Undorító, mi mindent hoztak magukkal az áradó folyók Magyarországra

HelloVidék 2020. június 26. 13:09
Folyamatosan beszámolunk a hazai vizek helyzetéről. Ahogy a napokban írtuk, a Duna vízállása múlthét szerdán tetőzött a fővárosban, ám a Tiszánál a nagy mennyiségű csapadék miatt marad az első fokú készültség. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatása szerint egyelőre nem okozott jelentősebb problémát a víz, viszont folyamatos megfigyelés alatt tartják a magyar folyókat.

Ahogy korábban írtunk róla tovább árad a Tisza, a napokban tetőzik a Duna, a Maros pedig kilépett a medréből. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivőjét, Siklós Gabriellát kérdeztük a magyar folyók jelenlegi állapotáról.

HelloVidék: Milyen most a helyzet a hazai folyókon az esőzések után?

Siklós Gabriella: Nagyon kevés csapadék esett tavasszal, többfelé már komoly vízhiányos helyzet kezdett fellépni. A lehullott nagymennyiségű csapadék szinte üres folyómedrekbe érkezett, bőven volt helye a víznek. Ennek ellenére a Dunán és a Tiszán is komoly, többméteres vízszintemelkedés alakult ki. A Dunán levonuló árhullám miatt nem kellett készültséget elrendelni a magyarországi szakaszon, a Tiszán azonban a felső szakaszon I.fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni, hiszen az ukrán és román vízgyűjtőkre nagyon nagy mennyiségű csapadék hullott pár nap alatt.

HelloVidék: Mire készülnek, számítanak a következő hetekben?

Siklós Gabriella: Az Országos Vízjelző Szolgálat hat napra előre készíti el az előrejelzéseit, hetekre előre nem lehet „megjósolni”, hogy hol lehet árvíz.

HelloVidék: Romániában harmadfokú árvízriadó van érvényben a Felső-Tisza vidékére. Ez befolyásolja a magyar helyzetet is?

Siklós Gabriella: Igen, ez az egyik oka annak, hogy a Tiszán és kisebb mellékfolyókon többméteres vízszintemelkedések alakultak ki.

HelloVidék: Több helyen olvasható volt, hogy a Maros már most látszik, hogy rengeteg szemét, főként PET-palack érkezett hazánkba. Ezzel mit lehet tenni? Mi lesz a szemét sorsa?

Siklós Gabriella: Ha az uszadék biztonságosan eltávolítható, úgy azt a szegedi vízügyi igazgatóság fogja kiemelni és elszállítani.

Mi a helyzet a Felső-Tiszán elhelyezett hulladékmentesítővel? Mik az eddigi tapasztalatok? Terveznek hasonló fejlesztéseket?

Siklós Gabriella: Az elmúlt napokban, az áradással egy időben a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság jelezte, hogy a Tiszán és a Szamoson nagy mennyiségű kommunális hulladék érkezik a felsőbb, külföldi szelvényekről. A Tisza medrének teljes szélességében érkező úszó hulladékot, szemetet és más idegen anyagokat Aranyosapátinál néhány napos, míg Vásárosnaménynál tíz napos időtartamban részleges mederelzárással távolították el a nyíregyházi vízügyesek szakemberek, első alkalommal egyszerre két helyszínen, III. fokú vízminőségi kárelhárítási készültség egyidejű elrendelése mellett. Az Igazgatóság az úszó szemét észlelését és mérését követően azonnal intézkedett a kárelhárítást végző jelentős nagyságú gépparkot (hajók, úszókotrók, önjáró uszály, munkagépek) a helyszínekre irányították és részleges folyamzárat állítottak fel. Munkájuk eredményeként ma reggelig 911 m3 vegyes hulladéktól tisztították meg a Tiszát. A folyó felszínéről eltávolított, kiszedett vegyes uszadék válogatása, a fa uszadékok darabolása a munkaterületen megtörtént, a hulladék kezelés szabályainak betartásával. A munkavégzést folyamatosan nehezítette a térségben rendszeresen visszatérő esőzés. A nyíregyházi Vízügyi Igazgatóság a Rahó, Huszt, Dolha (Ukrajna) és Tiszabecs állomásokon elhelyezett kamerák segítségével és gátőri észleléssel továbbra is folyamatosan figyelemmel kíséri a levonuló idegen anyagok mennyiségét, bár a Tisza egyre emelkedő vízszintjére és a megszűnő hulladék utánpótlásra figyelemmel a hulladékleszedést kedden befejezték.

Címlapkép: Getty Images