Filléres, és laktató: ez az idei ősz slágerzöldsége a piacokon + recept

Filléres, és laktató: ez az idei ősz slágerzöldsége a piacokon + recept

Tóth Viktória  2022.09.30. 06:30

Beköszöntött az igazi ősz, itt az ideje előkeresni a gardróbból a vastag pulcsikat, a hideg nyári frissítőket pedig forró mézes teára, gőzölgő kakaóra cserélni. A változások nem csak hétköznapjainkat, hanem a konyhánkat is nagyban érintik: a friss, nyári zöldségeknek, gyümölcsöknek ütött az órája, gőzerővel készülünk a hideg szezonra, ami egészen más szezonális finomságokkal kecsegtet. Szeptember végén már javában kapható a piacokon és a boltok polcain az eredeti és utánozhatatlan sütőtök, ami nem csak finom, hanem szuperegészséges is.

Aranyáron mérik a szezon slágerét a piacokon: 7 ezerre is felkúszhat a kilóár + receptek

Aranyáron mérik a szezon slágerét a piacokon: 7 ezerre is felkúszhat a kilóár + receptek

Tóth Viktória  2022.09.23. 06:30

Szeptember második felében bizony már a dió is kezd beérni – nagy kincs, ha van ilyen fánk a kertünkben, hiszen a terményt a piacokon és a boltokban szó szerint aranyáron mérik. Na de mikortól számít a dió érettnek, hogyan kell szakszerűen leszüretelni a termést, mit szabad és mit nem szabad csinálni a diófával? Hogyan dolgozzuk fel a leszüretelt diót, hogy a legjobb minőségű legyen a gyümölcs, hogyan szárítsuk és tegyük el, hogy akár évekig fogyasztható maradjon? Azt is mutatjuk, milyen kalácsot süss belőle!

Filléres és laktató: így készül az erdélyi levesek koronázatlan királya, a csorbaleves

Filléres és laktató: így készül az erdélyi levesek koronázatlan királya, a csorbaleves

Tóth Viktória  2022.09.16. 06:30

Az erdélyi magyarság gasztronómiája kéz a kézben jár a hazai szokásrenddel, azonban számos tipikus erdélyi fogást csak a határon túl készítenek olyan tökéletességgel, ahogyan az a nagykönyvben meg van írva. Jelen esetben az eredeti erdélyi csorbalevet vesszük górcső alá: milyen magyar, román és más keleti hatások érvényesültek az erdélyi ételekben, milyen múltra tekintenek vissza a gazdag levesek? Hogyan készítsük el az igazi csorbalevest, milyen különleges hozzávalóban rejlik az étel titka?

Ezek a 2022-es szüret luxusételei: indul a betakarítás, vajon milyen lesz az idei évjárat?

Ezek a 2022-es szüret luxusételei: indul a betakarítás, vajon milyen lesz az idei évjárat?

Tóth Viktória  2022.09.09. 06:30

Nagyszüleink idejében az őszi szőlőszüret az év legnagyobb eseményei közé tartozott: habár egésznapos, kemény munkáról volt szó, a szőlő betakarítása mégis vidám hangulatban telt. Milyen régi hagyományok és babonák jellemezték a szüreti mulatságokat, hogyan űzték el a gonosz szellemeket, hogy a lehető legjobb terméshozamban reménykedhessenek? Milyen ételekkel vendégelték meg a szüreti munkásokat, hogyan öltöztessük szüreti köntösbe a szárnyashúst?

Horror drágulás az iskolai menzákon: ezek az újragondolt menzakaják fillérekből kijönnek

Horror drágulás az iskolai menzákon: ezek az újragondolt menzakaják fillérekből kijönnek

Tóth Viktória  2022.09.02. 06:30

Tökfőzelékkel keveredő, zsíros pörkölt, krumplis tészta (már megint), pénteki leves, amiben a szerdai maradék köszön vissza, két szem meggy a piskótaszelet közepén – senkinek sem kell bemutatnunk az iskolai menzák borzalmasabbnál borzalmasabb fogásait. De miért kell a menzakajának törvényszerűen rossznak lennie, mégis miért van az, hogy bármit tesznek a tányérunkra, valami baj van vele?

Horror áron lesz idén a lekvár a boltokban: így készül a tökéletes házi szilvalekvár

Horror áron lesz idén a lekvár a boltokban: így készül a tökéletes házi szilvalekvár

Tóth Viktória  2022.08.26. 06:30

Augusztus végén, szeptember elején elárasztják a piacot a szilvafélék – ha pedig a kertünkben is megterem, magyaráznunk sem kell, mekkora gyümölcsmennyiségről van szó. A szilva a magyarok egyik legikonikusabb, legkedveltebb gyümölcse, de nem csak a szilvapálinka miatt – a Nagyi-féle házi szilvalekvárnak sincs párja, nemhiába mondják nagyszüleink, hogy „ilyet a boltban nem veszel”! Na de mégis hogyan készül a hagyományos szilvalekvár és a darabos szilvadzsem, hogyan bolondítsuk meg az ízeket?

Ezt ették honfoglaló őseink: filléres ételek és luxusfogások a lecsó és a paprikás előtti időkből

Ezt ették honfoglaló őseink: filléres ételek és luxusfogások a lecsó és a paprikás előtti időkből

Tóth Viktória  2022.08.19. 06:30

Ezen a hétvégén lesz augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe: ilyenkor legtöbben automatikusan a tűzijátékra asszociálunk, ám ez az esemény jóval túlmutat a magyarságtudat és a magyar állam ünnepén. Milyen történelmi eseményeknek voltak tanúi az őseink egy teljes évezreddel ezelőtt, mit érdemes tudnunk a honfoglalásról és az államalapításról? A történelmi kitekintés mellett azt is eláruljuk, milyen pogány és keresztény népszokások jellemezték a korabeli magyarok életét, mivel töltötték dolgos napjaikat – és ami a Gasztromesék szempontjából a legfontosabb -, milyen ételek kerültek az asztalra ezer évvel ezelőtt?

Durván elszállt a paradicsom ára: zárd befőttes üvegbe az inflációt, így rakd el télire + receptek

Durván elszállt a paradicsom ára: zárd befőttes üvegbe az inflációt, így rakd el télire + receptek

Tóth Viktória  2022.08.12. 06:30

Augusztusban már javában a paradicsom szezonjában járunk: nem csoda, hogy töretlen a házi frissáru, a házi paradicsomlé, paradicsomsűrítmény, lecsó népszerűsége, hiszen nem kell bebizonyítanunk, hogy a bolti a nyomába se ér azoknak a paradicsomoknak, amelyek a kertünkben érnek mézédesre. Cikkünkben lerántjuk a leplet a paradicsom titkairól: mégis miért ennyivel jobb a házi paradicsom és hogyan főzzük be a termést, hogy családunk egész évben élvezhesse azt? Hogyan készül a tökéletes házi paradicsomlé és paradicsomsűrítmény, mi mindent készíthetünk még paradicsomból?

Az őszibarack lekvár készítése házilag: így főzheted be, rakhatod el télire fillérekért

Az őszibarack lekvár készítése házilag: így főzheted be, rakhatod el télire fillérekért

Tóth Viktória  2022.08.05. 06:30

A nyár igazi szupergyümölcseként tartjuk számon az őszibarackot, amiből a sok soha nem elég, éppen ezért törekszünk arra, hogy még a szezon javában minél többet elrakhassunk belőle lekvár és kompót formájában. Mit érdemes tudnunk az őszibarackról, milyen gyümölcsről van szó, honnan származik és milyen vitaminokat, ásványianyagokat tartalmaz? Hogyan érdemes belőle lekvárt főzni - héjastól vagy anélkül? Gondoltad volna, hogy létezik a tökéletes linzer, csupán házi őszibaracklekvárra van szükségünk hozzá?

Dübörög a dinnyeszezon: fillérekbe kerül, így tedd el télire, a héját is savanyúságnak

Dübörög a dinnyeszezon: fillérekbe kerül, így tedd el télire, a héját is savanyúságnak

Tóth Viktória  2022.07.29. 06:30

A nyár legkiválóbb, legikonikusabb gyümölcsei közé tartoznak a dinnyefélék, Magyarországon tipikusan a görögdinnye és a sárgadinnye, amelyek jóval sokoldalúbb alapanyagok, mint azt a legtöbben gondolnák. Ahogy a legtöbb gyümölcsöt, úgy a dinnyét is el tudjuk rakni télire izgalmas kompót, savanyúság, lekvár formájában – ezeket a tartósítási alternatívákat gyűjtöttük most össze olvasóinknak. Eláruljuk, hogyan készülhet lekvár görögdinnyéből és sárgadinnyéből, milyen más gyümölcsökkel érdemes kombinálni ezeket és hogyan használjuk fel a görögdinnye ehető héját, hogy egyetlen falat se menjen kárba a szezon slágergyümölcséből.