Ingyen szedheted a legízletesebb magyar gombát: vigyázat, a boltokban horroráron kapható!

Ingyen szedheted a legízletesebb magyar gombát: vigyázat, a boltokban horroráron kapható!

Tóth Viktória  2024.09.13. 06:30

Nem véletlenül tartjuk a magyar erdők egyik legínycsiklandóbb gombájának az ízletes vargányát, ugyanis intenzív aromái semelyik másik gombáéhoz sem hasonlíthatók. A vargánya köztudottan a legdrágább itthon is megtermő gombafélék közé tartozik, azonban – habár ezt az erdei gyűjtögetés szerelmesei már alapból tudják – az erdőben most bőséggel szedhetjük. Az idei esős nyár kedvező hatással volt az erdei gombák fejlődésére, ha sikerül ráakadnunk a kincset érő termőhelyekre, nyert ügyünk van.

Fillérekért kapható a szilva, ne maradj le: íme, a Nagyi-féle szilvás gombóc eredeti receptje

Fillérekért kapható a szilva, ne maradj le: íme, a Nagyi-féle szilvás gombóc eredeti receptje

Tóth Viktória  2024.09.06. 06:30

Augusztus végén, szeptember elején már javában dübörög a magyar szilva szezonja, amiből - habár a legtöbb embernek azon nyomban a szilvalekvár és a szilvapálinka jut róla eszébe – ínycsiklandó desszerteket is készíthetünk. Na de mégis, milyen szilvafajták kaphatók most a magyar boltokban, piacokon, melyik típust mire éri meg felhasználni? Mi közöttük a különbség? Milyen szilvát használjunk a különféle süteményekhez, miért számít, hogy az adott gyümölcs magvaváló fajta-e? Mikor történik a szilva szüretelése, hogyan vásároljuk, készítsük elő a gyümölcsöket a feldolgozásra?

Íme, a legkülönlegesebb magyar leves: megszereztük nagyanyáink filléres, ősi receptjét

Íme, a legkülönlegesebb magyar leves: megszereztük nagyanyáink filléres, ősi receptjét

Tóth Viktória  2024.08.30. 06:30

Magyarország sokkal színesebb és összetettebb hely, mint ahogy azt a legtöbben gondolnánk: nagyobb tájegységeinken és vármegyéinken belül számos kistájjal találkozhatunk, amelyek mind megérnek egy-egy mesét. Korábban meglátogattuk már Bácskát, az Őrséget és a Szigetközt, végigkóstoltuk a Felvidék ízeit és Szatmár vidékét, a palóc és a matyó konyhát, megízleltük a Hajdúság, a Kiskunság és Somogy különös ízeit, sőt, még a határon túl is jártunk, Erdélyben – ez alkalommal viszont nem lépjük túl az országhatárt, hanem „itthon” maradunk és ellátogatunk az Ormánság, avagy az Ormányság vidékére.

Bírod a csípőset? Mennyire? Ez a magyaros chiliszósz minden kemény legényt próbára tesz

Bírod a csípőset? Mennyire? Ez a magyaros chiliszósz minden kemény legényt próbára tesz

Tóth Viktória  2024.08.23. 06:30

Habár nem tartozik az őshonos növényeink közé, a paprika évszázadok óta elengedhetetlen alapanyaga a magyar gasztronómiának: legyen szó édes paprikáról, tölteni valóról, csípősről, extrém csípősről vagy őrölt fűszerpaprikáról, jóformán elképzelhetetlennek tartjuk nélkülük valódi magyaros ételeket. Cikkünk főszereplői ezúttal a legfinomabb magyar termesztésű csípős paprikák, amelyekbe, ha egy jó nagyot beleharapunk, a szemünk garantáltan nem marad szárazon.

Kipróbáltuk a legendás Biri néni 100 éves receptjét: most is zseniális!

Kipróbáltuk a legendás Biri néni 100 éves receptjét: most is zseniális!

Tóth Viktória  2024.08.16. 06:30

A magyar gasztrotörténelem számos kiváló szakáccsal és szakácsnővel büszkélkedik, akik, habár már rég nincsenek közöttünk, munkásságuk meghatározó jelentőséggel bírt kulináris ízlésünk alakulása során. Korábban már megismerkedtünk Simai Kristóf receptgyűjtő szerzetesünk műveivel, megkóstoltuk a világhírű palacsintát Gundel Károly eredeti receptje alapján és elkészítettük Rézi néni egyik legkülönlegesebb levesét is. Ezúttal száz évet utazunk vissza az időben és górcső alá vesszük az erdélyi magyar konyha egyik legnagyobb alakjának, Biri néninek a munkásságát.

Minden magyar kertben megterem ez az igazi superfood: így fogyókúrázhatsz vele nyáron, fillérekből

Minden magyar kertben megterem ez az igazi superfood: így fogyókúrázhatsz vele nyáron, fillérekből

Tóth Viktória  2024.08.09. 06:30

A világ legősibb kultúrnövényei közé tartozik, sokáig mellőzték, aztán robbanásszerű erővel tört be a köztudatba a cukkini, amit manapság már jóformán bármelyik magyar háztáji kiskertben megtalálhatunk. Nem véletlenül tartjuk valódi superfoodnak: a cukkini nem csak egészséges vitaminforrás, hanem a nyári fogyókúra egyik alappillére is, így hát, ha a szeretnénk megszabadulni néhány felesleges kilótól, mindenképpen érdemes rendszeresen fogyasztani.

Kincset érő gyümölcs lapul a magyar kertekben: így készíts belőle gyógyító erejű lekvárt, szörpöt!

Kincset érő gyümölcs lapul a magyar kertekben: így készíts belőle gyógyító erejű lekvárt, szörpöt!

Tóth Viktória  2024.08.02. 06:30

A szeder a magyar kertek féltve őrzött csodagyümölcse, a belőle készített ételek és lekvárok semmi máshoz sem hasonlítható finomságok, a szederszörp pedig igazi életelixír, amiből érdemes minél többet fogyasztanunk a nyári szezonban – vagy akár télire is eltehetjük. Na de milyen alapanyagról van szó, mi mindent érdemes tudnunk a szeder nevű erdei gyümölcsről és a felhasználásáról? Miért jó minél több szedret fogyasztani, amíg tart a szezonja és milyen finomságokat készíthetünk belőle?

Felejtsd el a menzát, készítsd magadnak: íme, a szaftos bácskai rizseshús eredeti receptje!

Felejtsd el a menzát, készítsd magadnak: íme, a szaftos bácskai rizseshús eredeti receptje!

Tóth Viktória  2024.07.26. 06:30

A klasszikus magyar menzaételek receptjei között bogarászva egy igazi, közkedvelt klasszikusra bukkantunk, amiről sajnos sokan őrzünk – teljesen méltatlanul – rossz emlékeket, életünk menzára járós korszakából. A bácskai rizses hús egyike azoknak a pofonegyszerű magyaros egytálaknak, amiket szó szerint bárki könnyen elkészíthet, hisz semmilyen különleges hozzávalóra nincs szükségünk hozzá, csak egy adag jó minőségű sertéshúsra és arra, hogy ízgazdag pörköltet készítsünk belőle.

Van, aminek senki sem tud ellenállni: íme a magyarok kedvenc desszertje, pofonegyszerű, filléres!

Van, aminek senki sem tud ellenállni: íme a magyarok kedvenc desszertje, pofonegyszerű, filléres!

Tóth Viktória  2024.07.19. 06:30

A mák ősi idők óta a magyarok kedvenc konyhai alapanyagai közé tartozik: nem véletlenül, hiszen a máktermesztés, habár most már szigorú keretek között zajlik, hosszas múltra tekint vissza vidékünkön, ezzel egyetemben számtalan autentikus, egyszerű, mégis nagyszerű ételünket köszönhetjük neki. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudnunk a kerti mákról és annak rokonairól, mikor történik a mák betakarítása, milyen törvényeket kell betartanunk és milyen különlegességek, hagyományok fűződnek a mákhoz!

Íme, a legegészségesebb nyári reggeli: így készítsd el fillérekből, télire is elteheted!

Íme, a legegészségesebb nyári reggeli: így készítsd el fillérekből, télire is elteheted!

Tóth Viktória  2024.07.12. 06:30

Habár a boltokban jóformán egész évben kapható, a padlizsán valódi hazai szezonja július végén, augusztus elején kezdődik: hagyományosan ilyenkor jelenik meg a frissen szüretelt magyar padlizsán a piacokon és a boltok polcain – a gyakorlott kertészek azonban saját konyhakertjükben is egyszerűen megtermelhetik. A padlizsán egy igazán ízletes és sokoldalú alapanyag: mutatjuk, mi mindenre használhatjuk a konyhában, illetve, hogy hogyan készítsünk belőle ínycsiklandozó padlizsánkrémet!