Küszöbön a rágcsálóinvázió: évek óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Küszöbön a rágcsálóinvázió: évek óta nem volt ilyen súlyos a helyzet Magyarországon

A napokban érkezett a figyelmeztetés, hogy a mezei pocok populáció növekedése miatt, érdemes időben gondoskodni a rágcsálómentesítésről, amennyiben el akarjuk kerülni a károkat. Sok rágcsáló, kistestű ragadozó keres menedéket a téli hónapokban is otthonunkban, a ház körül. A HelloVidék összegyűjtötte milyen állatokkal találkozhatunk és hogyan védekezhetünk ellenük.

A napokban hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, hogy bár a mezei pocok túlszaporodása általában 3-5 évente figyelhető meg, a csapadékszegény időjárás kedvezett a populáció növekedésének, ezért ha el akarjuk kerülni a rágcsáló okozta károkat, érdemes gondoskodnunk a rágcsálómentesítésről. Ennek nyomán utánajártunk milyen rágcsálókkal, kis ragadozókkal találkozhatunk leggyakrabban a házban, a ház körül és milyen módszerekkel védekezhetünk.

A téli álmot alvó és a hideg elől menekülő rágcsálófélék alkalmanként befészkelhetik magukat házunkba, az együttélés pedig nem mindig zökkenőmentes. A hideg elől menekülő rágcsálók biztonságos, meleg zugot keresnek, ami gyakran az emberek életterét jelenti számukra. A téli hónapokban, ezért fokozottan érdemes ügyelnünk a megelőzésre és a védekezésre, hiszen a rágcsálók, kisebb ragadozók súlyos károkat okozhatnak a lakásban, autónkban, a vezetékek megrágása pedig, akár lakástűz kialakulásához is vezethet.

A materiális károkon felül "vendégeink" több betegséget, baktériumot is hordozhatnak, amelyek házi kedvenceink számára nagy veszélyt jelenthetnek, valamint kellemetlen pillanatokat okozhatnak nekünk is például az erősödő allergiás, asztmás tünetek.

A túlnépesedett rágcsálóállomány jelentős károkat okozhat, így egyre többen döntenek a védekezés mellett. Ezzel kapcsolatban a Nébih szerint is érdemes a mérgezések és a környezeti károk elkerülése érdekében megfontoltan felkészülni és védekezni a rágcsáló helyzettel szemben. Mutatjuk mit tehetünk a leggyakoribb vendégek látogatása esetén.

1. A pocok

A javaslat szerint a mezei pocok elleni védekezés akkor hatékony, ha rendszerbe foglalva, előre gondolkodva és megtervezve hajtják végre. Érdemes először megelőző óvintézkedéseket tenni: az udvarra T alakú ülőfákat és műfészkeket kihelyezni, hogy a természetes ellenségek "támogatással" könnyebben elvégezhessék a rágcsálók gyérítését. Ha mégis bekövetkezik a mezei pockok túlszaporodása a területen, abban az esetben választhatjuk a drasztikusabbnak számító növényvédőszeres kezelést. Magyarországon az Arvalin LR készítmény rendelkezik állandó engedéllyel a mezei pocok elleni védekezésre, valamint szükséghelyzeti engedély alapján 2019. október 1-től 2020. január 28-ig felhasználható a Pocok Tox néven kapható készítmény.

2. Az egér és a patkány

Sokszor nehéz észrevenni, ha egerek vagy patkányok bújkálnak az otthonunk különböző részein: általában ürülékük buktatja le őket, amiből könnyen rájöhetünk, hogy hívatlan vendégek vannak a lakásunkban. Az egér ürüléke apró, sötét rizsszemekre hasonlít, a patkányé kissé szélesebb és hosszabb. Nem jó hír, hogy ahol egy egér van, ott általában több is, hiszen nagyon gyorsan szaporodnak, illetve a biztos menedéket és élelem forrást nyújtó helyeket hamar megtalálják a többiek is.

Számos megoldásról írnak az interneten, amivel távol tarthatjuk a rágcsálókat. Kipróbálhatjuk ugyan őket, de legtöbb esetben már igazzá vált a mondás, miszerint vagy megszoksz vagy megszöksz és az egerek bizony megszokták. Ennek ellenére kísérletezhetünk az egerek számára kellemetlen szagok használatával, például a borsmentával és a cayenne borssal. Ha biztosra szeretnénk menni, kevésbé gyors megoldás a csapdáknál, ám kicsit barátságosabb egy gyors feltérképezés. A rágcsálók számára a könnyen hozzáférhető élelmiszerek és állateledelek rendszeres táplálékforrást jelentenek az újonan szerzett szálláshelyen. De ha jól záródó dobozba, tárolókba tartjuk az említett ételeket, akkor az egér jó eséllyel nem fogja túl kényelmesen érezni magát otthonunkban.

Még egy kis segítség lehet, ha felszámoljuk a kuckónak számító régóta tárolt hulladékokat, szemeteket. Ha mégis megtelepszenek az egerek használhatjuk a boltban kapható csapdákat. Választhatunk úgynevezett élvefogó csapdákat, amelyek egy dobozba zárják az egeret és utána könnyedén szabadon engedhetjük, illetve van lehetőségünk rugós és ragasztós csapdát vásárolni. Amikor sikerült megszabadulni a lakásunkba költöző egerektől egy fertőtlenítést követően folytathatjuk a feltérképezést és további megelőző tevékenységekkel elkerülhetjük az újabb rágcsálóinváziót. A legkisebb lyukakat is fontos tömítőanyaggal, acélgyapottal betömni, hiszen a réseken, nyílásokon keresztül is visszatérhetnek a rágcsálók.

3. Nyest

Egészen kis réseken is beférnek és hatalmas ramazurit csapnak a padlásunkon, valamint az autónkat is tönkre tehetik a nyestek. A kistestű ragadozó éjjel indul zsákmányért, ám utána szívesen rágja meg berendezéseinket, vezetékeinket. Az autó tulajdonosok évről évre kétségbeesve keresik a biztos megoldást, amikor reggel ismét nem indul a jármű, mivel éjszaka egy nyest zsákmányává vált az indítókábel. A legveszélyeztetettebbek a régebbi típusú autók, mivel a motorterük jóval kevésbé védett, viszont minél újabb egy autó az alkatrészek és a javítás is általában többe kerülhet.

Száz százalékos megoldás továbbra sincs, de elérhetők sprayk, amellyel befújhatjuk a motorteret és a szag távol tarthatja a nyestet. Különböző hangot kibocsájtó készülékeket is vásárolhatunk, amik szintén megakadályozhatják a meghatározott frekvenciájú hangnak köszönhetően a nyest közeledését. Sokan alternatív megoldásként a kutyájuk bundájából tesznek egy kisebb csomót a motorháztető alá, hiszen a nyest fél a kutyáktól és az elhelyezett szőr szaga távol tarthatja.

4. Pele

Ritkábban ugyan, de a pelékkel gyümölcsösök mellett, hétvégi házakban, padlásokon találkozhatunk. Gyakorlatilag nincs olyan akadály, ahova ne tudna felmászni: még szinte a fal sem akadály neki. Ha pele költözik otthonunkba vagy közvetlen környezetünkbe a javaslatok szerint a legjobb, amit tehetünk, hogy csapdába ejtjük és elköltöztetjük. A legegyszerűbb csapda, ha egy kitámasztott cserép alá gyümölcsdarabokat teszünk, majd a cserép alatt rekedt állatot kesztyűvel megfogjuk. Boltban kapható élvefogó csapdát is használhatunk, amelyben szintén gyümölcs legyen a csalink. A pele aranyos, kis méretű állat, de a költöztetésnél jobb, ha vigyázunk, mivel nagyon harapós.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

rágcsáló

kártevő

kár

védelem

védekezés

pocok

pele

nyest

patkány

egér