Így mentsd meg a maradék pörköltöt: íme a recept, ami után egy csepp sem végzi kukában

HelloVidék 2021. április 14. 17:04
Sokak rémálma rizses hús. A rosszul készített étel általában szárazra sikerült, a hús sem volt igazán puha és szaftos pedig, ha követjük a tökéletes receptet, biztosan nem okoz majd csalódást ez a fogás sem. Most annak jártunk utána, miként készíthetjük el ízletesen a bácskai rizses húst, hogy az egész család megkedvelje és bekerüljön a hétköznap is használt receptek közé.

Nagyon sok iskola menzája kínálják ebédre a bácskai rizses húst, legtöbbször ropogós uborkával. Bár vannak, akik a falra másznak ettől az egyszerű ételtől, sokszor nem is azért mert nem kedvelnék az alapanyagokat, sokkal inkább azért, mert még nem kóstoltak belőle igazán ízleteset. A néha túl száraz rizs és az íztelenre főzött hús nem kelt különösebben nagy érdeklődést, épp ezért jó tudni a bácskai titkát, amit legtöbbször a nagy családra főző háziasszonyok már ismernek is.

  • Első lépés, hogy megjegyezzük: több napra főznél? Vasárnap pörkölt, hétfőn a maradék pörköltből gulyás, kedden a maradék gulyásból bácskai rizses hús!
  • Második lépés, hogy használjuk a sütőt! Hogy miért? A receptből kiderül!

Bácskai rizses hús sütőben, szaftosan

Hozzávalók (4 főre):

800 g sertéshús (lapocka, tarja)
250g gömbölyű rizs
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 nagy zöldpaprika
1 szál sárgarépa
2 nagy paradicsom
1 kk őrölt feketebors
2 ek őrölt pirospaprika
1 kk őrölt kömény
2 ek sertészsír
1 ek só
1 kk cukor

Elkészítés:

A pörkölt alappal kezdjük: felkockázzuk a húst, besózzuk, és félretesszük. Nem kell amúgy túl kis kockákra vágni, mert szétfő, és eltűnik. Ezután kell egy fazék, amit majd fedővel együtt a sütőbe tehetünk, ebbe készítjük már az elején az ételt. Amennyiben római, vagy jénai tálunk van, akkor majd átöntjük.

Ezután a sertészsíron megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a húst, az aprított fokhagymát és elkezdjük pirítani. Mikor kifehéredett a hús, akkor hozzáadjuk a pirospaprikát, a cukrot, a borsot, a köményt és 3-4 percig pirítjuk, közben kevergetjük. Hozzáadjuk ezután a paprikát, paradicsomot, vagy a már korábban eltett lecsót, és kicsit ezt is lesütjük. Jöhet az apró kockákra vágott répa, a só és 2x annyi víz, amennyi a rizs mennyiségünk. Felforraljuk.

Most jön a trükk!

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Mikor felforrt a pörkölt, beleszórjuk a rizst, és megkeverjük, most utoljára. A rizst sokan lepirítják előtte, hogy pergősebb legyen, és ne ragacsos, rizottós az étel. De az talán fontosabb, hogy kellő zsiradékot, kellő vízmennyiséget (ne túl sokat, pont eleget) adjunk hozzá, és gömbölyű rizzsel dolgozzunk. Miután megkevertük, lefedjük, és betesszük a sütőbe 30 percre.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék péntek reggeli folytatásában Zsófi és András annak jár utána, hogyan készült egy régi, klasszikus étel a a cordon bleu. Illetve mi is takar annak a 14. századig visszanyúló története.

Címlapkép: Getty Images