Új ízek robbantak be a magyar konyhában: mutatjuk a világ legjobb sós palacsinta receptjeit!

HelloVidék 2021. május 12. 17:01
Ha palacsintára gondolunk, szinte mindenkinek az édes, nagymama lekvárjával töltött édességre gondol. Pedig a palacsinta, mint alap, nem csak kakaóval, túróval és lekvárral finom, hanem bizony sós variációként akár ebédként vagy vacsoraként is megállják a helyüket. Ha te is eltérnél a hagyományos lekváros palacsintától és kipróbálnál valami különlegeset, akkor jó hírünk van. Összegyűjtöttük a világ legjobb sós palacsintáit, mutatjuk is a recepteket!

A legtöbben még mindig megragadtunk az édes palacsinák körében, hiszen lekvárra, túróval, kakaóva és mindenféle krémmel képesek vagyunk megtölteni őket. Az viszont furcsának tűnik, hogy sós vagy húsos töltelékkel készítsük el. Pedig egy-egy sós palacsinta akár ebédre, vacsorára is kiváló lehet. Éppen ezért, mutatunk egy alap receptet, amit felhasználhatunk bármilyen töltelékhez!

Palacsinta – alap recept

Hozzávalók (40 db palacsintához):

  • 4 db tojás (’L’)
  • 400 g finom búzaliszt
  • 20 g teljes kiőrlésű liszt
  • 1 liter tej (2.8%)
  • 1 kk só
  • 1 tk cukor
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A recept erősségei: könnyed tészta, nem szakad, illatos a kevés teljes kiőrlésű liszttől és a citromtól. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, sóval, majd hozzáadjuk a tej felét, az összes lisztet, és csomómentesre keverjük. Végül hozzáöntjük a tej másik felét is, belereszeljük a citrom héját, és alaposan kikeverjük. Pihentetjük min 30, maximum 60 percet, ezután sütjük ki őket olajozott serpenyőben.

Spenótos palacsinta fokhagymás olajjal

Hozzávalók:

  • palacsinta tészta 12 db-hoz
  • 1 marék friss spenót levél
  • + egy csipet só
  • 1 dl olíva olaj
  • 1 kis gerezd fokhagyma

Elkészítés:

A kész palacsinta tésztába belekeverjük az alaposan megmosott, szárától megtisztított, apróra felszeletelt spenót leveleket. Ezzel együtt sütjük meg. Egy evőkanálnyi masszát, kiolajozott serpenyőbe teszünk, majd egy késsel eligazítjuk a spenót darabokat benne, hagyom egy helyre tömörültek, ezután fordítjuk csak meg. Négybe hajtjuk őket és mindenki a saját tányérján kenegeti később az olajjal. Az olajba előzőleg belereszeltük a fokhagymagerezdet, egy csipet sót adunk hozzá, így tálaljuk fel.

Spenótos-kéksajtos töltött palacsinta

Hozzávalók:

  • 12 db palacsinta
  • 500 g leveles spenót
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek olíva olaj
  • 100 g krémsajt
  • 100 g rokfort/kéksajt
  • 1 kk só
  • csipet őrölt bors

Elkészítés:

Az olíva olajon megdinszteljük a fokhagymát, spenótot. Amikor összeesik, akkor sózzuk, borsozzuk és kihűtjük. A sajtokat hozzákeverjük, és beletöltjük a palacsintába. A tetejére mozzarellát halmozunk és vagy sütőben, vagy serpenyőben megmelegítjük.

Gombával töltött palacsinta - tojással

Hozzávalók (4 db töltött palacsintához):

  • 4 db palacsinta
  • 4 db tojás
  • 250 g csiperke gomba
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet só, bors

Elkészítés:

A gombát megházmozzuk és egy gerezd fokhagymán és egy újhagymán megdinszteljük az olajon. Kicsit sózzuk, borsozzuk . A kész palacsintát a meleg serpenyőbe teszem, a közepére halmozok egy evőkanálnyi dinsztelt gombát és a palacsinta mind a 4 oldalát ráhajtom. Ezután ütök rá egy tojást és lefedem a serpenyőt. Alacsony lángon, 3-4 percig sütöm.

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók a palacsintatésztához (12 db-hoz)

Töltelék:

  • 500 g darálthús (sertés vagy csirke)
  • 1 db lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • fél kk őrölt bazsalikom
  • 1 kk só
  • 100ml fehérbor
  • kis csokor friss petrezselyem
  • 1 ek zsíros tejföl

Szósz:

  • 2 szál friss újhagyma
  • 1 kápia paprika
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • 2 ek olaj
  • 250g gomba (elhagyható)
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • 150ml víz
  • 1 kk só
  • friss bors

Elkészítés:

A palacsintatésztát bekeverjük, és a legfontosabb, hogy fél órát legalább pihentetjük. Nem teszünk bele sem szódát, sem olajat, mert sokkal könnyedebb marad a tésztája és nem is szakad szét. A húst forró zsiradékon, magas lángon lepirítjuk, ezután adjuk hozzá a hagymát, fokhagymát, majd mikor minden megdinsztelődött, fűszerezzük és felöntjük a borral. Fedő nélkül forraljuk pár percig, majd a végén adjuk hozzá az aprított petrezselymet. Ezután kitesszük egy tálba és hozzákeverjük a tejfölt.

A szószhoz a hagymákat aprítjuk és olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket, megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a gombát, kockázott friss paprikát. Egy kis tálkában elkészítjük a habarást a vízzel, tejföllel, liszttel és felöntjük. 4-5percig forraljuk a szószt és már tálalhatunk is.

Maradj velünk legközelebb is, és ismerj meg még több titkot a magyar gasztronómiából!

A Gasztromesék pénteki folytatásában Zsófi és András ezúttal a tavasz első hagyományos fogását mutatják be, meg Erdélyben nagy népszerűségnek örvend. A töltött karalábé, amit csak zsenge karalábéból lehet készíteni, nem túl bonyolult étel, viszont megéri elkészíteni. Nagyon várjuk már az új receptjeiket!

Címlapkép: Getty Images