Hihetetlen: ekkorát változik a belföldi nyaralás a koronavírus-járvány miatt

Pénzcentrum 2020. április 28. 09:04
Azon, hogy az emberek 6 hétnyi bezártság után már vágynak a szabadba, a természetbe, vagy csak el otthonról, nem lehet csodálkozni, sőt, most már azt is tudjuk, hogy a magyarok több mint fele utazni készül a járvány után.

Míg alig több mint két hónapja még a turistarohamba belefulladó nagyvárosokról írtunk, mára az üres utcákról, elhagyatott világörökségi helyszínekről, és a szinte haldokló ágazatról szólnak a hírek. De vajon mire számíthatnak a karanténba belefáradó magyarok, mehetnek-e, merjenek-e idén nyaralni? A szakemberek bíznak még a szezonban, ám az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal szerint a valódi érdeklődés a tavalyi év legfeljebb 10-15 százaléka, írja a Pénzcentrum.

Hogy mi lesz az idei nyár sora, már ami az utazásokat, nyaralásokat illeti, az innen, április végéről nézve még teljességgel bizonytalan. Vannak persze különféle elméletek és javaslatok, ám ezeket a forgatókönyveket még bőven felülírhatja az élet. A Turisztikai Világszervezet március végén közölt legfrissebb előrejelzése szerint a nemzetközi szinten utazók száma 20-30 százalékkal csökkenhet az idén a tavalyi másfél milliárdhoz képest.

Karsai Árpád, a Turisztikai Fejlesztők és Tanácsadók Szövetségének alelnöke 2020 februárjának közepén adott interjút a portálnak, amiben a városi turizmusról, a túlturizmusról volt szó, és arról, hogyan fulladnak bele a nagyvárosok a látogatók áradatába. Akkor még nem lehetett pontosan látni, miképp semmisül meg egyik pillanatról a másikra az iparág, ám a szakember már előre látta, érik a változás:

Egyelőre úgy tűnik, kerülik a nemzetközi utazásokat, az eddig domináló turizmustípust, a városlátogatásokat, a zsúfolt reptereket, és inkább a természetbe menekülnek.

Azon, hogy az emberek 6 hétnyi bezártság után már vágynak a szabadba, a természetbe, vagy csak el otthonról, nem lehet csodálkozni, sőt, most már azt is tudjuk, hogy a magyarok több mint fele utazni készül a járvány után - derült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából készült friss kutatásból. A nyári turisztikai szezon kilátásait illetően Guller Zoltán, az ügynökség vezérigazgatója elmondta, hogy át fognak alakulni az utazók prioritásai, és a biztonság lesz a legfőbb szempont.

A portál több itthon működő szállodaláncot is megkeresett, hogy megkérdezze tőlük, megindultak-e a foglalások, mit tapasztaltak, ám többen is elzárkóztak a válaszadástól. A hotelektől azonban kaptak válaszokat, melyekből kiderült, hogy

Amennyiben mégsem tudnak kinyitni, ez az összeg visszajár, azonban ha kinyitnak, de a vendég úgy dönt, mégsem utazik, a legtöbb helyen vouchert adnak, amit egy éven belül fel lehet használni.

A teljes cikket a Pénzcentrum oldalán lehet elolvasni.

Címlapkép: Getty Images