Tűzifával fűtenél? Ezekre érdemes odafigyelni, ha valóban csökkenteni akarod a rezsid

HelloVidék 2022. augusztus 25. 18:02
Ha betartjuk a következő egyszerű szabályokat, akkor a fafűtés a lehető leghatékonyabb lesz, és kevésbé terheli majd a környezetet is. Négy alapvető szabályt mindenképpen érdemes mindenkinek megfogadni!

Ha betartjuk a következő egyszerű szabályokat, akkor a fafűtés a lehető leghatékonyabb lesz, és kevésbé terheli majd a környezetet is - tette közzé tanácsait a Levegő Munkacsoport.

Szerintük ezt a 4 alapvető szabályt érdemes betartani:

  1. 20% nedvességtartalom alatti száraz keményfát használj (bükk, tölgy, akác gyertyán)
  2. A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat
  3. A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére (!) helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot.
  4. A begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír, vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.

A fentiek szerint megrakott máglya és begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábfák nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni, később érik el a jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet. Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, mely miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez és hasznosulatlanul a kéményen távozik.

- írták.

Ha a fentiek szerint járunk el a szakemberek szerint hatékonyabb lesz a fűtésünk, azonos mennyiségű fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelő hőfokú és kellő levegőt kapó égés miatt.

Címlapkép: Getty Images