Megkongatták a vészharangot: ez vár a magyar mezőgazdaságra

Pénzcentrum   
  Megosztom
Megkongatták a vészharangot: ez vár a magyar mezőgazdaságra

Hollósi Dávid szerint a magyar mezőgazdaság a 90-es évek elején már kimondhatóan hanyatló időszakban volt. A MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója szerint a Kárpát-medence 20, de akár 30 millió ember élelmezésére is képes lenne. Csak kikerültünk ebből a világszintű körforgásból, amit annak idején a KGST jelentett abban a modellben. A szakember többek között erről is beszélt a Pénzcentrumnak adott interjújában.

A 1980-as években elértük azt a szintet, amikor a világ öt legjobb mezőgazdaságában benne voltunk a hatékonysági, termelékenységi mutatók alapján, és bőven exportországként működtünk, a KGST mezőgazdasági piacának egyik főszereplőjeként. De aztán az akkori pénzügyi és politikai problémák hatására a szocializmus elkezdett szétesni, és ezzel párhuzamosan a mezőgazdaságunk is hanyatlásnak indult, szétestek a tsz-ek - fejtette ki Hollósi Dávid a Pénzcentrumnak.

A szakember arról is beszélt, hogy az élelmiszeriparunk beragadt, de kezdenek körvonalazódni, hogy melyek azok a zászlóshajó cégek, amelyek 10-20 éven belül akár nemzetközi szinten is jegyzettek lehetnek.

Most keressük, hogy mi lehet a mi utunk. Kis ország vagyunk, Európában a szántóföldek 2,7 százaléka, az élelmiszer-gazdaság 1,7 százaléka van nálunk. De ebből a kicsiből hozzáadott értékkel egy egészen komoly élelmiszer-gazdaság lehetünk. Ezt megcsinálta Ausztria, Dánia, Hollandia és Belgium is

- hívta fel a figyelmet.

Hollósi Dávid szerint Magyarország az egyik legnagyobb vesztese lehet a klímaváltozásnak, mivel az elsivatagosodás itt ugyanis jelentős mértékű lehet. Mint mondja, a klímaváltozás nem azt jelenti, hogy valami teljesen eltűnik, hanem azt, hogy hektikussá válnak a körülmények.

Tavaly volt egy rekordaszály, idén meg lassan rekordmennyiségű csapadéknál tartunk. Szinte nincsenek telek, 7-8 éves gyerekek még nem láttak igazi havat

- tette hozzá.

A szakenber a lapnak beszélt arról is, hogy jelentős mennyiségű kártevő szaporodott el, mert nem fagynak ki. Magyarország azért is érzékeny, mert a mezőgazdasági termelési szerkezete nagyon érzékeny erre. Jó példa erre a kukoricatermesztés. A kukorica féltrópusi növény, nagy meleget, de párás időt igényel, és egyre kevésbé van. De még az országon belül is nagy az eltérés. Nyugat-Magyarország csapadékos, keleten viszont, ahol nagyon jó földjeink vannak, gyakorlatilag nem volt eső tavaly.

A teljes interjút itt tudod elolvasni.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

agrárium

vízhiány

mezőgazdaság