Odavannak ezért a zöldségért a magyarok: úgy veszik, mint a cukrot

Agrárszektor   
  Megosztom
Odavannak ezért a zöldségért a magyarok: úgy veszik, mint a cukrot

Bár az elmúlt másfél évtizedben körülbelül folyamatosan csökkent a sárgarépa termőterülete Magyarországon, ez a tendencia végre megtorpanni látszik.

A sárgarépa Magyarországon és Európában is a legkedveltebb zöldségek közé tartozik, amelyek termesztése - az elmúlt másfél évtized nagyjából 10-15 százalékos csökkenése után - egy ideje folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.Varga István, a FruitVeB alelnöke az Agárszektor kérdésére elárulta, hogy 2023-ban 1458 ha volt sárgarépa vetésterülete, amelyen 60 tonna/hektár volt az átlagtermés.

A szakember beszélt arról is, hogy a frisspiaci sárgarépa termésátlaga magasabb a befektetett termelési érték miatt, itt a termelők nagyobb ráfordítás mellett nagyobb árbevételt érnek el, ezáltal a technológiai színvonal is magasabb.

Itthon nem jellemző a fóliasátras, vagy üvegházi termesztés

Magyarországon a sárgarépa termesztésének 99%-ban szabadföldön történik, kizárólag öntözés mellett, főleg a 3-5 mm intenzitású mikroszórófejes öntözés alatt, termésátlagok itt akár a 80-120 tonna/hektár is lehetnek. Ami a fóliasátras vagy üvegházi termesztést illeti, Varga István elmondta, hogy alig pár termesztőberendezés lehet itthon, amelyek jellemzően pár száz négyzetméteres fóliasátrak. Ezek egyéni vagy családi gazdaságokban találhatóak, és az itt termesztett sárgarépa felhasználása kizárólag csomózott formában történik.

Jelenleg leginkább a szél zavarja a termesztést

Varga István elmondta, hogy mostani időjárási körülmények közül nem a csapadék mennyisége, vagy a hőmérséklet ingadozása, hanem a szél az, ami jelenleg ami a legjobban zavarja a termesztést, hiszen szélben nehéz megfelelő minőségű öntözést végrehajtani. A szóráskép a szélben megváltozik és ez kihat a kelésre és a minőségre. A sárgarépa termesztése szakaszos vetéssel történik, a vetés februártól egészen július közepéig történik, így biztosított, hogy egész évben friss sárgarépa kerüljön a kiskereskedelmi láncok polcára.

A sárgarépa jelenleg trendi zöldségnövény egész Európában, folyamatosan növekvő igény van rá. Nemcsak Magyarországon, de Európában is a top 5 zöldségfaj között van

- mondta a lapnak Varga István.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gazdaság

sárgarépa

zöldség

fruitveb