Süti helyett ezt készítsd a családnak: íme a tökéletes almakompót receptje
Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.
Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.
Minden eddiginél korábban indulhat a szüret a hazai almaültetvényeken. Magyarország legnagyobb termesztőkörzetének számító Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében néhány feldolgozóüzem már megkezdte a léalma felvásárlását.
Már két éve működnie kellene, de még el sem készült az állami milliárdokból épülő almatermesztés kutató központ Szabolcsban.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a Szabolcsi alma elnevezés felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések uniós nyilvántartásába - közölte a brüsszeli testület.
Csak az elmúlt öt esztendőben hatezer hektárral csökkent Szabolcs-Szatmárban az alma termőterülete. Mi lesz így a magyarok kedvenc gyümölcsével?
Körülbelül 10 ezer hektárnyi almatermő terület szűnhet meg a következő tíz évben. A FruitVeb elnöke szerint ez részben azért van, mert nem éri meg fenntartani a zömében korszerűtlen művelési módokat.
Most, ha sikerül olcsóbban hozzájutnunk, érdemes feltankolni belőle, mert tavasszal jóval drágább lehet az alma ára. De hogyan tároljuk, tegyük el okosan az almát?
Az aszály és a magas energiaárak rányomták a bélyegét a hazai almatermesztésre, még a termények tárolása is nehézségekbe ütközik. Félő, hogy a tartósan tárolható zöldségekből és gyümölcsökből relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra.
Itt a szüret ideje, már látni, hogy a hazai étkezési alma idei termése megfelelő volt, de az ipari célra termesztett gyümölcsöt nem kímélte az aszályos időszak. A lengyel importtal magyarázható, hogy nem emelkedik az ára.
A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk.
Becslések szerint mintegy 150 ezer tonnával kevesebbet takarítanak be a gyümölcsből, mint tavaly, a mennyiség még magyarországi fogyasztásra sem lesz elegendő.
Olvasónk küldte el a HelloVidéknek a következő néhány fotót, hogy megtudja, milyen "betolakodóval" van dolga.
Az ősz leggyakoribb és legkedveltebb gyümölcse az alma, sőt egész télen fogyaszthatjuk ezt a rendkívül jótékony hatású termést, a gyümölcsök királyát, ahogy egyesek tartják, ha jól tároljuk.
Jó termésben bízhatnak az idén a hazai almatermelők, a múlt évi súlyos aszálykárok után egyelőre úgy tűnik, hogy lesz mit betakarítani az ültetvényekről. Az idén az időjárás is az almatermelők mellett áll.
Szezon előtti egyeztetésre hívta a térség almafeldolgozó üzemeinek (Rauch, Agrana, Döhler) képviselőit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei szervezete.
A tavalyi nagy terméskiesés elsődleges oka az időjárási káreseményekben keresendő, egészen pontosan az aszály az, ami hatalmas problémákat okozott.
A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: mint például az olyan finom desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.
A piac kiszámíthatatlanságát a nyári aszály, a tavaszi fagyok, illetve az energiaárak emelkedése okozza. Jövő tavasszal emiatt akár almahiány is lehet.
Hazánk évi átlagos egy főre jutó almafogyasztása 16-19 kg. Lenne még mit növelni rajta, ezért fogyasztásösztönző kampányba kezdtek.
A WAPA (World Apple and Pear Association, Alma- és Körte Világszövetség) 90 ezer tonnával csökkentette az európai almatermésre vonatkozó előrejelzését - írta közleményében a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.