Mégsem Debrecen a célpont? Bonyolódik a múzeum költöztetése

HelloVidék 2020. február 12. 11:03
Bernert Zsolt főigazgató levelet írt a Magyar Természettudományi Múzeum alkalmazottainak, amiben tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktorral, tudta meg az Index.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a kormány tervei szerint még az év végén Debrecenbe költöztetnék a Magyar Természettudományi Múzeumot. A döntés ellen többen is tiltakoztak, a muzeológusok többsége kockázatosnak tartja a költözést. Az Index most több forrásra hivatkozva is azt írja, hogy változás történt. Úgy tudják, Bernert Zsolt főigazgató levelet írt az alkalmazottaknak, amiben tudatta velük, hogy a múzeum elköltözésének ügyében személyesen egyeztetett Orbán Viktorral.

A miniszterelnök arról tájékoztatta a főigazgatót, hogy

Arról egyelőre nincs információ, hogy Debrecenben vagy bárhol máshol történt-e előrelépés a múzeum gyűjteményét, illetve az egyéb berendezéseket befogadni képes épület kialakítása ügyében.

Frissítés: a portálnak azt nyilatkozta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, hogy a múzeum marad a Ludovika épületében, a megújított Orczy-park mellett. Nem költözik átmeneti helyre, és szabadon látogatható marad. Ha egyszer kulcsrakészen felépül új, tágasabb otthona, akkor fog költözni, erre évek múlva lesz esély.

Címlapkép: Getty Images