A tökéletes bejgli nyomába eredtünk: ami nemcsak mennyeien finom, de soha nem reped meg

HelloVidék 2020. december 23. 17:00
Ez leggyakrabban mákos vagy diós töltelékkel készített süti elmaradhatatlan tartozéka az ünnepnek, viszont az is tagadhatatlan, hogy jókora bosszúságot okoz, ha minden óvintézkedés ellenére nem sikerül tökéletesen.

A bejglit készítő országok háziasszonyainak nagy versenye már elkezdődött, de a karácsony előtti utolsó pillanatokban még sokan versengenek a tökéletes bejgli címért. A Gasztromesék legutóbbi részében a családi bejgli receptek különböző verzióival ismertette meg az olvasókat Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, ráadásként pedig a saját jól bevált praktikáikat is megosztották.

Mert ahány ház, annyiféle bejglire esküszünk

Mindenki más receptet tart a legtökéletesebbnek, a családokban gyakran anyáról lányára száll a tudomány, de ahogy a Gasztromesékből is kiderül: legyen bármilyen jó is a recept leírása, legalább 7-8 év kell hozzá, mire „kézreáll”, és szép bejglik készülnek belőle.

Az emberek nagy részét az is megosztja, hogy mákos vagy diós bejglit szeretik-e, legalábbis nem találkoztunk olyasvalakivel, aki egyformán mind a kettőt.Van aki a diósra esküszik, jó sok reszelt citromhéjjal, mazsolával, csepp fahéjjal, mások viszont a gesztenyés töltelékest tartják igazi karácsonyi kuriózumnak.

Szarka Zsófi és Wurmbrandt András bejgli receptje egyvelege a sok receptnek

A legjobb tulajdonsága: hogy külalakra is gyönyörű a végeredmény, de csak akkor, ha betartjuk minden lépését, és nem „rövidítünk”. A másik, hogy hihetetlen könnyű a tésztájával bánni, és nagyon hálás. Nem ragad, nem málik, és könnyedén összeáll. Éppen ezért lehet tölteni bármivel, mert elbírja. Készülhet aztán narancsos-csokoládés, gesztenyés-meggyes, mandulás-pisztáciás és a klasszikus diós, mákos kivitelben.

A klasszikus diós-mákos bejgli receptje

Hozzávalók (3 rúd bejglihez):

Tészta hozzávalói:

  • 45 dkg liszt
  • 12.5 dkg vaj vagy margarin
  • 6.2 dkg zsír
  • 5 dkg porcukor
  • 1.25 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
  • 1db tojássárgája
  • 1 dkg só
  • 0.5 dl hideg tejszín
  • 1- 1.3 dl hideg víz és fél citrom leve
  • + 1 tojás a lekenéshez

Töltelék hozzávalói:

  • 35 dkg mák vagy dió
  • 25 dkg kristálycukor (+1-1 csomag vaníliás cukor)
  • 7.5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg kandírozott narancs kocka
  • 2 ek rum
  • 2 dl víz
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • mazsola beáztatva (kb 150 g)
  • 2 kiskanál őrölt fahéj
  • késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A két legfontosabb szabály: A tölteléknek ugyanannyi grammnak kell lennie, mint a tésztának (pl. 22 g tésztához pontosan 22g töltelék)! A másik pedig, hogy a bejglit egész éjjel pihentetni, száradni kell hagyni, majd megszurkálni! A tésztából 3 db bejgli jön ki, kb 27 dkg-s tésztával. Nagy családok duplázzák az adagot, mert pehelykönnyű omlós tészta lesz belőle! Akkor most jöhet a menete, ami egyszerűbb, mint gonolnánk:

A tészta készítése

A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tojás sárgáját és a vizet. Összegyúrjuk gyors mozdulatokkal, én egy késes robotgéppel tettem mindezt, majd a tésztát nem kelesztjük, hanem hűvös, száraz helyen pihentetjük. Egy óra pihentetés után 3 felé osztjuk, kinyújtjuk egyesével téglalap alakúra, amihez sem a tésztát, sem a deszkát nem lisztezzük.

A töltelék

A pihentetés alatt elkészítjük: amennyiben diós is és mákos is lesz, akkor harmadoljuk a töltelékhez megadott mennyiségeket! A száraz hozzávalókat egy tálba szórjuk a cukron kívül, hiszen azt felforraljuk a citromos vízzel, majd ezt öntjük a mákhoz/dióhoz, alaposan kikeverjük, és teljesen hidegre hűtjük. A mákoshoz forró vízben áztatott mazsolát és 1 vagy akár 2 citrom reszelt héját adjuk, a dióshoz pedig a rumot és a kandírozott narancsot.

Lemérjük a tölteléket és a tésztát is, mikor megegyezik, akkor megkenjük a töltelékkel, két rövidebb széleit felhajtjuk és a hosszabb oldalánál feltekerjük. Összetétellel lefelé, tesszük egy sütőpapíros tepsire. Lekenjük tojássárgájával, hagyjuk 2 órán át száradni, majd lekenjük a tojás fehérjével is. Egész éjszakán át hűvös helyen, kb 12 fokos helyen hagyjuk száradni, ha hűtőbe tudjuk csak tenni, akkor reggel sütés előtt a szobában újabb 2 órán át hagyjuk pihenni (ne kapjon sokkot a forró sütéstől).

Mielőtt sütnénk, hurkapálcával szépen sorjában megszúrjuk egészen az aljáig, majd előmelegített, 150 fokos sütőben 30-35 percig sütjük, szép pirosra.

Maradjatok velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék következő részében már a szerencsét hozó szilveszteri falatok lesznek terítéken. Ízelítőül pár fogás: lencseleves, virsli-saláta, képviselőfánk és hozzá az elmaradhatatlan pezsgő! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!