A pörköltek nehézsúlyú magyar bajnoka: csülkös körömpörkölt bográcsban

HelloVidék 2020. április 1. 14:30
A csülkös körömpörkölt bográcsban igazi zsíros, magyar fogás. Mutatjuk, mi a körömpörkölt recept titka, hogyan készül a körömpörkölt kuktában, mire kell figyelned főzésekor.

A körömpörkölt egy igazán zsíros, nehéz étel, ezt nem tagadjuk, viszont a magyaros ízek és a disznóhús szerelmesei számára el sem tudunk képzelni finomabb falatokat egy tál gőzölgő körömpörköltnél főtt krumplival. A jó időben a csülkös körömpörkölt bográcsban az igazi, de a csülökpörkölt kuktában, a folyamatot felgyorsítva is nagyon finom lesz. Eláruljuk, mit tegyünk az alapjába, és hogy a körömpörkölt mennyi idő alatt fő meg.

Hozzávalók:

  • 2 db sertés köröm
  • 1 db közepes hátsó csülök
  • 4 ek olaj vagy sertészsír
  • 4 fej vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 kosszarv paprika (csípős)
  • 1 db paradicsom
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 1 dl vörösbor
  • 1 l víz
  • só, bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 db babérlevél

Csülkös körömpörkölt recept

  1. A körmöket kérjük a hentesnél darabolva. Mossuk meg a húsokat alaposan, az esetleges szőrszálaktól tisztítsuk meg.
  2. A vöröshagymát kockázzuk apróra, sózzuk, dinszteljük olajon, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a paprikát, a zúzott fokhagymát és a paradicsomsűrítményt. Mikor a lecsós alap megpuhult, adjuk hozzá az őrölt paprikát és a köményt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint.
  3. Tegyük bele a húsokat, öntsük fel a borral és a vízzel, majd főzzük addig, míg a hús könnyen le nem jön a csontról. Ha a vizet elfőtte, pótolhatjuk, de ha jó zsíros a hús, nem lesz rá szükség.
  4. Tálalhatjuk főtt krumplival, de a krumplit bele is főzhetjük a csülök zsíros levébe. Ha így döntünk, a majdnem kész húshoz adjuk a felkockázott burgonyát, a vizét pótoljuk.

A körömpörkölt mennyi idő alatt fő meg?

  • Körömpörkölt bográcsban: kis lángon kb. 3 óra alatt lesz kész a körömpörkölt bográcsban. Ezt az elkészítési módot azoknak ajánljuk, akik élvezik a szabadban eltöltött időt, a friss levegőt és a tűz melegét.
  • Körömpörkölt kuktában: a kukta sajátossága, hogy nagyon hamar elkészülnek benne az ételek, sokkal kevesebb odafigyelést igényelnek, mintha szabad tűzön, vagy fazékban főznénk. A körömpörkölt kuktában 30-40 perc alatt is elkészül. Ha nem puha a hús, tegyük vissza további 10 percre!
  • Körömpörkölt fazékban: A bográcshoz hasonló módon készítjük, ha lehet, alacsony lángon, hosszú ideig, néha keverjük meg. Egy jó csülkös körömpörkölt legalább 2 óra főzést igényel.

Címlapkép: Getty Images