Mégis, mi folyik ebben a hazai régióban? Már az EU éllovasai között szerepel

Portfolio   
  Megosztom
Mégis, mi folyik ebben a hazai régióban? Már az EU éllovasai között szerepel

Egy magyarországi régió is bekerült az Európai Unió legalacsonyabb munkanélküliségi arányával bíró régiói közé. A közép-dunántúli régióban tavaly ugyanis 1,7 százalékos rátát mértek, ami a harmadik legjobb eredménynek számít az EU összes (242) régiója között - írta a Porfolio.

2022-ben 6,2 százalék volt a munkanélküliség mértéke az EU-ban a 15-74 éves korosztály körében. Az uniós átlaghoz képest azonban jelentősen eltér az állástalanság aránya az EU különböző régióiban. A 242 régió közül Közép-Csehországban volt tavaly legalacsonyabb a munkanélküliség mértéke (1,2 százalék). A top 5 régió közé még további három cseh régió (Prága, Délkelet-Csehország, Délnyugat-Csehország), valamint a Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém megyét magába foglaló közép-dunántúli régió került be. Prágában 1,6, míg a másik két cseh régióban, illetve Közép-Dunántúlon 1,7 százalék volt az állástalanság mértéke tavaly - írta cikkében a Portfolio.

Ami a többi hazai régiót illeti:

  • Közép-Dunántúlon kívül még további öt régióban (Pest megye, Budapest, Nyugat-Dunántúl, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl) volt alacsonyabb az uniós átlagnál a munkanélküliség mértéke.
  • Észak-Magyarországon pedig éppen az uniós átlagnak megfelelő 6,2 százalék volt a ráta.
  • A nyolc magyarországi régió közül egyedül Észak-Alföldön haladta meg az uniós átlagot a munkanélküliek aránya, de ott is csak minimális, 0,1 százalékpontos mértékkel (6,3 százalék).
  • A közép-dunántúli régióban egyben az egész EU-ban a második legalacsonyabb volt a nők körében mért munkanélküliség mértéke. Az 1,5 százalékos aránynál csak egy lengyel régió (Wielkopolskie) adata volt jobb (1,4 százalék).

  • E téren a top 10 uniós régió közé még két hazai régió (Pest megye és Budapest) került be, ahol 2,1, illetve 2,2 százalék volt tavaly a nők körében mért állástalanság.

  • Tavaly a nők átlagosan 6,5 százaléka volt munkanélküli az EU-ban. Ennél a szintnél a hazai régiók közül egyedül Észak-Magyarországon, de ott is csak 0,1 százalékponttal volt magasabb a mutató (6,6 százalék).

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható!

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

portfolio

munkaerőpiac

gazdaság