Nem olcsó mulatság, de igazi csodaszer: rengeteg mindenre jó a méhpempő

HelloVidék 2021. augusztus 16. 14:15
A méhpempő a méhek által termelt csodaszer, amit kevésbé ismerünk és fogyasztunk, mint a mézet, pedig a méz jótékony hatása a méhpempőben esszenciálisan van jelen, sőt tartalmaz olyan enzimeket és anyagokat, ami sehol másutt nincs jelen világunkban. Bemutatjuk a méhpempőt, amit mindenkinek érdemes legalább évente egyszer kúraszerűen fogyasztania.

A méhészeti ágazat idén sikerrel vette az akadályokat, és valahogy túlélte a hosszan elhúzódó kora tavaszi fagyok okozta károkat, de bizonyos mézfajták nagyon megsínylették az időjárást, így alig van belőlük országosan, ezért pedig nagyon megemelkedtek az árak. Így járt az akác, a hárs, de a repceméz sem idén döntött csúcsot, ami a mennyiséget illeti, mert a minőségre szerencsére nem lehet panasz, írtunk róla korábban.

Popovics István hajdúnánási méhész megosztotta velünk az aktuális felvásárlói mézárat is, hordósan 2300-2500 forintért veszik meg a termelőktől a kereskedők az akácmézet, és bár a köztudatban nem így szerepel, de a multiknál sokkal drágábban kapható mint a termelői piacokon a termelőnél. Míg a hiper- és szupermarketek polcain kilónként 4500 forintot is elkérnek a mézért, a méhészek 3500 Ft körüli áron értékesítik személyesen az árut, legyen szó akácról, hársról vagy selyemfűről, ráadásul a bolti minőség sok esetben meg sem közelíti a termelőtől közvetlenül megvásárolt méz minőségét.

De mi a helyzet a méhpempővel?

Mivel a méhpempőnek gyakorlatilag nem a mézhez, hanem a méhekhez van köze, így az előállításukkal foglalkozó méhészetek idén is rendelkeznek megfelelő mennyiséggel ebből a nem olcsó, de szinte mindenre jó csodaszerrel. Grammonként 150-300 forintért juthatunk hozzá a tiszta és természetes méhpempőhöz, ha valaki jóval olcsóbban kínálja, ne dőljünk be az ajánlatnak, és csakis megbízható méhészetektől vagy internetes webshopokból vásároljunk!

Méhpempő kinyerése

A méhpempőt a fiatal dolgozók garatmirigye termeli, azA legtöbb méhészet hobbiméhészet, és nem foglalkozik ilyen aprólékos munkával. A pempőzéshez különféle speciális eszközökre is szükség van.

A pempőzéshez eltávolítják a családból az anyát, és anyabölcső-kezdeményeket adnak, benne anyaálcákkal. A pempő kinyeréséhez az álcákat három nap után el kell távolítani. Egy család egy szezon alatt körülbelül 500 g méhpempő termelésére képes. A pempőt azért az anyabölcsőkből nyerik, mivel ezekben található belőle a legtöbb, és a dolgozólárvák azonnal el is fogyasztják a méhpempőt, amit kapnak. A méhpempő begyűjtéséhez steril körülményekre van szükség; csíramentes környezetben, steril üvegedényben kell tárolni, fénytől, hőtől és levegőtől védett helyen, 2 °C hőmérsékleten. A méhpempőhöz tartósítás céljából lehet adni mézet vagy viaszt is.

Királyi csemege

A méhpempő kizárólag a királynő tápláléka, attól kezdve, hogy kikel, egész életében ezt fogyasztja. Élete első három napjában a méhkaptár összes lakója méhpempővel táplálkozik, de amelyik lárvából nem lesz királynő, azoknál az étrend megváltozik. A harmadik nap után a dolgozók és a herék lárvái nektár-keveréket, azaz vízben feloldott mézet és virágport fogyasztanak, míg a méhkirálynő lárvája továbbra is méhpempővel táplálkozik.

Így táplálja a méhcsaládot a méhpempő

Nem kétséges, hogy a méhpempő különleges étrendkiegészítő kivételes tulajdonságokkal. A méhherék és a dolgozók nyáron 4-6 hétig, míg télen maximum 5-6 hónapig élnek, ezzel szemben a méhkirálynő átlagos élettartama 3-4 év közölt mozog, sőt időnként akár 5 évig is elélhet. A méhkirálynő különleges képességekkel rendelkezik. Egy nap alatt képes annyi petét lerakni, mint amennyi a saját súlya. Az összes méh közül csak neki van női szaporítószerve, 16 nap alatt kel ki, míg a dolgozók 21, a herék pedig 24 nap alatt.

A dolgozó lárvája élete első öt napja alatt, amelyből három napig csak kizárólag méhpempőt fogyaszt, ezerszeresére növeli a súlyát, a királynő lárvája, amely végig méhpempőt fogyaszt, több mint kétezer-szeresére nő.

Mi is begyűjtjük a méhpempőt, ehhez dajkacsaládokat állítunk be. Nálunk a méhpemgő ára 200 Ft grammonként, és a legkisebb kiszerelés a 25 gr-os tégely. Ebből egy hatásos kúrához két tégelyre lenne szükség, mert a szakértők szerint a 30 napos kúra az igazi, én is ezt tapasztaltam magamon. Egyetlen tégely 10-12 napra elég mennyiséget tartalmaz, de természetesen ezt is érdemes elfogyasztani, hisz különleges valami a méhpempő, fejleszti az izomzatot, segíti az immunrendszert, rengeteg enzimet, vitamint tartalmaz, ami csak benne fordul elő így a természetben. Jómagam rendszeresen eszem őszi kúraként, és évtizedek óta nem tapasztaltam a megfázás vagy az influenza semmilyen tünetét magamom, pedig piacoztam mindig rossz időben is egész napokat. Van sok vevőm, aki rendszeresen visszajár, viszik a mézet és a pempőt, közülük sokan meddőség ellen, termékenység segítésére szedték, és boldogan mesélik, hogy összejött a gyermekáldás

- mondja el tapasztalatait a szakolyi méhész, Rácz Bálint.

A méhpempő összetevői

  • A méhpempő egyedüli forrása az acetilkolinnak és a 10-HDA savnak, továbbá tele van B-vitaminokkal, melyek mind döntő szerepet játszanak az idegrendszer működésében.
  • A következő tényt tudományos megalapozottsággal ki lehet jelenteni: a méhpempő a jelenleg ismert egyik leghatékonyabb idegrendszer vitalizáló anyag a földön.
  • A méhpempő erősíti az immunrendszert, jelentősen képes csökkenti az LDL koleszterin szintet és annak oxidációját, csont és izületi problémáknál igen jó hatásokat produkál és fiatalítólag hat a bőrre és a hajra is.
  • A méhpempő egy életelixír, melyet megfelelően alkalmazva, jelentősen hozzájárulhatunk egészségi állapotunk javulásához vagy a már meglévő jó egészség fenntartásához.

Meddőség ellen méhpempővel

  • A friss tiszta méhpempőt a legtöbben meddőségi problémák esetén szedik hazánkban is. Mind a hölgyek mind a urak szervezetét képes megtámogatni abban, hogy a megtermékenyülés megtörténjen.
  • A hölgyek szervezetében a méhpempő segít megemelni a progeszteron szintet, miközben visszaszorítja az ösztrogént, illetve csökkenti a PMS tüneteit is.
  • Férfiaknál növeli a tesztoszteron szintet, mely kulcsfontosságú a magasabb és mozgékonyabb spermák elérése érdekében.

A méhpempő igazi csodaszer

  • Acetilkolin: a középső és perifériás idegrendszer neurotranszmittere: ennek az anyagnak köszönheti a méhpempő az idegrendszerrel kapcsolatos összes betegségre való jótékony hatását
  • 10-HDA Sav: egy vírusölő és antibakteriális anyag. A 10-HDA sav a méhpempő biológiai markere, mivel csak benne fordul elő ez az anyag, sokoldalú immunrendszer-szabályozó
  • B-vitaminok: a méhpempő minden B-vitamint tartalmaz. Legjelentősebb mértékben a B5 vitamint, vagyis pantoténsavat, amelyet antistressz vitaminnak is neveznek.

Összes tápanyag, amit a méhpempő tartalmaz még: szénhidrátok, proteinek, peptidek, aminosavak, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilananin, treonin, triptofán, valin, zsírsavak, kalcium, réz, vas, magnézium, foszfor, kálium, szilícium, nátrium, kén, A-vitamin, C-vitmain, D-vitamin, E-vitamin, az összes B-vitamin, acetilkolin és 10-HDA sav.

Tárolása, fogyasztása

A méhpempő nagyon érzékeny anyag, begyűjteni májustól augusztus végéig lehet, a tartósítására pedig különös gondot fordítanak a méhészek. A méhpempő huzamos ideig szobahőmérsékleten tartva tönkremegy, elveszti ha­tását. Elraktározására legmegfelelőbb hőmérséklet 0°-tól +5 C°- ig, vaygis a hűtőszekrény klímája. Ebben a formában 1 évig őrzi meg hatékonyságát, azután fokozatosan veszít belőle. Amennyiben nem napi fogyasztásra használjuk a méhpempőt, vagy nagyobb mennyiséget tárolunk, akkor mélyfagyasztott (-20C°) állapotban akár 10 évig is tárolhatjuk, légmentesen, levegőtől elzárt állapotban.

Konzerválás mézben

A méhpempő tartósításának egyszerű és megfelelő módja a mézben való elhelyezés, főleg akkor, ha kisebb mennyiséget tárolunk. A méz régi időktől fogva ismert tartósító anyag. Méhpempő tárolására a már kristályos formája a legalkalmasabb. Ha pempőt friss mézbe keverünk, idővel annak felszínére kerül kisebb fajsúlya miatt, ott pedig habréteget képez, így leve­gővel érintkezhet, és veszít értékes tulajdonságaiból. Ezért, ha van rá mód a Méhpempő konzerválását kristá­lyos mézzel végezzük. További előnye, hogy az elkevert pempőt egyenletesen elosztva tartja, nem engedi annak utólagos kiválását, így, ha megfelelően van elkeverve, egyenletes adagolást biztosít (ajánlatos azért pár hetente átkeverni). A hűtőszekrény leghidegebb részébe helyezve rövid idő alatt a méz kikristályosodik. Abban az esetben, ha csak friss mézzel rendelkezünk, helyezzük néhány napra a hű­tőszekrénybe. Tehát 10-25 g méhpempőt 500 g kristályos mézbe keverjünk el. A mézbe kevert pempő közkedveltségnek örvend, mert

Címlapkép: Getty Images