Korábban és intenzívebben csap le ősszel az influenza: erre jobb, ha felkészülünk

HelloVidék   
  Megosztom
Korábban és intenzívebben csap le ősszel az influenza: erre jobb, ha felkészülünk

Korán jelentkező és kiterjedt influenzajárványra számíthatunk. Különösen veszélyeztetettnek számítanak a várandós nők, a kisgyermekek és az idősek. A hatékony védelmet nyújtó vakcinák közül az első idei oltóanyag már el is elérhető.

Éves átlagban egymilliárd ember fertőződik meg influenzavírussal világszerte – a most következő járványszezonban ez a szám a déli földrészen már zajló járvány adatai alapján még magasabb is lehet. A Föld déli féltekéje a tükörképe az északinak: amikor itt beköszönt a tél, ott még nyár van, és fordítva, írja a hazipatika.com.

Hamarabb és intenzívebben csapott le a déli féltekén

Maga az influenza, hasonlóan más légúti fertőzésekhez, szezonális, tehát főleg a hideg, nyirkos időben terjed. Míg 2020-ban COVID-19 kapcsán az utazási korlátozások, a távolságtartás és a maszkhasználat miatt gyakorlatilag elmaradt az influenzajárvány, 2021-ben a vírus nagy erővel tért vissza mind az északi, mind a déli féltekén. Ha pedig megfigyeljük mondjuk Ausztrália idei számait, azt látjuk, hogy ott a járvány hamarabb kezdődött, és intenzívebb volt, mint a megelőző öt évben – ennek alapján Európában is van esély egy erős influenzajárványra.

Nem véletlen, hogy az egészségügyi világszervezet (WHO) kifejezetten javasolja az influenza elleni oltások beadását minél szélesebb körben. A védőoltás ugyanis hatékonyan véd és az idősek, a várandós nők, a kisgyermekek számára is megoldás a betegség megelőzésére.

A felső légúti fertőzések pontos elkülönítése csak laboratóriumi vizsgálattal lehetséges. Ha valaki lázas, fáj a torka és köhög, attól még bármilyen vírus lehet COVID-19 és influenzától egy sima nátháig. Úgy az influenza, mint a COVID-19 a súlyosabb fertőzések közé tartoznak, de sajnos ez már csak utólag derül ki. Akit beoltottak influenza ellen, annál – ha légúti tüneteket produkál – a betegség oka nagy valószínűséggel egy másik kórokozó, ezért az oltás a diagnózist is megkönnyíti. Átvészelt, esetlegesen szövődményes influenzafertőzés után a COVID-19 lefolyása mindenkinél – de az időseknél különösen – súlyosabb lehet

- nyilatkozta Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője. Itt fontos még azt is leszögezni, hogy az elvárásokat is pontosítani kell. A védőoltás felvétele, habár nem 100 százalékos garancia a betegség elkerülésére, a súlyos formákat, a kórházi kezelést meg halálozást már sokkal nagyobb mértékben előzi meg.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

influenza

covid-19

járvány

oltás