A legbiztosabb módszer a rágcsálókkal szemben: mutatjuk mit kell tenned

HelloVidék/MTI 2020. február 10. 17:04
Az egyik legjobb megelőzés, módszer a környezetünkben kellemetlen vendégnek számító rágcsálókkal szemben, a természetes ellenségek segítése. Egy erdei fülesbagoly évente ezernél is több rágcsálót fogyaszt el, a kisebb termetű bagolyfajok ezek mellett rengeteg kártevő rovart is, ám a madarak megtelepedésének gyakori akadálya a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti. A mai ismereteink alapján azonban segíthetünk mesterséges fészkelőhelyekkel.

A Magyar Madártani Egyesület hétfőn (MME) szerint a baglyok jelenléte a településeken azért fontos, mert ezek az állatok biológiai úton segítenek kordában tartani a városokban sok problémát okozó egereket és patkányokat. Ahogy korábbi cikkünkben mi is írtunk róla az egyik legjobb megelőzés, módszer a környezetünkben kellemetlen vendégnek számító rágcsálókkal szemben, a természetes ellenségek segítése.

Magyarország tíz fészkelő bagolyfajából öt lakott területeken is él vagy kimondottan emberkövetőnek számít. Egy erdei fülesbagoly évente ezernél is több rágcsálót fogyaszt el, a kisebb termetű bagolyfajok ezek mellett rengeteg kártevő rovart is, ezért nem mindegy, hogy a lakott területeinken mennyi él ezekből a madarakból.

Az egyesület információi alapján a madarak megtelepedésének egyik legfőbb akadályát gyakran a megfelelő fészkelőhelyek hiánya jelenti. A baglyok ugyanis nem tudnak fészket építeni, ezért költésükhöz korhadt üregekkel, vastag törzselágazással rendelkező idős fákra, nagy testű harkályok odúira, varjúfélék, gólya, egerészölyv fészkeire, egyes fajoknak nyitott padlásokra van szüksége.


A leggyakoribb hazai bagolyfaj, az erdei fülesbagoly elfoglalja az ágvillába kihelyezett vesszőkosarat, de szívesen beköltözik fára, épületfalra rögzített, félig nyitott előoldalú vércseládákba is. A leginkább emberkövető gyöngybagoly templomok toronysüvegébe, padlásokra telepített költőládákkal, a kisebb testű kuvik és füleskuvik szaporodása pedig az énekesmadarakéhoz hasonló, nagyméretű mesterséges odúkkal segíthető.

A baglyoknak kirakott műfészkek, mesterséges odúk esetében alapelv, hogy ezekbe mindig kell száraz fűből, hullott lombból fészekanyagot tenni, amelyben a tojó kialakítja a tojásoknak a fészekmélyedést.

Címlapkép: Getty Images