Veszélyben a Balatoni élővilág: visszafordíthatatlan következményeket okozhat a nádirtás

24.hu   
  Megosztom
Veszélyben a Balatoni élővilág: visszafordíthatatlan következményeket okozhat a nádirtás

A nádas a tó és környezetének is kulcsfontosságú eleme, további pusztítása beláthatatlan következményekkel jár, akár a vízminőség végzetes leromlásával. A nádirtás viszont nem áll le - írja a 24.hu.

Ahogy a portál írja a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) közleményében fejezte ki tiltakozását az egyre nagyobb területeket érintő nádirtás ellen, külön felhívva a figyelmet a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatok beláthatatlan, negatív következményeire. A szakértők kitértek arra is, hogy az intézet nem szavazhat meg rendelkezéseket és beruházásokat, de közszolgálati kötelességük, hogy figyelmeztessék az érintetteket.

A magyar tenger egy egészen különleges tó, össze sem lehet hasonlítani az Európában oly gyakori alpesi tavakkal. Ezek majdnem hogy izolált egységek, a vízi világ hirtelen megszűnik a sziklás partoknál, minden átmenet nélkül adja át helyét a tisztán szárazföldi ökoszisztémáknak. A Balaton viszont szervesen illeszkedik tágabb környezetébe, a nádasoknak köszönhetően szinte egybefolyik a szárazfölddel, maga a part menti nádas rendkívül fontos, önálló ökoszisztéma

- mondta el a portálnak Jordán Ferenc, aki kitért arra is, hogy a Balaton számos tavi és a szárazföldi állat élőhelye és találkozópontja. Mint mondja, egyfajta kapocsként szolgál két, teljesen eltérő környezet között.

Ha ma egy tóban kiirtjuk a nádas felét, utána le kell ülni és jó 10-20 évig várni, hogy fel lehessen mérni a következményeket – majd egy halpusztulás vagy algavirágzás kapcsán elmondhatjuk, ez a nádasirtás miatt történt

- magyarázza a szakember, aki úgy véli, ha egy jól működő rendszert megbontunk, hatásait nem látjuk előre, utólag pedig a helyrehozása már csaknem lehetetlen küldetés.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nádas

balaton

nádirtás

gazdaság

építkezés

vízminőség