Látványos meteorraj jön: ekkor fürkészd az eget, ha hullócsillagokra vadásznál

HelloVidék 2020. január 2. 16:00
A Quadrantidák meteorraj nagyjából 40 km/s átlagos sebességgel érkezik a január 3-ról 4-ére virradó éjszakán, a hajnali órákban fokozatosan erősödő hullásra számíthatunk. A raj különös érdekessége a rendkívül rövid maximum, amely sok esetben mindössze néhány órát jelent.

Nem sokkal a Geminidák rajzása után újabb meteorraj érkezése várható:

A raj különös érdekessége a rendkívül rövid maximum, amely sok esetben mindössze néhány (legfeljebb hat) órát jelent.

Január 3-án a növekvő Hold kis mértékben zavarhatja a megfigyeléseket, de 4-én hajnalban 0:40 körül lenyugszik, ezt követően a remélhetőleg tiszta időjárásban a hosszú téli éjszakán még sok órán figyelhetjük meg a raj jelentkezését. A előrejelzés szerint a maximum január 4-én várható, a hajnali órákban fokozatosan erősödő hullásra számíthatunk. Sötét égbolt alól körülbelül 2 percenként figyelhetünk meg egy hullócsillagot, írja a Magyar Csillagászati Egyesület.

A Geminidák rajzása december 13-14-én éjjel érte el a maximumát, ami óránként körülbelül 120-140 észlelhető meteort jelent, ezzel még a nyár végi Perseidákat is megelőzi. Az erős holdfény ezúttal nem kedvezett a csillagvadászoknak - remélhetőleg a Quadrantidákat jobban lehet majd látni. Egy másik érdekes égi jelenségről is írtunk nemrég: karácsony másnapján vonultak át a fejünk felett Elon Musk Starlink nevű, internetet sugárzó műholdjai.

Egy kis kedvcsináló a hamarosan bekövetkező csillaghulláshoz:

Címlapkép: Getty Images