
Most érdemes feltankolni: tavasszal hiánycikk lehet a magyarok kedvenc gyümölcse
Most, ha sikerül olcsóbban hozzájutnunk, érdemes feltankolni belőle, mert tavasszal jóval drágább lehet az alma ára. De hogyan tároljuk, tegyük el okosan az almát?
Most, ha sikerül olcsóbban hozzájutnunk, érdemes feltankolni belőle, mert tavasszal jóval drágább lehet az alma ára. De hogyan tároljuk, tegyük el okosan az almát?
Az aszály és a magas energiaárak rányomták a bélyegét a hazai almatermesztésre, még a termények tárolása is nehézségekbe ütközik. Félő, hogy a tartósan tárolható zöldségekből és gyümölcsökből relatív hiány alakul ki a tavaszi időszakra.
Itt a szüret ideje, már látni, hogy a hazai étkezési alma idei termése megfelelő volt, de az ipari célra termesztett gyümölcsöt nem kímélte az aszályos időszak. A lengyel importtal magyarázható, hogy nem emelkedik az ára.
A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: a befőttek, savanyúságok mellett helyet kapnak olyan egyszerű desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk.
Magyarországon ugyanis számos "Szedd magad" almaültetvény található, ahol kilogrammonként nagyjából 300-400 forintos áron kínálják a garantáltan friss almát. Mutatjuk is, hol!
Tény, hogy a hazai klíma változóban van, az aszályos időszakok egyre gyakoribbak. Egyáltalán milyen gyümölcsfákat érdemes ültetni? A HelloVidék Bábel László okleveles kertészmérnököt kérte meg, hogy adjon pár hasznos tanácsot.
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma”, mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön, azaz felkerüljön azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Unióban.
Félni azonban nem kell, továbbra is megfizethető áron és jó minőségben juthatunk hozzá a „tiltott gyümölcshöz”. Hogy hogyan alakultak az elmúlt évek az ágazat számára és mi vár a fogyasztókra? Most kiderül.
Mi lehet az oka annak, hogy a megfelelő alapanyagokkal rendelkezünk, az említett cidert szívesen vesszük le a boltok polcairól, ám ennek ellenére sem nőtte még ki magát a hazai cider készítés? Ezeknek próbált meg utánajárni az Agrárszektor.
A logisztikai központ tároló-, válogató és csomagoló infrastruktúrával is rendelkezik majd, 9 ezer tonnás befogadóképessége mellett összesen mintegy 20 ezer tonna étkezési és ipari alma, illetve más gyümölcsök értékesítésére lesz képes.
A nagymamák konyhája sok finomságot rejteget: mint például az olyan finom desszertek is, mint a kompót. Ezt a nagyon egyszerű, mégis egészséges fogást akár fillérekből is összedobhatjuk, ráadásul évszaktól függetlenül bármikor elkészíthetjük.
A piac kiszámíthatatlanságát a nyári aszály, a tavaszi fagyok, illetve az energiaárak emelkedése okozza. Jövő tavasszal emiatt akár almahiány is lehet.
Hazánk évi átlagos egy főre jutó almafogyasztása 16-19 kg. Lenne még mit növelni rajta, ezért fogyasztásösztönző kampányba kezdtek.
A WAPA (World Apple and Pear Association, Alma- és Körte Világszövetség) 90 ezer tonnával csökkentette az európai almatermésre vonatkozó előrejelzését - írta közleményében a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.
Évtizedes mélységekben van a 2022-es almatermés, idén a korábban szokásos mennyiségnek a felénél is kevesebbre számítanak az előrejelzések szerint a szakemberek. 300-350 ezer tonna alma teremhet a fákon, melynek a nagy része, 200 ezer tonna léalma, a többi étkezési.
Az Európai Unió idei almatermése 12,168 millió tonna lesz a 21 legjelentősebb uniós almatermesztő ország becslése szerint, így 1 százalékkal meghaladja majd a 2021-ben betakarított mennyiséget, és 9 százalékkal a 2019-2021 közötti évek átlagát.
Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Derecske alma” mint elnevezés uniós oltalomban részesüljön, azaz felkerüljön azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Unióban.
A legerősebb szupercellák 2021-ben június 25-én és július 9-én is nagyobb pusztítást okoztak. Cikkünkben most annak jártunk utána, hogy mely gyümölcsfajták sínylették meg leginkább a viharok pusztítását.
A régi karácsonyok ünnepi menüje még nem sokban különbözött a hétköznapi fogásoktól a szegényebb paraszti családoknál, de igyekeztek a hagyományaikkal emelni az ünnep fényét, és aki megengedhette magának, húst is tett az asztalra, módjával.
A háztáji ecetkészítés kultúrája mára szinte teljesen elveszett. Vannak néhányan, akik próbálják újjáéleszteni ezt a régi tudományt, és saját érdekvédelmi szervezetet is létrehoztak. De mitől is jobb a valódi gyümölcsből készült ecet, mint az ipari?