Méltatlan sorsra jutott a magyarok kedvenc gyümölcse: kincset érő lekvár, ivólé készül belőle

Méltatlan sorsra jutott a magyarok kedvenc gyümölcse: kincset érő lekvár, ivólé készül belőle

Tóth Viktória  2024.10.18. 06:30

Nagyszüleink idejében nem létezett magyar kert almafa nélkül, és nem véletlenül: a méretes, ízletes gyümölcsöket rengeteg módon hasznosíthatták a korabeli háziasszonyok és bizton állíthatjuk: egyetlen falat sem ment pocsékba. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudnunk a hazai almafélékről: milyen ételekhez használhatjuk őket, melyik fajtát hogyan éri meg feldolgozni, milyen almát használjunk a kompóthoz, a lekvárhoz vagy éppen a süteményekhez?

Ez a retro finomság sosem megy ki a divatból: így készíts házi töpörtyűt és tepertőkrémet fillérekből!

Ez a retro finomság sosem megy ki a divatból: így készíts házi töpörtyűt és tepertőkrémet fillérekből!

Tóth Viktória  2024.10.11. 06:30

Kóstoltad már a tepertőt, avagy töpörtyűt, netalántán kedvenc retro fogásaid közé tartozik? Amellett, hogy szereted, vajon tudod, hogy mégis mi az a töpörtyű, miből van, és hogy hogyan készül ez az utánozhatatlan magyar sörkorcsolya? Milyen alapanyagokból lehet töpörtyűt készíteni, mi a különbség a tepertő és a pörc között? Milyen ínycsiklandó magyaros finomságokat készíthetünk tepertő felhasználásával, melyeket állítanád a dobogóra? Szerinted melyik az abszolút befutó: a sertés-, a tyúk-, a kacsa- vagy a libatepertő, netalántán a haltepertő?

Súlyos népbetegség kínozza a magyarokat: még nem késő, ezzel a filléres diétával helyrehozhatod!

Súlyos népbetegség kínozza a magyarokat: még nem késő, ezzel a filléres diétával helyrehozhatod!

Tóth Viktória  2024.10.04. 06:30

Az elmúlt évtizedek során Magyarországon valódi népbetegséggé nőtte ki magát az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség, amelyeknek a kialakulása jelentős részben az életmódunknak és a táplálkozásunknak köszönhető. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni ezekről az egészségügyi problémákról: hogyan alakul ki az inzulinrezisztencia és a kettes típusú cukorbetegség? Hogy lehet megelőzni, visszafordítani vagy kordában tartani őket, milyen diétát érdemes kipróbálnunk, ha valódi változást akarunk elérni?

Fillérekért kapható az ősz legzamatosabb gyümölcse: így készíts belőle különleges lekvárt, házi ivólevet

Fillérekért kapható az ősz legzamatosabb gyümölcse: így készíts belőle különleges lekvárt, házi ivólevet

Tóth Viktória  2024.09.27. 06:30

Véget ért a nyár, azonban a befőzés szerelmeseinek most sincs oka az aggodalomra, hiszen rengeteg különleges szezonális gyümölcsnek épp most jön el a szezonja. Habár a boltok polcai és a piacok asztalai roskadoznak ilyenkor az izgalmasnál izgalmasabb gyümölcsök súlyától, mi most egy igazi klasszikushoz nyúlunk vissza: a múltkor elárultuk, hogyan készíthetünk ínycsiklandó lekvárt, ivólevet kajszibarackból, most pedig ehhez hasonló módon fogjuk feldolgozni a szaftos, aromatikus vilmoskörtét is.

Kóstoltad már a csángó gulyást? Így eszik a határon túli magyarok, jobb, mint az eredeti!

Kóstoltad már a csángó gulyást? Így eszik a határon túli magyarok, jobb, mint az eredeti!

Tóth Viktória  2024.09.20. 06:30

Habár korábban már többször is jártunk a határon túl – megkóstoltuk az erdélyiek híres csorbalevesét, a pásztorok tokányételét, az erdélyi savanykás vetrecét, az izgalmas kalotaszegi töltött paprikát, sőt, a híres Biri néni 100 évvel ez előtti erdélyi szakácsművészetét is górcső alá vettük -, ez alkalommal újra visszatérünk Romániába és utánajárunk, kik a csángók és hol találkozhatunk velük. Milyen települések találhatók a csángó vidékeken, milyen hagyományokat őriznek a helyiek, na és persze, ami a mi szempontunkból a legfontosabb: milyen autentikus ételeket készítenek?

Ingyen szedheted a legízletesebb magyar gombát: vigyázat, a boltokban horroráron kapható!

Ingyen szedheted a legízletesebb magyar gombát: vigyázat, a boltokban horroráron kapható!

Tóth Viktória  2024.09.13. 06:30

Nem véletlenül tartjuk a magyar erdők egyik legínycsiklandóbb gombájának az ízletes vargányát, ugyanis intenzív aromái semelyik másik gombáéhoz sem hasonlíthatók. A vargánya köztudottan a legdrágább itthon is megtermő gombafélék közé tartozik, azonban – habár ezt az erdei gyűjtögetés szerelmesei már alapból tudják – az erdőben most bőséggel szedhetjük. Az idei esős nyár kedvező hatással volt az erdei gombák fejlődésére, ha sikerül ráakadnunk a kincset érő termőhelyekre, nyert ügyünk van.

Fillérekért kapható a szilva, ne maradj le: íme, a Nagyi-féle szilvás gombóc eredeti receptje

Fillérekért kapható a szilva, ne maradj le: íme, a Nagyi-féle szilvás gombóc eredeti receptje

Tóth Viktória  2024.09.06. 06:30

Augusztus végén, szeptember elején már javában dübörög a magyar szilva szezonja, amiből - habár a legtöbb embernek azon nyomban a szilvalekvár és a szilvapálinka jut róla eszébe – ínycsiklandó desszerteket is készíthetünk. Na de mégis, milyen szilvafajták kaphatók most a magyar boltokban, piacokon, melyik típust mire éri meg felhasználni? Mi közöttük a különbség? Milyen szilvát használjunk a különféle süteményekhez, miért számít, hogy az adott gyümölcs magvaváló fajta-e? Mikor történik a szilva szüretelése, hogyan vásároljuk, készítsük elő a gyümölcsöket a feldolgozásra?

Íme, a legkülönlegesebb magyar leves: megszereztük nagyanyáink filléres, ősi receptjét

Íme, a legkülönlegesebb magyar leves: megszereztük nagyanyáink filléres, ősi receptjét

Tóth Viktória  2024.08.30. 06:30

Magyarország sokkal színesebb és összetettebb hely, mint ahogy azt a legtöbben gondolnánk: nagyobb tájegységeinken és vármegyéinken belül számos kistájjal találkozhatunk, amelyek mind megérnek egy-egy mesét. Korábban meglátogattuk már Bácskát, az Őrséget és a Szigetközt, végigkóstoltuk a Felvidék ízeit és Szatmár vidékét, a palóc és a matyó konyhát, megízleltük a Hajdúság, a Kiskunság és Somogy különös ízeit, sőt, még a határon túl is jártunk, Erdélyben – ez alkalommal viszont nem lépjük túl az országhatárt, hanem „itthon” maradunk és ellátogatunk az Ormánság, avagy az Ormányság vidékére.

Bírod a csípőset? Mennyire? Ez a magyaros chiliszósz minden kemény legényt próbára tesz

Bírod a csípőset? Mennyire? Ez a magyaros chiliszósz minden kemény legényt próbára tesz

Tóth Viktória  2024.08.23. 06:30

Habár nem tartozik az őshonos növényeink közé, a paprika évszázadok óta elengedhetetlen alapanyaga a magyar gasztronómiának: legyen szó édes paprikáról, tölteni valóról, csípősről, extrém csípősről vagy őrölt fűszerpaprikáról, jóformán elképzelhetetlennek tartjuk nélkülük valódi magyaros ételeket. Cikkünk főszereplői ezúttal a legfinomabb magyar termesztésű csípős paprikák, amelyekbe, ha egy jó nagyot beleharapunk, a szemünk garantáltan nem marad szárazon.

Kipróbáltuk a legendás Biri néni 100 éves receptjét: most is zseniális!

Kipróbáltuk a legendás Biri néni 100 éves receptjét: most is zseniális!

Tóth Viktória  2024.08.16. 06:30

A magyar gasztrotörténelem számos kiváló szakáccsal és szakácsnővel büszkélkedik, akik, habár már rég nincsenek közöttünk, munkásságuk meghatározó jelentőséggel bírt kulináris ízlésünk alakulása során. Korábban már megismerkedtünk Simai Kristóf receptgyűjtő szerzetesünk műveivel, megkóstoltuk a világhírű palacsintát Gundel Károly eredeti receptje alapján és elkészítettük Rézi néni egyik legkülönlegesebb levesét is. Ezúttal száz évet utazunk vissza az időben és górcső alá vesszük az erdélyi magyar konyha egyik legnagyobb alakjának, Biri néninek a munkásságát.