Hivatalos: ennyivel emelkedik a nyugdíj 2020-ban

Portfolio 2019. december 12. 09:32
Ahogyan az lenni szokott, a kormány az év végén rendeletben hirdette ki a nyugellátások és egyes más ellátások 2020. január havi emeléséről szóló döntéseit - írja a Portfolio.

A rendelet legfontosabb pontja, amit egyébként a 2020-as költségvetés elfogadása óta tudunk (ez a mérték volt ugyanis a kormány jövőre várható inflációs prognózisában):

Az e rendelet alapján emelendő, 2020. januárra járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani - mondja ki a közlönyben szerdán, Orbán Viktor aláírásával megjelent rendelet. Az is szerepel a döntésben, hogy "ha egy személy részére egyidejűleg több, e rendelet alapján emelendő ellátást folyósítanak, az ellátásokat külön-külön kell emelni".

Mennyit is jelent ez jövőre?

Már a 2020-as költségvetés nyári beterjesztésekor megírtuk, hogy a 2,8%-os éves inflációhoz kötött nyugdíjemelés mit jelent az átlagnyugdíj összege esetén. Idén az öregségi nyugdíjasok a legutóbbi statisztika szerint 135 ezer forintot kaptak kézhez átlagosan. Vagyis nominálisan az átlagos nyugdíjas havi 3780 forintnyi pluszt kaphat pluszban 2020-ban, éves szinten ez 45360 forintnyi többletnyugdíjat jelenthet jövőre.

2020-ban is lesz lehetőség nyudíjprémiumra, mivel teljesülhetnek a törvényi feltételek, vagyis a GDP-növekedés az előírt 3,5% felett lehet (4% a terv). Egy átlagnyugdíj esetén ez annyit tesz, hogy jövőre egyszeri 10 ezer forintos prémiumban részesül az illető.

Címlapkép: Getty Images