Rangos díjakat söpörtek be a hazai sajtkülönlegességek: mutatjuk a részleteket

HelloVidék 2024. január 25. 17:01

Nemzetközi elismerésben részesültek a hazai sajtkülönlegességek. A múlt évben Norvégiában megrendezett World Cheese Awards-on összesen 11 hazai sajt ért el dobogós helyezést.

Magyar sikerrel zárult a múlt év őszén a norvégiai Trondheim-ben megrendezett World Cheese Awards 2023. A versenyre 5 földrész 43 országából 4502 sajtot neveztek, amelyek közül 264 bíráló választotta ki a legjobbakat. A megmérettetésre nevezett magyar sajtok közül 2 arany, 5 ezüst 4 sajt pedig bronzérmet nyert.

A hazai sajtkészítők egyre bátrabban nevezik termékeiket kiemelkedő megmérettetésnek számító versenyekre. Már 2019 októberében, az olaszországi Bergamóban megrendezett World Cheese Awards 2019 alkalmával felfigyelhettünk egy magyar sajtkészítő nagyszerű szereplésére. A mostani 2023-as Trondheim-ben megrendezett világversenyen azonban összesen 11 termék ért el dobogós helyezést.

A kamarai szervezésű külföldi képzésekre Franciaországban került sor, ahol nagyon jól működik a francia mezőgazdasági és élelmiszerügyi minisztérium, valamint a szakmai szervezetek és szövetkezetek által működtetett tanintézmények hálózata. A három egymást követő évben lebonyolított egy-egy hetes képzési programok helyszíneit is szakmai szempontok alapján választották ki.

Címlapkép: Getty Images