Veszélyben a Balatoni élővilág: visszafordíthatatlan következményeket okozhat a nádirtás

24.hu   
  Megosztom
Veszélyben a Balatoni élővilág: visszafordíthatatlan következményeket okozhat a nádirtás

A nádas a tó és környezetének is kulcsfontosságú eleme, további pusztítása beláthatatlan következményekkel jár, akár a vízminőség végzetes leromlásával. A nádirtás viszont nem áll le - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) közleményében fejezte ki tiltakozását az egyre nagyobb területeket érintő nádirtás ellen, külön felhívva a figyelmet a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatok beláthatatlan, negatív következményeire. A szakértők kitértek arra is, hogy az intézet nem szavazhat meg rendelkezéseket és beruházásokat, de közszolgálati kötelességük, hogy figyelmeztessék az érintetteket.

A magyar tenger egy egészen különleges tó, össze sem lehet hasonlítani az Európában oly gyakori alpesi tavakkal. Ezek majdnem hogy izolált egységek, a vízi világ hirtelen megszűnik a sziklás partoknál, minden átmenet nélkül adja át helyét a tisztán szárazföldi ökoszisztémáknak. A Balaton viszont szervesen illeszkedik tágabb környezetébe, a nádasoknak köszönhetően szinte egybefolyik a szárazfölddel, maga a part menti nádas rendkívül fontos, önálló ökoszisztéma

- mondta el a portálnak Jordán Ferenc, aki kitért arra is, hogy a Balaton számos tavi és a szárazföldi állat élőhelye és találkozópontja. Mint mondja, egyfajta kapocsként szolgál két, teljesen eltérő környezet között.

Ha ma egy tóban kiirtjuk a nádas felét, utána le kell ülni és jó 10-20 évig várni, hogy fel lehessen mérni a következményeket – majd egy halpusztulás vagy algavirágzás kapcsán elmondhatjuk, ez a nádasirtás miatt történt

- magyarázza a szakember, aki úgy véli, ha egy jól működő rendszert megbontunk, hatásait nem látjuk előre, utólag pedig a helyrehozása már csaknem lehetetlen küldetés.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nádas

balaton

nádirtás

gazdaság

építkezés

vízminőség