Ahogy egyre közeledik a karácsony, Magyarországon jelentősen megugrik a kereslet a halak iránt, bár az egy főre jutó halfogyasztásunk még így is alig haladja meg a 6,5 kg-ot. Ugyan Európai szinten nézve sem vagyunk sereghajtók a halfogyasztásban, az ünnepek alatt azért többen nyúlnak a halhúsért, ilyenkor a legtöbb család asztalára kerül valamilyen étel, egy kedvelt, magyar halból. Többek közt sláger ételnek számít a halászlé is, amit sokan, sokféleképpen készítenek. Korábban ezt is körbejártuk. Kiderítettük mi a különbség a balatoni, a bajai és a szegedi halászlé között. Erről többet itt olvashatsz.
De mire számíthatnak a háziasszonyok?
A HelloVidék most utána járt, hogy alakul a halhús ára az év végéhez közeledve. Ami biztos az az, hogy több tényező befolyásolja az aktuális átlagárakat. Ahogy a legtöbb ágazatban, úgy a haltermesztők esetében is azt látjuk, hogy egyre növekednek a termelési költségek, főként a munkaerő terén. Hogy mit gondol erről a szakember?
Ezt az ellentmondást naponta érezzük. Nem először mondom, mondjuk, hogy a halhús nem olcsó, mert kenyérhalunk, a ponty 3 éves termelési ciklusban állítható elő jó minőségben. A többi halfajnál hasonló a helyzet. Gondoljunk bele, milyen költségek rakódnak a termék árára, mire a pulton megjelenik! A takarmány, a víz, az inputanyagok ára, a szállítási költségek mind-mind emelkedtek - de a legnagyobb gondunk a munkaerő hiánya. A halászati ágazatban ma is nagyon nagy szükség van kézi munkaerőre, különösen az őszi lehalászáskor. Ekkor kénytelenek vagyunk idénymunkásokat alkalmazni. Ám az ő bérük is jelentősen emelkedett. Ma bejelentett segédmunkást tízezer forint alatt nem kapunk egy napra, és ezen felül a közlekedését is ki kell fizetni. A termékek árait azonban nem tudjuk emelni, mert a kínálati piac ezt megakadályozza. Ezért hangsúlyoztam már, hogy idén is legalább a tavalyi árszintet kell alkalmaznunk - ami abból a szempontból jó hír, hogy a fogyasztóknak nem kell többet fizetniük a pontyért
- magyarázta Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, hogy milyen tényezők alakítják a hazai halpiaci árakat.
Kezdődik az ünnepi roham
Korábbi cikkünkben írtunk már arról, miként várják a termelők az ünnepeket. Ekkor Lévai Ferenc, a MA-Hal szóvivője úgy nyilatkozott, hogy már most karácsonyi kínálattal várják a halárusok a vásárlókat, év közben pedig a megszokottnál sokkal nagyobb keresletet is ki tudnának elégíteni.
Magyar halat a nagyobb áruházakban és a piacokon is mindenütt lehet kapni, karácsony közeledtével pedig ideiglenes árusító helyek is létesülnek országszerte. Ugyanakkor, hogy a belföldi fogyasztás fejenként még mindig csak 6,5 kilogramm évente, és sokan ma is inkább csak karácsonyi ételnek tartják a halat.
- mondta a szóvivő, aki külön felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar hal nem csupán egészséges, de megbízhatóbb is a tengeri halaknál, hiszen a víztől a vásárlóig követhető az útja. A halgazdaságok ezért a fogyasztás bővülése mellett jelentős külföldi keresletre is számíthatnak.
Mennyibe kerül idén a magyar hal?
Hogy mire is számíthatunk idén a halhús árát tekintve, azt jól tükrözi az Agrárgazdasági Kutató Intézet táblázata is. Az AKI 10 éve havi rendszerességgel összeírja néhány főbb haltermék fogyasztói árát a meghatározó kereskedelmi láncoknál és vidéki halas piacokon. Ennek fejében a decemberi átlagárak a következőképpen alakulnak a vidéki nagyvárosokban:
élő ponty | pontyszelet | bőrös afrikai harcsa filé | busa törzs | busa szelet | lazac filé | |
Kereskedelmi pontok: | ||||||
Kecskemét | 1150 | 2100 | 2400* | - | 1100 | 3990 |
Pécs | 1290 | 1990 | 2990* | 1490 | 1490 | |
Székesfehérvár | - | 2195 | 2625* | 1271 | 1418 | 5460 |
Győr | 1211 | 2195 | 2415 | 1271 | 1418 | 5460 |
Debrecen | 1999 | 2300 | 2999 | 1800 | 1800 | 4999 |
Szolnok | 1050 | 1524 | - | 847 | 847 | - |
Békéscsaba | 1200 | 2200 | 2820 | - | - | 6900 |
Gyula | - | 1850 | 3000* | 1750 | 1750 | - |
Nagykanizsa | 1200 | 2200 | 2950* | - | - | 5700 |
Kaposvár | 1199 | 1950 | 2750* | 1299 | 1299 | 5500 |
Keszthely | 1280 | 2579 | 2989* | - | 1430 | 5599 |
Balatonboglár | 1103 | 1811 | 2678* | - | - | 4050 |
Nagyatád | 950 | 1900 | 2550* | 880 | 1260 | - |
A táblázatban a *-al jelölt termékek a nyúzott, a **-al jelölt termékek az akciós árat jelentik.
A magyarok a karácsonyi ünnepek alatt fogyasztják a legtöbb halat. Éppen ezért jöhet jól az ünnepi sürgés-forgásban, ha tudjuk, merre találjuk a legközelebbi piacot vagy boltot, ahol mindig friss árut szerezhetünk be.
Azt javaslom a háziasszonyoknak, hogy ne hagyják az utolsó pillanatra a halvásárlást, mert a haltermék még 2-3 hétig tartó mélyhűtés esetén is kiválóan megőrzi ízét és állagát. A „Kapj rá!” honlap oldalán a halbolt kereső funkció használatával is megtalálhatják, melyik üzletben vehetnek halat a lakóhelyükhöz legközelebb.
- emelte ki Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) elnökségi tagja és szóvivője.
Címlapkép: Getty Images