Ilyet nem veszel a boltban: mutatjuk, hogyan zárd üvegbe a magyarok kedvenc téli desszertjeit

Ilyet nem veszel a boltban: mutatjuk, hogyan zárd üvegbe a magyarok kedvenc téli desszertjeit

Tóth Viktória  2023.12.01. 06:30

Végre elérkezett a várva-várt december, kicsik és nagyok kedvenc időszaka: ilyenkor mindannyiunknak jólesik egy kis süteménnyel és egy bögre forró itallal begubózni, hogy otthonunk nyugodt melegéből élvezhessük az év utolsó heteinek ünnepi hangulatát. A tél kezdetével egyben közeledik a Mikulás és a karácsony: máris elérkezett az ideje, hogy elkészítsük izgalmas, egyedi gasztroajándékainkat.

Horroráron kapható, mégse megy ki a divatból: így készítsd jól a magyarok kedvenc luxushalát

Horroráron kapható, mégse megy ki a divatból: így készítsd jól a magyarok kedvenc luxushalát

Tóth Viktória  2023.11.24. 06:30

A hazai álló- és folyóvizek falánk ragadozója a süllő, avagy a fogas, amit tipikusan a hűvös őszi hónapokban vesznek célba a magyar horgászok. A süllő az egyik legkeresettebb halfajunk: hófehér, ízletes húsáért mindannyian odáig vagyunk, nem véletlen az sem, hogy egész évben korlátozzák, mennyit lehet belőlük kifogni. Járjunk utána, milyen hal a süllő, mikor hívjuk fogasnak, és hogy hogyan bánjunk a konyhában ezzel a valódi „luxushallal”!

Terítéken Zala legkülönlegesebb levese: elfeledett magyar zöldség a titkos hozzávaló

Terítéken Zala legkülönlegesebb levese: elfeledett magyar zöldség a titkos hozzávaló

Tóth Viktória  2023.11.17. 06:30

Az ország délnyugati szegletében fekszik Zala vármegye: cikkünkben a térség izgalmas történelmi múltját és különleges helyi ételeit mutatjuk be. Tudtad, miért hívják gyakran még ma is „sötét Zalának”? Na és azt, hogyan éltek nagyszüleink idejében a göcsejiek, elzárva a külvilágtól? Milyen hagyományos tájételek jellemzik a vidéket, milyen különleges, ízgazdag alapanyagokat használnak kedvenc fogásaikhoz?

Íme, a világ legkisebb káposztája: mutatjuk, hogyan készíts belőle filléres főételt, savanyúságot!

Íme, a világ legkisebb káposztája: mutatjuk, hogyan készíts belőle filléres főételt, savanyúságot!

Tóth Viktória  2023.11.10. 06:30

Tudtad, hogy a kelbimbó a világ legkisebb káposztaféléje? A szezon filléres slágerzöldsége nem csak egészséges, hanem ízletes is, kiváló köreteket, előételeket és laktató egytálételeket készíthetünk belőle, amelyekből korlátlanul repetázhat a család. Járjunk utána, milyen növény a kelbimbó, hogyan tisztítsuk meg az aprócska káposztafejeket és mi mindenre használhatjuk őket, hogy a legtöbbet hozzuk ki az alapanyagból!

Horror áron mérik a szezon slágerét a piacokon: pedig nemcsak süteményben finom, főételhez is remek

Horror áron mérik a szezon slágerét a piacokon: pedig nemcsak süteményben finom, főételhez is remek

Tóth Viktória  2023.11.03. 06:30

Nem csak süteményben finom a szelídgesztenye: mutatjuk, hogyan készíts belőle izgalmas főételt, milyen húsokkal és köretelemekkel érdemes párosítani. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni az őszi/téli szezon izgalmas slágerterméséről, miben különbözik a vadgesztenyétől, hogyan hasznosíthatjuk a konyhában! Milyen különleges, ünnepi hangulatú finomságokat készítsünk belőle, hogyan tartósítsuk, ha a gesztenyefánk roskadozik a terméstől?

Újra hódít a piacon az ősz filléres slágerzöldsége: így készíts belőle különleges lekvárt, fűszeres szirupot!

Újra hódít a piacon az ősz filléres slágerzöldsége: így készíts belőle különleges lekvárt, fűszeres szirupot!

Tóth Viktória  2023.10.27. 06:30

Egyik pillanatról a másikra elárasztották a piacot a szezon izgalmas tökféléi, amelyeket nem csak frissen sütve vagy különböző ételek hozzávalóiként érdemes fogyasztani. A 2023-as tökszezont bizony nem ússzuk meg befőzés nélkül: mutatjuk, hogyan készül a legfinomabb házi sütőtöklekvár és a különleges „pumpkin spice latte”, házi sütőtöksziruppal, ami ajándéknak sem utolsó.

Késő ősszel szüretelik Tokaj valódi aranyát: így készíts belőle vendégváró luxuseleséget

Késő ősszel szüretelik Tokaj valódi aranyát: így készíts belőle vendégváró luxuseleséget

Tóth Viktória  2023.10.20. 06:30

Késő ősszel szüretelik az egyik legkedveltebb hungarikumunk, a híres-neves tokaji aszú alapanyagául szolgáló aszúszemeket, amelyek egy különleges penészgombának köszönhetik egyedi megjelenésüket és ízüket. Járjunk utána, mi mindent érdemes tudni a mézédes tokaji aszúról: milyen tények és tévhitek kapcsolódnak hozzá, milyen fogások mellé fogyasszuk és hogyan használjuk a magyar konyhában, ha különféle ételeket szeretnénk ízesíteni vele?

Tarolnak külföldön ezek az alig ismert magyar sajtok: kóstold meg őket, és örökre elfelejted a trappistát!

Tarolnak külföldön ezek az alig ismert magyar sajtok: kóstold meg őket, és örökre elfelejted a trappistát!

Tóth Viktória  2023.10.13. 06:30

Hallottál már a noszolyi sajtról, a pálpusztairól, az alföldi gomolyáról vagy az eredeti ordasajtról? Ha eddig nem kóstoltad őket, itt az ideje, ugyanis a magyarok évszázadok óta készítik egyes típusokat, mégsem számítanak megszokott jelenségnek a bevásárlókosarunkban. Járjunk utána, milyen autentikus magyar sajtokat kaphatunk, mit érdemes tudni a készítésükről, fogyasztásukról, milyen történelmi érdekességek fűződnek hozzájuk és hogyan készítsünk friss sajtot házilag!

Filléres pogácsák nem csak ünnepnapokra: ha így készíted őket, másnap is tökéletesek lesznek!

Filléres pogácsák nem csak ünnepnapokra: ha így készíted őket, másnap is tökéletesek lesznek!

Tóth Viktória  2023.10.06. 06:30

Túlzás nélkül nevezhetjük a magyar konyha legnépszerűbb sós süteményeinek a pogácsákat, melyeknek a száma jóformán azonnal megtizedelődik, amint kikerülnek a sütőből. Járjunk utána, milyen süteményekről van szó, hogyan kell elkészítenünk a pogácsa tésztáját és milyen trükköket érdemes bevetnünk, hogy a sütemények másnap is puhák legyenek!

Nem csak ma okoz problémát a gluténérzékenység: így étkeztek gluténmentesen nagyszüleink idejében

Nem csak ma okoz problémát a gluténérzékenység: így étkeztek gluténmentesen nagyszüleink idejében

Tóth Viktória  2023.09.29. 06:30

Habár napjainkban jelentősen megnövekedett a különféle élelmiszer intoleranciákkal érintett esetek száma, a gluténérzékenység egyáltalán nem nevezhető modernkori betegségnek, azonban annak idején a betegeknek sajnos nem volt lehetősége a probléma szakszerű kivizsgálására. Mit tettek nagyszüleink, dédszüleink idejében, ha valaki az emésztőrendszer rejtélyes bántalmaitól szenvedett, hogyan magyarázták a jelenséget? Hogyan lehetett felderíteni a probléma kiváltó okát és milyen gluténmentes ételeket készítettek őseink?