Itt az igazság: ezt mondják a kutatók a kullancs által terjesztett vérzéses lázról

MTI 2020. március 4. 14:11
A Pécsi Tudományegyetem virológusai tiszta vizet öntenek a pohárba azzal kapcsolatban, hogy kimutatták-e a krími-kongói vérzéses láz vírusát Margit-szigeti kullancsokból.

A Pécsi Tudományegyetem virológusai és a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontja Evolúciótudományi Intézetének munkatársa cáfolja, hogy a krími-kongói vérzéses láz vírusát kimutatták Margit-szigeti kullancsokból. Az egyetem "a lakosság korrekt tájékoztatása és megnyugtatása érdekében" kiadott közleményében a Magyar Kullancsszövetség elnökének az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott szavaira reagált.

Kapiller Zoltán István ugyanis annak kapcsán, hogy az enyhe tél kedvezett a kullancsok elszaporodásának, ezt nyilatkozta a műsorban: "a PTE kutatói a krími-kongói vérzéses láz vírusát is beazonosították egy Margit-szigeten talált kullancsban (...), és a megcsípettek a vírust cseppfertőzésen keresztül továbbadhatják".

A PTE virológusai és az MTA ÖKEI munkatársa szerint habár valóban megtalálták a vírust terjeszteni képes kullancsfaj ivarérett nőstény példányát 2009-ben egy Margit-szigeten élő sünön, de

Az egyetem virológusai valóban végeznek kutatásokat a vírussal, de kizárólag a nevezett vírus, vagy azzal szoros rokonságban álló vírusok ellen termelődött antitesteket azonosítottak mindeddig vadnyulakban és rágcsálókban.

A PTE és az MTA ÖKEI munkatársai a közleményben leszögezték:

emellett a vírus az elnök nyilatkozatával szemben emberről emberre jellemzően közvetlen kontaktus, elsősorban vér útján terjed, nem pedig cseppfertőzéssel.

Címlapkép: Getty Images