Természetes csodaszer: súlyos betegségtől véd meg a magyar ételek legfőbb alapanyaga

HelloVidék 2019. október 17. 15:00
Szinte minden magyar recept úgy kezdődik, hogy kockázd fel a hagymát. De vajon azt tudtad, hogy a hagyma nem csak az ételeinket teszi finomabbá, hanem olyan súlyos betegségek ellen is megvéd, mint a mellrák? Egy új kutatás szerint a hagyma és a fokhagyma fogyasztása rendkívüli módon lecsökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát.

Azt mondják, hogy minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Korábban már körbejártuk ezt a témát, hogy valóban így van-e, most azonban újabb élelmiszerekről derült ki, hogy csodálatos hatással vannak az emberi szervezetre. Lehet, hogy ezt a szállóigét is felülvizsgálhatnánk, és módosíthatnánk arra, hogy „minden nap egy hagyma, az orvost távol tartja.”

A Buffalo Egyetem kutatói a Nutrition and Cancer nevű folyóiratban tették közzé a tanulmányukat, mely szerint, akik legalább napi egyszer fogyasztanak hagymát és fokhagymát, azok 67 százalékkal kisebb valószínűséggel kaphatnak mellrákot, mint azok, akik soha nem fogyasztanak. A kutatás résztvevői 314 emlőrákban szenvedő nő és 346 kontroll alany volt, akiket 2008 és 2014 között figyeltek Puerto Ricóban.

Puerto Rico ideális hely volt a tanulmány alátámasztásához, mivel ott a helyi gasztronómiának köszönhetően a nők sokkal több hagymát és fokhagymát fogyasztanak, mint az Egyesült Államokban és Európában

- mondta Gauri Desai, a tanulmány vezető szerzője. Hozzátette: a kutatás eredményei segítettek abban, hogy megértsék azt, miért alacsonyabb az emlőrák előfordulása Puerto Ricóban, mint az amerikai kontinens többi részén.

A kutatók két összetevőre összpontosítottak: mind a hagyma, mind a fokhagyma gazdag flavonolokban és szerves kénvegyületekben, melyek antikarcinogén tulajdonsággal rendelkeznek. Desai elmondta, hogy korábban már ismeretes volt, hogy a hagymának kedvező hatással bír a rák megelőzésében, ám az emlőrákkal való kapcsolatot korábban még nem vizsgálták.

Forrás: Modern Farmer