Nem olcsó, de egyetlen házból sem hiányozhat: ilyen egy jó magyar bogrács

Nem olcsó, de egyetlen házból sem hiányozhat: ilyen egy jó magyar bogrács

Pais-Horváth Szilvia  2021.04.11. 07:20

A bográcsozás szokása azért is maradhatott fenn évszázadokon át, mert bográcsozni tényleg jó, közösségi esemény, körbe lehet ülni, lehet körbe vándorolni a mindig másfelé szálló füst elől. Főzés közben a gyerekek tüzelhetnek, fogy a bor, pisszennek a sörösdobozok. Lehet kóstolgatni, íze pedig, bármi kerüljön is a bográcsba, páratlan. Bár a bogrács egy életre szóló befektetés, tehát nem kell rá sajnálni a pénzt, azért mégsem mindegy, hogy milyen fajta, és hány forint az ára. Erre is rákerestünk, de hozzunk a házi kedvencünk: a csipetkés bográcsgulyást, gazdagon.

Kiderült a kalács titok: így készül az igazi, húsvéti fonott-foszlós kalács

Kiderült a kalács titok: így készül az igazi, húsvéti fonott-foszlós kalács

HelloVidék  2021.03.31. 17:02

Ha húsvét, akkor mindenkinek a sonka, a tojás és persze a kalács jut eszébe. Nem csoda, hiszen ezek az ételek az ünnep jelképeivé váltak és a legtöbb magyar háztartás ezekből be is vásárol a hosszú hétvégére. A kalács viszont nem csupán egy finomság a sok péksütemény közül, hanem igazi rangot ad a háziasszonynak, ha elkészíti. Minél ügyesebb a ház úrnője, annál változatosabb formában készülhet az ünnepi fogás. Hármas-négyes-hatos fonásokat variálva, mákkal, szezámmal, mandulával is díszíthetjük a kalácsokat. A lényege azonban, hogy kívül fényes és ropogós, belül pedig foszlós és puha legyen. Hogyan érhetjük ezt el? Ennek jártunk most utána.

Lerántjuk a leplet a magyarok nagy kedvencéről: nem is olyan régi ételünk a csirkepaprikás

Lerántjuk a leplet a magyarok nagy kedvencéről: nem is olyan régi ételünk a csirkepaprikás

Pais-Horváth Szilvia  2021.03.21. 07:20

Azt is gondolhatnánk, hogy már a Vereckei-hágón a hét honfoglaló törzs a csirkepaprikás receptjével a tarsolyában kelt át, de ez a nemzeti ételünk alig 200 éves. Érdemes még azt is tisztázni, mielőtt nekiállnánk a vasárnapi ebédnek, hogy a paprikás csirke vagy csirkepaprikás egyáltalán nem ugyanaz, mint a csirkepörkölt tejföllel. És azt tudjátok, mikor készítették dédanyáink, és mi az igazi, kanállal szaggatott nokedli titka?