Végre van egy jó hírünk: ennek a gyümölcsnek legalább nem megy fel az ára

infostart.hu 2022. október 10. 10:02
Itt a szüret ideje, már látni, hogy a hazai étkezési alma idei termése megfelelő volt, de az ipari célra termesztett gyümölcsöt nem kímélte az aszályos időszak. A lengyel importtal magyarázható, hogy nem emelkedik az ára.

A fiatal és öntözőberendezéssel ellátott almaültetvények jól vészelték át az aszályos periódust. Ez amiatt jó hír, mert ezek termelik a magyar étkezési almák majdnem száz százalékát. Ugyanakkor az idősebb kertekben nagyon alacsony az idei termésátlag, ami elsősorban az ipari feldolgozókat érinti rosszul

– közölte az InfoRádiónak Takács Ferenc, a FruitVeB alelnöke az idei almatermésről.

A szakember kiemelte, hogy az idei aszály valódi károsultjai azok az ipari feldolgozóüzemek, amelyeknek nem lesz elegendő alapanyaguk a kapacitásuk kihasználására. A magyar termelők ugyanis a minőségű almatermesztés felé fordultak, és egyre csökken az ipari alma mennyisége. A magyar alma minősége semmivel sem rosszabb Olaszország, Ausztria és Németország terményeinél, de külföldön mégsem tud versenyképes lenni – tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Mennyiségileg ugyanis nem termelünk annyit, hogy a nagy piacokra 12 hónapon keresztül azonos minőségben exportáljunk.

Lengyelország a kontinens legnagyobb almatermesztője, de a kelet felé irányuló exportjuk a világhelyzet miatt most korlátozott. Takács Ferenc szerint emiatt a felesleges termény nagy része Európában fog landolni, ami várhatóan a hazai árakat is lenyomja majd.

Arra kell ösztönöznünk a fogyasztókat, hogy elsőként a magyar almához nyúljanak, hiszen ez legalább olyan jó minőségű, ha nem jobb, zamatosabb és finomabb

– mondta.

Címlapkép: Getty Images