Itt a bizonyíték: ezért egészségesebb bio almát enni

Liszkai Attila 2019. szeptember 6. 15:00
Közismert, hogy az alma igen egészséges, ezért érdemes nap mint nap fogyasztani, azonban egy új kutatás kimutatta, hogy a hagyományosan termesztett almánál még egészségesebb a bio alma, mivel több hasznos baktériumot tartalmaz.

Sokan választják napjainkban a bio ételeket, mert szerintük sokkal egészségesebbek ezek a termékek, és emiatt nem sajnálnak mélyen a pénztárcájukba nyúlni. Több olyan tudományos tanulmány is készült, mely szerint nem mutatható ki különösebb eltérés a hagyományos úton és a bio körülmények között termesztett növények közt. Az ilyen összehasonlítások általában a növényvédőszer-maradványt és a tápanyagtartalmat vizsgálják – írja a Modern Farmer.

Egy friss kutatásban, mely a Határok a mikrobiológiában (Frontiers in Microbiology) című szaklapban jelent meg, osztrák kutatók összehasonlították a hagyományos és a bio termeléssel előállított almák mikrobiomáit. A mikrobioma a mikroorganizmusok alkotta ökológiai rendszert jelenti, mely jelen van minden növény és állat életében. A kutatók mindkét féle almán megvizsgálták a gyümölcs felületén, valamint magában az almában található különféle baktériumcsoportokat és baktérium fajtákat, és izgalmas felfedezésre jutottak.

A kutatásból kiderült, hogy a baktériumok a mikrobiomákban körülbelül azonos mennyiségben fordulnak elő, de a bio almákban jelentősen több féle „hasznos” baktérium található. Csak hogy egy példát említsünk, az úgynevezett Lactobacillus baktérium, ami probiotikum is egyben, megtalálható a bio almákban, és igencsak egészséges az emberi szervezet számára. A hagyományos úton termesztett almánál kimutatták, hogy olyan kórokozó baktériumokat tartalmaz, amelyek potenciálisan károsak lehetnek mind a növényekre, mind az emberekre.

Az élelmiszerek mikrobiomáinak kutatása egyre népszerűbbé válik, és ez nem véletlen: a legújabb technológiai vívmányoknak köszönhetően felfedezhetővé vált az emberi bél mikrobiomája, ezáltal pedig rengeteg következtetés levonható arról, hogy a különféle ételek hogyan hatnak szervezetünkre.

A mikrobiomák és antioxidáns profilok, melyek a friss termékekben fellelhetőek egy nap köztudott tudásanyaggá válhatnak, melyek a már most ismert makrotápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok mellett fognak irányt mutatni a fogyasztóknak abban, hogy minél egészségesebben táplálkozhassanak.

– mondta Birgit Wassermann, a kutatás egyik szerzője.

Az eredmények azt mutatják, hogy a baktériumok, amelyek hozzájárulnak az egészséges bél mikrobiómához, szintén hozzájárulnak az egészséges ökoszisztémához, és így az egészségünkhöz.