teret nyert az online ügyintézés, ahol a kisebb hitelösszegek dominálnak.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hitel

babaváró hitel

infláció

bizonytalan gazdasági helyzet

kiadások

keresetek

kamat