Így készül a legendás üdítő szelet: pofon egyszerű fanta szelet recept, mirinda szelet recept

HelloVidék 2020. február 25. 16:02
Igazi nosztalgikus élmény a már-már retró hangulatú sütemény, azaz finom fanta szeletet, vagy épp mirinda szelet, ki, milyen néven ismeri. Persze készülhet a szelet bármely más szénsavas italból, nem véletlenül imseri sok család úgy, hogy üdítő szelet. A lényeg ugyanaz: az igazi, mennyei túrós üdítő szelet íze utánozhatatlan. Íme az eredeti fanta szelet recept.

Többünknek meghatározó emlék lehet a gyerekkori születésnapi zsúrok süteményei vagy a nyári frissítő édességek, illetve a farsangi mulatságok nyalánkságai közül a furcsa ruganyos, zselés borítású fanta szelet vagy fanta szelet torta íze. Van, aki mirinda szelet néven ismeri, ám akárhogy is említjük a különleges üdítő szeletet egy dolog ugyanaz: a puha kakós tésztára kerülő túrós töltelék, amelyre a mókás zselé kerül.

Az ízletes, puha, könnyű fanta szelet tészta könnyen elkészíthető és cseppet sem kényes, a túrós tölteléket pedig tejszínnel vagy mascarponéval is kombinálhatjuk, hogy még krémesebb legyen. Valójában a fanta szelet, mirinda szelet tetejére kerülő pudingos, zselés keverékbe bármilyen szénsavas üdítőt rakhatunk ízlésünknek megfelelően. Az sem ritka, amikor valaki kevésbé kedveli a narancsos ízt, ezért egy kólás bevonatot választ a mirinda szelet borításának.

Az üdítő szelet egy olyan sütemény, amely kiállíta az idő próbáját, hiszen még évekkel később is az otthoni, iskolai élmények legnépszerűbb édessége. A fanta szelet a farsang közeledtével is jó választás lehet, hiszen pillanatok alatt elkészíthető és a nosztalgikus ízt idéző üdítő szelettel biztosan hamar üres lesz a tálcánk. Lássuk, hogyan készül a legfinomabb fanta szelet vagy mirinda szelet egy eredeti üdítő szelet recepjét segítségül hívva.

A üdítő szelet, fanta szelet, mirinda szelet recept hozzávalói:

Piskóta:

8 db tojás

8 ek porcukor

2 ek kakaópor

7 ek liszt

Krém:

25 dkg vaj

25 dkg porcukor

50 dkg túró

1 csomag vaníliás cukor

1 db citrom reszelt héja

Zselé:

2 csomag vaníliás pudingpor

5 ek porcukor

6 dl Fanta vagy más szénsavas üdítő

A mirinda szelet, üdítő szelet, fanta szelet recept elkészítése:

A tojás sárgáját simára keverjük a porcukorral és a kakaóporral a piskótához, majd fokozatosan adagolva hozzákeverjük a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük és kis mozdulatokkal a tésztába forgatjuk. Egy közepes, kilisztezett tepsibe simítva 180 fokra előmelegített sütőben készre sütjük a masszánkat.

A krémhez a vajat a cukrot, majd a túrót alaposan összekeverjük, végül a tökéletes fanta szelet ízhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Ezt követően a krémet a kihült piskótára simítjuk és készülhet a zselénk.

A pudingport és a porcukrot összekeverjük a borításhoz, majd felöntjük az üdítővel és folyamatosan keverve készre főzzük. Miután langyosra hűtőttük a krém tetejére öntjük és kb másfél órán át hagyjuk dermedni a hűtőben a kész üdítő szeletet.

Címlapkép: Getty Images