Érik az újabb fordulat a hazai építőiparban: az építési kedv már megvan, de még valami hiányzik

HelloVidék   
  Megosztom
Érik az újabb fordulat a hazai építőiparban: az építési kedv már megvan, de még valami hiányzik

Tavaly a rossz külső gazdasági környezet miatt zsugorodott a magyar építőipar, az építőanyagok forgalma a 2022-höz képest 23 százalékkal csökkent. Mostanra azonban az infláció a jegybanki célsávba olvadt, az építőanyag árak egy év alatt átlagosan 6 százalékkal mérséklődtek, a kamatok esnek, és megjelent a CSOK+ is. Adottak tehát a feltételek a kilábaláshoz, de az Újház Piramis Építőház kutatása szerint a lakásépítés felfutásához még több feltételnek teljesülnie kell.

2023-ban 9,2 százalékkal kevesebb lakást adtak át Magyarországon, mint egy évvel korábban, és a tavaly kiadott építési engedélyek alapján idén sem várható érdemi javulás. Ugyanakkor az Újház Piramis Építőház Kft. lakossági ügyfélkörében végzett 1200 fős kutatás szerint sok magyar család máris építkezne, és a munkát tervezők több mint fele már az idén kivitelezőket szerződtetne a munkákhoz.

A felmérés szerint a megkérdezettek csaknem 80 százaléka tervez idén kisebb nagyobb építési munkákat, 56 százalékuk olyan volumenűt, amihez mesterek bevonása is szükséges. A szakembert igénylő feladatot tervezők 44 százaléka már az első félévben, többségük csak a másodikban képzeli el a kivitelezést. „Ez az érdeklődés a külső körülmények javulásának köszönhető. Az infláció a jegybanki célsávba olvadt, az építőanyag árak a mélyponton vannak, a kamatok esnek és megjelent a CSOK+ is, mégis vannak hátráltató tényezők

– mondja Juhász Attila az Újház Piramis Építőház tulajdonos ügyvezetője, az Újház Zrt. igazgatóságának elnöke.

Juhász Attila szerint az egyik probléma a kivárás.

A lakosság egy átfogóbb, nemcsak a gyereket vállalókra kiterjedő építési, felújítási, vagy energiahatékonysági támogatásra vár. A támogatás Magyarországon mindig erős ösztönző, ez jól látható az adatokból is: ahogy bejelentették a CSOK+-t tavaly ősszel, azonnal megnőtt a kiadott építési engedélyek és építkezés bejelentések száma, egyetlen negyedév leforgása alatt 4000-ről 6600-ra. A Piramis korábbi kutatási is azt mutatták, hogy már egy 2-5 milliós plafonnal rendelkező 50 százalékos építési/felújítási támogatás is rendkívüli érdeklődésre tartana számot.

A Piramis friss felmérése szerint a másik probléma, hogy a magyar építőipari szakemberek általános megítélését sok esetben bizalmatlanság lengi körül. A várható nehézségeket taglaló kérdésre több válasz is adható volt, az 1200 válaszadó pedig összesen majdnem 4000, azaz fejenként átlagosan több mint 3 problémát jelölt meg a kivitelezőkkel kapcsolatban. Ezek között vezettek a vállalási határidők túllépése, a rejtett költségek, de 3. legtöbbször említett probléma (eltűnik a szakember, és vissza sem hív) is a válaszadók kétharmadánál (812) jelentkezett.

"Tanulságos az is, hogy a megrendelők milyen módon keresik az információt a megfelelő kivitelezőt” – mondja Juhász Attila. A legtöbb válaszadó ismerősök ajánlásával választ jó szakembereket (1144 fő), de nagyon sokan vannak, akik az építőanyag kereskedésekben (826 fő, azaz közel 70 százalék), vagy az építőanyag gyártói véleményben (607 fő, a válaszadók fele) bíznak, és a válaszadók harmada (418 fő) használja az internetes szaki közvetítőket. „Ezt az eredményt visszaigazolják a saját tapasztalataink is, hiszen naponta több alkalommal keresnek a kereskedésünkben megbízható kivitelezőt, az ajánlás rendkívül fontos az ügyfelek számára” – nyilatkozta a szakember.

Arra a kérdésre, hogy milyen szempontok szerint választasz építőipari szakembert, első helyen a referenciát és ajánlásokat említették a válaszadók, és csak második helyen a munkadíjak mértékét. Juhász Attila szerint ez is visszaigazolja, hogy a megrendelőknek ugyan fontos szempont a döntésüknél a munkadíj mértéke, ám ennél is előbbre sorolják a megbízhatóságot.

A válaszokban gyakran említették még meg a garanciavállalást, az árajánlatok átláthatóságát, valamint a személyes benyomást és a szimpátiát, ezekre mind oda kell figyelnie azoknak, akik a fellendülő piacon megbízásokat akarnak elnyerni

– mondja a Piramis igazgatója.

A potenciális megrendelőket ugyanakkor kevésbé érdeklik a direkt reklámok, a közösségi médiában, újsághirdetésben, vagy közterületen elhelyezett hirdetések, ezek alapján a válaszadók kevesebb, mint 10 százaléka dönt a kivitelezőről.

Ez is azt jelenti, hogy az építtetőket nem az érdekli, amit a kivitelezők magukról állítanak, hanem az, amit a korábbi megrendelőik mondanak róluk

– véli Juhász Attila.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

építőanyag

építőipar