Nem kell félni a vadhústól: mennyei étel készül belőle, ha megfogadjuk a vadászok jó tanácsát!

HelloVidék 2021. január 27. 17:01
A legtöbb család asztalára ünnepek során kerül vadhús az asztalra, pedig amellett, hogy nagyon egészséges ételnek számít, még ízekben is különleges élményt ad. Sokan mégis idegenkednek az elkészítésétől, mert félnek az erőteljes ízvilágtól, amit a hús magában hordoz. Gasztromesék rovatunkban most azt mutattuk be, hogyan ízesít egy profi vadász, milyen receptúrát követ. Ezt pedig mindenkinek érdemes kipróbálni, akinek eddig bármilyen fenntartása volt a vadhússal kapcsolatban.

Azzal kapcsolatban, hogy készül a tökéletes vad vacsora, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vadászok Szövetségének titkárát, Fazekas Gergelyt kerestük fel. Mint mondta, első körben a legfontosabb, hogy jó minőségű alapanyaggal dolgozzunk, majd hozzátette, van néhány további intelem, amit érdemes megfogadni!

A legfontosabb, hogy

  • csak ellenőrizhető helyről vásároljunk
  • a vadhúsnak jót tesz a pácolás
  • a vadhús alapvetően szárazabb, amin a mártások és a pörköltszaft sokat segít
  • az elkészítéshez használjunk bátran kuktát, mert a vadhús nehezebben puhul meg
  • vadszárnyasokat inkább egyben sütve, tűzdelve, vagy levesnek készítsük el
  • nagyvadfajok esetében kerüljük a hagyományos rántott húsnak való elkészítést, mert nem fog kellően megpuhulni
  • erdei gyümölcsökkel jól kombinálhatók, a köret legyen egyszerű
  • az aprómagvas gyümölcsök (szeder, szamóca, ribizli) lekvárjai nagyon passzolnak a sült vadhoz
  • A vadak jó elkészítéséhez, nem szabad elfelejtenünk, hogy életmódjukból kifolyólag igen sovány, és izmos húsuk van. Ezért is érlelik őket elejtés után, hogy fellazuljanak. Sokan ódzkodnak az erőteljes illatuktól, szaguktól ezen pácolással segíthetünk.
  • Bátran hagyjuk a száraz vagy nedves pácban, só nélkül 3-4 napig is, közben pedig forgassuk.

A vadhús akkor lesz igazán ízletes, ha nem elnyomni szeretnénk a sajátosságait, hanem finoman kiemelni. Így tettünk például az őzhúsnál is, aminek enyhén diós, pörkölt mogyorós íze van. Mindemellett nagyon jól áll hozzá a füstölt szalonna, a vaj és a gyümölcsök, mert igazi ízélményt okoznak!

A vadászok ismerik persze a tökéletes receptet is, amiből hihetetlenül finom vadas vacsorát készíthetünk a családnak. Lássuk, miből áll a csodareceptúra!

Őzsült krumpliknédlivel, gyümölcsraguval

Hozzávalók (4 főre):

  • 600 - 800 g őzcomb
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 50 g vaj
  • 50 ml olíva olaj
  • 1 narancs reszelt héja
  • fél kk őrölt rozmaring

Sós pác:

  • 1 liter víz+ 1 púpozott teáskanál só
  • 1 kk frissen tört egészbors

A krumpliknédlihez:

  • 1 kg sárga krumpli
  • 300 g rétesliszt
  • 1 db tojás
  • 1 kk só

A gyümölcsraguhoz:

  • 1 csomag szilvakompót
  • 1 csomag fagyasztott vagy friss áfonya
  • fél citrom leve
  • 1 ek méz
  • fél kk őrölt bors

Elkészítés:

Az őzhúst hasábokra vágjuk, hogy szép hengereket kapjunk, amit majd később kerek formára szeletelhetünk. A recept alapján 3 darab hasáb jön ki a 600 g őzhúsból. Előző este a húst beletesszük sós vízbe, ezután a hűtőbe. Így átjárja kellemesen a só, ízes lesz.

Másnap egy serpenyőben a vajat felhevítjük közepes lángon, mikor még nem olvadt el teljesen, belereszeljük a narancs héját, a tört borsot (mozsárban vagy konyharuhában késsel törhetjük), majd a rozmaringot és a héjában maradt fokhagymagerezdeket. Kicsit hagyjuk összeérni őket, ezután beletesszük a húsokat, körbepirítjuk minden oldalukat, hogy a zamatok benne maradjanak. Ezután egy kisebb sütőtálba tesszük, 1 dl vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben megsütjük 90 perc alatt, alsó-felső sütésen. (Tálalásnál a megmaradt vajas-fűszeres serpenyőbe újra körbesüthetjük 1-2 perc alatt, és 15 perc pihentetés után szeletelhetjük, hogy ne folyjon ki a zamata.)

A knédlihez héjában megfőzzük a krumplit. Adjunk hozzá egy evőkanálnyi sót, sokkal finomabb lesz. A krumplit még langyosan lereszeljük aprólyukú reszelőn, és hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverünk egy egész tojást, sót, és a lisztet. Alaposan összedolgozzuk, majd hagyjuk 20 percig dagadni.

Ezután egy alufóliába hengerformát alakítunk ki (csak hozzávetőlegesen), majd feltekjük, mint egy szaloncukrot. Nagy, széles fazékba, kb. 3-4 liter vízbe beleteszük a két hengernyi knédlit (ennyi jön ki egy kilóból). Lefedjük és 40 percig, enyhe forrásban főzzük. A sok víz azért kell, hogy ne süljön le az aljára. A végén kivesszük a vízből, levesszük a fóliát és szeleteljük.

A gyümölcsraguhoz felforraljuk a gyümölcsöket, mézet, fűszereket és egy nagy csipet sót egy fazékban, ezután forrón tálaljuk.

Címlapkép: Getty Images