Orbán Viktor: minden idők legnagyobb gazdaságélénkítési akciótervét kell elindítani

MTI 2020. március 30. 13:05
Az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség, mondta a miniszterelnök. A jövő évre olyan "lecsupaszított költségvetést" kell készíteni, amely minél nagyobb mozgásteret biztosít a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására.

A válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség, jelentette ki Orbán Viktor hétfőn Budapesten. A miniszterelnök a kormány és a gazdasági kamarák vezetőivel tartott videókonferencián úgy fogalmazott,

A jövő évre olyan "lecsupaszított költségvetést" kell készíteni, amely minél nagyobb mozgásteret biztosít a válságkezelésre és a gazdaság újraindítására, fejtette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter társaságában a jegybank, a gazdasági kamarák, valamint vállalkozói érdekképviseletek vezetőinek.

- tette hozzá. Szerinte jelenleg nincs értelme új költségvetést készíteni, hiszen nem tudni, mi fog történni a közeljövőben, és lehet, hogy két hónap múlva egy újabb büdzsét kellene összeállítani. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak az eltérésre az elfogadott költségvetéstől. Azt is mondta, hogy nem lenne helyes lépés az egyes költségvetési tételek automatikus megvágása.

A jövő évi büdzsé előkészítése már folyik. A jegybankkal közösen azt kell megtervezni, miként lehet a monetáris és fiskális eszközöket úgy fölhasználni, hogy a lehető legnagyobb lökést adjuk a magyar gazdaságnak, magyarázta Orbán Viktor.

Címlapkép: Getty Images