Illegális nádirtók pusztítanak a Balaton partján: komoly veszélyben a tó

HelloVidék 2020. február 10. 09:38
Tudomásul kell venni, hogy ha a nádasok eltűnnek a Balaton környékéről, akkor a Balaton is el fog tűnni, mondta a Balatoni Szövetség elnöke. Az illegálisan tönkre tett vízparti növények között van fokozottan védett is.

Egyre gyakrabban irtják engedély nélkül a balatoni nádast. Balatonmáriafürdő polgármestere, Galácz György úgy nyilatkozott az ATV híradójának: jelenleg is van folyamatban olyan ügyük, amikor engedélyezett nádkivágás mellett illegálisan teszik tönkre a vízparti növényeket, holott van köztük fokozottan védett rész is. A polgármester azt mondja, ők mindent megtesznek, hogy megállítsák a nádasirtásokat, ugyanakkor nagyon nehéz ezeket bizonyítani.

A partmenti települések vezetőiból álló Balatoni Szövetség szerint komoly veszély fenyegeti a tavat, ha nem tudják megakadályozni a nádas elpusztítását.

Azt kell tudomásul venni, hogy ha a nádasok eltűnnek a Balaton környékéről, akkor a Balaton is el fog tűnni

- jelentette ki a szövetség elnöke, Lombár Gábor.

A szakemberek szerint a nádast nem érdemes kivágni azért, hogy közvetlen vízparti telkeket alakítsanak ki maguknak a tulajdonosok. A nád ugyanis a legtöbb helyen újra ki fog nőni, így a parti kapcsolat néhány éven belül így is úgy is megszűnik.

Címlapkép: Getty Images