Ilyet még nem ettél: pazar lecsós tészta, a cigány háziasszonyok titkos receptje

HelloVidék 2021. február 10. 17:00
Aki imádja a fűszeres, házias, laktató ételeket, annak nagyon fog ízleni a cigány konyha. Hihetetlenül gondos, alapos, részletgazdag, laktató és tartalmas minden egyes fogás. Ráadásul színesen és kreatívan díszítenek, mert az étkezés nem kötelesség, hanem igazi élvezet.

Gasztromesék rovatunkban múlt héten a cigány gasztronómia világában kalandoztunk, ugyanis Zsófi és András romákat kérdezett arról, hogy mit jelent számukra az étkezés, mit mondanak ők maguk a kedvenc fogásaikról és az életérzésükről. Aztán megismertettek minket egy igazi kuriózummal: a cigány húzott tésztát készíttek lecsósan, hagymás pirított májjal.

Három az egyben: egy főételként tálalva 3 izgalmas roma recept következik:

Lecsós tépett tészta hagymás májjal

A gyúrt tészta hozzávalói:

  • 300 g liszt (BL 55)
  • 1 db tojás (’M’)
  • 1-1.2 dl langyos víz
  • fél kk só

A lecsó hozzávalói:

  • 4 szelet húsos , füstölt szalonna (+ a tetejére taréjnak, ha szeretnénk)
  • 1 púpozott ek sertészsír
  • 2 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 adag eltett lecsó (vagy 4 paprika, 4 paradicsom)
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • fél kk őrölt bors

A hagymás máj hozzávalói:

  • 1 kg csirkemáj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 ek zsír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt bors
  • 1 kk majoránna

Elkészítés:

Tészta: a lisztet összekeverem a sóval, a közepére mélyedést vájok, oda ütöm a tojást, a vizet magam mellé készítem. Kézzel felverem a tojást a liszt közepén, és öntöm a tojáshoz a vizet. Először csak egy deci vizet, ha nagyon sok liszt maradt körülötte, akkor még egy pici vizet adok hozzá. Fontos, hogy kemény tésztát kell kapnunk, és 10 perc gyúrással, még a porhanyós részek is összeállnak majd. Fóliába teszem, és legalább fél órát pihentetem a hűtőben. Miután kivettem, nagy tésztát nyújtok, kb. 50x50 centiméteresre, és hasábokra vágom. Folyamatosan és alaposan lisztezem a tésztát, majd lecsipkedek belőle szeleteket, amivel ha elkészültem, két részletben főzöm ki a bő, forrásban lévő sós vízben. 6-7 percig főzöm, és olajos tálba szedem ki, vagy egyenesen a lecsóba, ha már az elkészült. Akinek nincs kedve tépegetni, nyugodtan szeletelje késsel a tésztát szélesmetélt formára.

Lecsó: A szalonnát kockázom és hideg serpenyőben kiolvasztom a zsírját. Most adom a zsírt csak hozzá, és azon üvegesre párolom a hagymát, majd hozzáadom a fűszereket és a fokhagymát. Jöhet a lecsónak való vagy a friss paprika paradicsom szeletelve. Nekünk volt eltett, üveges lecsónk, azt adtuk hozzá. Lassú tűzön, 45 percig főzzük, és félretesszük, később a tésztát összeforgatjuk vele, és 1 percre felforraljuk.

Hagymás máj: serpenyőben zsírt forrósítok, és a hagymát megpirítom rajta, sózom, majoránnázom, picit vizet öntök alá, vagy esetleg bort, és fedő alatt 15 perc alatt puhára főzöm. Vigyázni kell, ne főzzük túl, mert kemény lesz. A májat már a tálaló tálba öntöm, mikor elkészült, de melegen tartom. Ugyanebben a serpenyőben, zsiradékon a hagymát nagy cikkelyekre vágva megpirítom, majd a végén vékony szeletekre vágott fokhagymát is teszek mellé. Hozzákeverem a kész májhoz, és tálalok!

Ahogy a fenti megszólalások is mutatják, legalább egyszer a héten érdemes az étkezést valamiféle hedonista rituálénak tekinteni. Persze mindenkinek a saját ízlése, pénztárcája, vérmérséklete határozza meg a kereteket, hiszen fontos, hogy ez ne legyen erőltetett, és önazonosak maradjunk, de mégiscsak jó, ha rájövünk arra, hogy jó társaságban, jót enni, igenis öröm.

Nem kell nagy dologra gondolni, csak mondjuk szombat este vagy vasárnap ebédkor, amikor a családból a legtöbben ráérnek, mindenkit elvárni az asztalhoz, elővenni a szebbik étkészletet, beletenni a főzésbe a szívünket, odafigyelni a tálalásra, felpukkantani a jobbik borunkat, és aztán elengedni magunkat.

Szerintem jobb, mint pszichológushoz járni annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

Ha nem akarsz lemaradni, akkor tarts velünk a Gasztromesék következő részében is! Kövesd a pénteken megjelenő új részeket, és készítsd el velünk te is a vidék legrégibb és legfinomabb ételeit!

Címlapkép: Getty Images