Sokkoló a Velencei-tó látványa: videón mutatjuk a kiszáradt tómedret

HelloVidék 2021. szeptember 29. 10:01
A Velencei-tó kiszáradt medrében sétálgatott az Időkép stábja, miközben elkeserítő felvételeket készítettek a tó jelenlegi állapotáról. Címlapképünk az ideális viszonyokat mutatja, szemben a mostani helyzetet bemutató lenti videóval. A kontraszt sokkoló.

Az Időkép csapata ellátogatott a Velencei-tóhoz, hogy megnézze a kiszáradt tómedret, ők készítették a lent látható videót is, amelyen jól látszik a tó jelenlegi siralmas helyzete.

Ahogy arról korábban a HelloVidek is beszámolt, a Velencei-tó vízszintje nyáron kritikusan alacsonyra süllyedt, a víz oxigéntartalma lecsökkent, ami komoly halpusztulást okozott. A nagyobb nyilvánosság a nyaralási idény közepén szembesült a helyzettel. Többen azonnali vízpótlást kezdtek követelni, de az erre vonatkozó előterjesztésben foglaltakat a kormány nem hozta nyilvánosságra, csak az derült ki, hogy 42 milliárd forintos költséggel számoltak, amit a kormány sokallt.

Aztán felcsillant a reménysugár, mivel a tó vízpótlásának előkészületet megkezdte a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a Zámolyi-víztározó vizének leürítésével, amit egyelőre a Pátkai-víztározóba engednek át. A vízügy tervei szerint október során összesen közel másfél millió köbméter vizet kormányoznak át a Pátkai-víztározóba a hónap végéig, eközben a Magyar Országos Horgász Szövetség lehalássza a Zámolyi-víztározót. Hogy mikor és mennyi víz kerül majd a tóba, egyelőre bizonytalan, ahogy a további lépések is.

Az viszont biztos, hogy továbbra is rendkívül alacsony a Velencei-tó vízszintje, az elmúlt hetekben 69-74 centiméter között alakult a vízállás Agárdnál. Az Időkép stábja száraz lábbal sétálgatott ma a tó kiszáradt medrében a Velencei Korzónál, ahonnan élőben jelentkeztek:

Címlapkép: Getty Images