Lehet licitálni: eladja az állam a hollóházi porcelángyártót

HelloVidék 2020. január 6. 17:00
Az elmúlt években több száz milliót költöttek a cég talpraállítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani. A majdani vevőnek többek között kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, és arra is, hogy a társaság a háztartási kerámia gyártását fenntartja.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. eladja a hollóházi porcelángyárat, ami több mint 240 éves múltra tekint vissza. Az elmúlt években több száz milliót költöttek a gyártó cég talpraállítására, de nem sikerült tartós növekedési pályára állítani. Az eladással kapcsolatos árverési hirdetmény decemberben jelent meg az Elektronikus aukciós rendszerben. A 30 millió forint jegyzett tőkéjű Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészeinek kikiáltási ára 175 millió forint, licitálni január 14-16. között lehet, írja a Napi.hu.

A részesedést 15 éven belül kizárólag az eladó hozzájárulásával adja el, a tulajdonjog megszerzését követő három évig pedig gondoskodnia kell arról, hogy a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

Az MNV most azt az állami tulajdonú vállalkozást adja el, amelyet 2013-ban azzal a céllal alapítottak, hogy nyereségessé tegyék a hollóházi porcelángyárat. A támogatás nélkül működésképtelen korábbi gyártócéget, a többségi állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.-t felszámolással megszüntették. Eszközeit, készleteit és dolgozóinak egy részét előbb a Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft. vette át, majd bérbe adták a gyártáshoz szükséges ingatlanokat és eszközöket a 2013 végén háztartási kerámia gyártására létrehozott, állami Hollóházi Porcelángyár Kft.-nek. A Hollóházi Hungaricum Nonprofit Kft. hivatalosan 2012 márciusában, a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt. felszámolási eljárásának keretében kiírt pályázaton vette meg egyedüli ajánlattevőként, 239 millió forintért a porcelánmanufaktúra teljes eszközállományát. A gyártás és kereskedelmi tevékenység a Hollóházi Porcelángyár Kft.-hez került, míg az ingatlanok egy része és a porcelánmúzeum a Hollóházi Hungaricum Nonprofit Kft.-nél maradt.

A székhely, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hollóháza mellett hét városban üzemeltetnek márkaboltot (Budapest, Győr, Hévíz, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Debrecen), online is értékesítenek, valamint viszonteladók forgalmazzák termékeiket. A közelmúltban Kecskeméten, tavalyelőtt Gyulán zártak be üzletet. A cég alkalmazottainak száma a 2014-es 132 főről 2016-ra 146-ra nőtt, azóta viszont 100 fő körülire csökkent a létszám.

A hollóházi porcelángyárat 1992-ben már egyszer privatizálták, a Corvinbank, Ibusz bank, önkormányzatok és dolgozók lettek a tulajdonosai, de a bankok részesedése később visszakerült az államhoz.

Címlapkép: Getty Images